Volgens onderzoek van de Universiteit van Genève hoeven videogames de leesontwikkeling niet in de weg te staan. Integendeel, bepaalde games verhogen zelfs blijvend de lees- en leervaardigheid van jonge kinderen.
Het is vrijdagavond en je kind vraagt of het nog een half uurtje videogames mag spelen. Je stemt in, maar ergens hoop je dat ze even enthousiast zouden vragen of ze een boek mogen lezen. Want daar steek je veel meer van op, toch?
Als dit een herkenbare situatie is, weet dan dat videogames jonge kinderen meer kunnen bijbrengen dan je denkt. Leren lezen, bijvoorbeeld! Een team van Zwitserse en Italiaanse wetenschappers ontdekte dat het spelen van videogames een positief effect kan hebben op de leesvaardigheid van jonge kinderen.
Ze ontwikkelden voor hun onderzoek een actiespel dat, met uitzondering van het weglaten van elke gewelddadige interactie, heel wat elementen van populaire actiegames bevat. In het videospel moeten spelers missies tot een goed einde brengen om planeten te redden en verder te geraken. Het spel combineert actiescènes met minigames, die verschillende hersenfuncties stimuleren, die ook worden gebruikt tijdens het lezen.
Het idee is dat naast het decoderen van tekst in klanken, ook andere functies een belangrijke rol spelen bij leren lezen. “Lezen vereist verschillende andere essentiële mechanismen waar we niet altijd direct aan denken, zoals weten hoe we onze ogen op de pagina bewegen of hoe we ons werkgeheugen gebruiken om woorden een elkaar te koppelen in een samenhangende zin”, zegt Daphné Bavelier, professor aan de faculteit Psychologie en Educatieve Wetenschappen van de Universiteit van Genève. En laat dat nu nét hersenfuncties zijn die prima getraind worden door het spelen van bepaalde videogames.
Het resultaat liegt er niet om. Van de 151 Italiaanse schoolkinderen ging een deel met het actiespel aan de slag, terwijl een controlegroep Scratch speelde, een spel om te leren programmeren. Na zes wekelijkse sessies van twee uur, bleek de experimentgroep zeven keer beter te scoren op aandachtigheid dan de controlegroep. Bovendien merkten de onderzoekers een duidelijke sprong in leesvaardigheid, zowel op gebied van snelheid als nauwkeurigheid, terwijl dit niet het geval was in de controlegroep.
Uit periodieke herhaling van de testen na 6, 12 en 18 maanden bleek dat de verbeteringen een blijvend effect hebben. “We kunnen dus spreken over langetermijneffecten, wat erop wijst dat het spelen van bepaalde actiegames ook de leervaardigheid van kinderen aanscherpt”, concludeert Bavelier.
Het van oorsprong Italiaanse spel is vertaald naar het Frans, Duits en Engels, maar ook in het Nederlands vind je videogames die de leesvaardigheid van jonge kinderen stimuleren. Zo is er Karaton, een avonturenspel waarin taal op een creatieve manier is geïntegreerd zodat kinderen met dyslexie en leesproblemen spelenderwijs kunnen oefenen. Kinderen worden na het maken van een oefening beloond met bouwmaterialen, waarmee ze hun eigen leesparadijs bouwen.
Daarnaast maakte de Belgische app-ontwikkelaar Bits of Love in samenwerking met VIVES Hogeschool FONEMI, een webapplicatie die het fonemisch bewustzijn van kleuters stimuleert. Dat is een vaardigheid die in hoge mate bepaalt of iemand klaar is om te leren lezen. Onderwijspersoneel heeft niet altijd voldoende tijd om dit individueel bij elk kind bij te schaven. Deze applicatie past daar een mouw aan zodat elk kind optimaal kan leren lezen.
Ook de Leescoalitie en Ubisoft werken samen om het initiatief Readification te ondersteunen, een geheel nieuwe vorm van leesbevordering waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen. Dankzij dit initiatief werden twee nieuwe verhalen uit Assassin’s Creed Valhalla uitgebracht. De Verborgen Verhalen zijn gepubliceerd in de Ubisoft Special-app, een app waarin gamers lezen over nieuwe games, bijhorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. De app biedt lezers een unieke leeservaring dankzij extra beeldmateriaal, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal.
Dus schuif je kinderen gerust een tablet of spelcontroller in de handen. Met de juiste videogames (en dat zijn er heel wat!) leren ze beter lezen. Wie weet volgen die boeken daarna vanzelf?
Bekijk ook:
Wat je moet weten over lootboxes
In videogames komen spelers soms lootboxes tegen. In dit artikel leggen we uit…
Wat je moet weten over het schorsen van toegang tot online videogames
In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent…
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…