Tips van ouders voor ouders.
“De Bruyne, Ronaldo. Onze zoon liep al weken te verkondigen wat voor wereldploeg hij aan het samenstellen was in FIFA. Bleek dat hij al die spelers, zonder het te weten, had aangekocht. Op de afrekening van onze kredietkaart: zevenhonderd euro. Als we één keertje hadden meegespeeld, hadden we dat geweten, dat je niet zomaar aan al die topspelers geraakt.” (Ilse)
“Gamen kan pas als het huiswerk klaar is. Maar voor de rest mogen ze hun tijd zelf verdelen tussen gamen, hobby’s, jeugdbeweging, vrienden, sport, grote toetsen die eraan komen, enzovoort. Een beetje zoals het contractwerk dat ze kennen vanop school: ze krijgen verantwoordelijkheden, maar mogen zelf kiezen wanneer en hoe ze die invullen. Dat werkt.” (Dirk)
“De schermen gaan een uur voor bedtijd allemaal uit. Als ik hen meteen na het gamen in bed probeer te krijgen, lopen ze vaak nog over van de adrenaline.” (Karin)
“Ik vind het fijn dat hij online met anderen speelt. Zo leert hij mensen kennen én onderhoudt hij contacten met vroegere vrienden van de lagere school.” (Kris)
“Als ze gaan slapen, blijven alle smartphones en draagbare consoles beneden aan de trap liggen. Slaapkamers zijn er om te slapen. Gamen gebeurt ook enkel in de woonkamer, zodat wij een beetje kunnen meevolgen wat er gebeurt. En de kinderen vinden het ook leuker om niet de hele tijd afgezonderd te zitten.” (Peter)
“Een half uur voor het eten klaar is, waarschuw ik hen al even. Zo hebben ze tijd genoeg om hun spel af te ronden en te saven.” (Elke)
“Expectation management is heel belangrijk. Ik zeg op voorhand hoelang mijn zoon (van 16) mag spelen en wanneer ik verwacht dat hij een pauze neemt of afrondt. Ook over wanneer hij ’s morgens mag beginnen gamen, hebben we afspraken. Anders slaapt hij misschien niet voldoende.” (Kathy)
“Waar ik heel duidelijk over ben: mijn zoon mag géén geld uitgeven aan extra’s, zoals lootboxes. Als je daar op voorhand duidelijke afspraken over maakt, zeuren ze er al snel niet meer over.” (Eva)
“Zelf een game maken is ook heel leerrijk. Mijn kinderen volgden een workshop bij CoderDojo: die organiseren elke week wel ergens in Vlaanderen een sessie waarin kinderen vanaf 7 jaar gratis leren programmeren” (Hans)
“Een nieuw spel speel ik altijd zelf eens mee. En ik check ook even of er een chatfunctie is. Ik vind het belangrijk om te weten wie erin kan chatten en of er gemonitord wordt. Er zijn bijvoorbeeld spellen waarin bepaalde onderwerpen automatisch geblokkeerd worden.” (Saskia)
Bekijk ook:
Wat je moet weten over lootboxes
In videogames komen spelers soms lootboxes tegen. In dit artikel leggen we uit…
Wat je moet weten over het schorsen van toegang tot online videogames
In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent…
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…