Uit onderzoek blijkt dat videogames bijdragen aan de ontwikkeling van diverse vaardigheden, waaronder cognitieve, visueel-ruimtelijke en ICT-vaardigheden bij kinderen. Videogames zijn een vorm van spel die diepgaande betrokkenheid bij leerlingen bevordert, wat hun motivatie verhoogt en zorgt voor een plezierige leerervaring. Daarnaast bieden videogames structuur door middel van regels en doelen, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van probleemoplossend denken en het stimuleren van creativiteit.

Games in Schools, een project van European Schoolnet, in samenwerking met de sector, begeleidt leerkrachten in het gebruik van videogames in de klas. Het handboek Games in de Klas: Richtlijnen voor succesvolle leerdoelen is hier beschikbaar.

Dit handboek dient als leidraad voor leerkrachten die videogames willen integreren in hun lessen. Leerkrachten vinden hier de achtergrondkennis die nodig is om videogames te gebruiken als educatieve tools. Daarnaast bevat het tal van nuttige voorbeelden van pedagogische benaderingen die leerkrachten kunnen toepassen, games die interessante mogelijkheden bieden, en extra hulpbronnen om ze verder op weg te helpen.

Voorbeelden van games in de klas

Met Assassin’s Creed Odyssey: Discovery Tour of Ancient Greece biedt Ubisoft de mogelijkheid om een geschiedenisles om te vormen tot een interactieve, dynamische en 3D- ervaring. De “Discovery Tour” is een virtueel museum waarbij historische plaatsen en gebeurtenissen in het oude Griekenland kunnen verkend worden. Het omvat diverse en leerrijke inhoud als filosofie, kunst en geschiedenis, samengesteld door experts van over de hele wereld. Hier is een voorproefje.

Met Minecraft Education wil Microsoft boeiende lessen voor studenten ter beschikking stellen waarbij essentiële vaardigheden worden aangeleerd zoals teamwork, problemen oplossen en digitale basisvaardigheden waaronder codering. Het spel bevat opties die speciaal zijn ontworpen voor leerkrachten, die ondersteuning bieden tijdens de lessen. Meer informatie.

In Roblox kunnen gebruikers ervaringen programmeren en games spelen die anderen hebben gemaakt. Een voorbeeld van zo’n door gebruikers gemaakt spel is Mission Mars, waarin spelers de ruwe, onherbergzame rode planeet verkennen, missies uitvoeren en de toekomst van de mensheid op Mars bepalen. Het spel is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en gegevens van NASA. Daardoor biedt het een ideale context voor thematische projectgebaseerde lessen over de ruimte en/of STEM.

Heb je als leerkracht interesse om videogames in je lessen te gebruiken?

·     Thomas (website in het Nederlands) is een platform van de KU Leuven voor leerkrachten godsdienst en levensbeschouwelijke vakken en biedt podcasts, artikels en lesimpulsen om met een bepaalde videogame aan de slag te gaan in de klas.

·     Artemis (website in het Frans) biedt een reeks handige lesfiches aan waarin nieuwe technologieën, waaronder videogames, zijn geïntegreerd.

·     Gamekunde biedt handige lesfiches en lijsten met kindvriendelijke videogames.

·     Ontdek ook de tips van leerkracht Jeroen Heremans en Geek My Class.

·     Check het Youtube-kanaal Games@School voor handig beeldmateriaal uit populaire videogames.

·     Raadpleeg ons overzicht van commerciële games voor in de klas.

·     Digitale Wolven brengt kinderen en jongeren digitale vaardigheden bij door workshops te geven en dit vooral in de klas. Zo worden ze voorbereid op de digitale wereld van vandaag en morgen.

Ook het Europees leerprogramma Games in Schools en het Game.Learn.Grow toolbox project van de Vlaamse overheid zijn interessante instrumenten.