Net als bij elke activiteit kan een (klein)kind ook tijdens het gamen een tikje te enthousiast worden. Dan wordt het huiswerk misschien wat sneller afgewerkt, is je tiener knorrig als hij/zij even niet mag spelen of komen er plots minder vriendjes langs. Als (groot)ouder waken over gezonde gamegewoonten? Een paar tips!
Offline en online in evenwicht houden? Moedig een (klein)kind aan om nog eens vrienden uit te nodigen en bedenk samen welke leuke (analoge) activiteit er op de agenda kan staan.
Wanneer een (klein)kind nét een nieuwe game kreeg, is het normaal dat hij/zij even wat intensiever gamet dan anders. Houd vol, het nieuwe is er na een tijdje weer af! Blijft een (klein)kind gedurende een lange periode intens gamen? Misschien is er een reden waarom hij/zij zich momenteel liever in de virtuele dan in de echte wereld bevindt?
Elke 45 minuten even 5 minuutjes pauzeren en de benen strekken is geen overbodige luxe voor de gezondheid. Door zelf af en toe mee te gamen en het goede voorbeeld te geven, leer je (klein)kinderen die gewoonte van jongsaf aan.
Afspraak is afspraak. En eenduidigheid werkt. Als een (klein)kind goed weet wanneer spelen kan en wanneer niet (bijvoorbeeld ‘pas na het huiswerk’ of ‘niet vlak voor het slapengaan’) vermijd je dagelijkse conflicten. Leg ook uit waarom die regels (voor jou) belangrijk zijn.
Huiswerk, hobby’s, tijd voor vrienden, sporten, slapen, gamen. Laat een (klein)kind eens meedenken over hoe al die activiteiten het best in een week/dagplanning passen. Wat is een leuke, evenwichtige verdeling? Hoeveel uur neemt elke activiteit in beslag? En hoeveel uren zitten er in een dag? Juist. Praten over tijdsbesteding zorgt voor zelfregulering: een (klein)kind probeert zijn tijd zelfstandig en verstandig in te delen, maar vindt wel nog voldoende tijd om te gamen. Iedereen blij!
Soms kan het handiger zijn als een toestel de regels bepaalt (het kan herhaling van dezelfde discussie vermijden): check hoe tools voor ouderlijk toezicht toelaten om gametijd in te stellen. Dan kan je zelf bepalen wanneer en hoe lang er gegamed wordt, terwijl het toestel de afspraken opvolgt. Handig!
Loopt het de spuigaten uit? Het kan een hele uitdaging zijn om een (klein)kind zelf te laten inzien dat grenzen overschreden worden. Waarom vindt hij/zij gamen zo leuk? Hoeveel tijd kruipt er nu in gamen? Gaat dat ten koste van andere activiteiten die een (klein)kind ook leuk vindt? Weet dat praten over gamen werkt. Maar kies je moment om het gesprek aan te gaan: in het midden van een game zal dit sneller tot conflict leiden.
Hou gamen in de woonkamer: daar kan je niet alleen waken over de gametijd, maar ook over de inhoud van de games.
Gametijd blijft best een beetje flexibel, maar jij bepaalt de mate waarin. Een (klein)kind midden in een missie op de uitknop laten duwen, vlak voor hij/zij kon opslaan… omdat het eten klaar is? Dat is vermoedelijk niet zo bevorderlijk voor de sfeer aan tafel. Even op voorhand waarschuwen als het bijna tijd is om af te ronden, helpt.
Maak afspraken met de (groot)ouders van vrienden. Als je zeker wil zijn dat je (klein)kind zich aan de afspraken houdt bij vrienden, kan je samen met de (groot)ouders van die vrienden enkele afspraken maken. Is er bv een spel dat jouw (klein)kind zeker niet mag spelen? Of wil je dat je (klein)kind ‘s avonds maar op bepaalde uren online is om te gamen? Dan kan het handig zijn om dit te bespreken. Zo zitten jullie op één lijn en is het ook voor je (klein)kind makkelijker om zich aan de afspraken te houden. (Bron: Mediawijs)
Bekijk ook:
Wat je moet weten over lootboxes
In videogames komen spelers soms lootboxes tegen. In dit artikel leggen we uit…
Wat je moet weten over het schorsen van toegang tot online videogames
In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent…
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…