Videogames evolueren meer en meer tot online (spel)werelden. Dat resulteert in voortdurende interactie en uitwisseling van informatie. Zowel de sector als de spelers zelf zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een veilige en respectvolle spelomgeving voor iedereen. Lees hier wat je kunt doen om zorg te dragen voor jezelf, voor je kinderen en voor anderen tijdens het spelen van videogames.
Informeren geeft vertrouwen
Het is belangrijk om te praten over mogelijke onveilige situaties, zoals grooming of cyberpesten. Wanneer je die thema’s bespreekt, is het voor een medespeler, kind of vriend gemakkelijker om eventuele twijfels of problemen met jou te bespreken en samen op te lossen. Wees als (groot)ouder niet te negatief over games en doe de favoriete hobby van je (klein)kind niet af als zinloos tijdverlies. Als (klein)kinderen voelen dat je sowieso al niet erg happig bent op gamen, zullen ze je niet in vertrouwen nemen wanneer het mis gaat.
Bekijk zeker onze pagina met gamelingo om vaak voorkomende termen in videogames te leren kennen.
Privacy is belangrijk
Wees je bewust van je privacy en bescherm die ook wanneer je online speelt. Wachtwoorden, je echte naam, adres en woonplaats houdt je beter altijd geheim. Ook wanneer je een profiel aanmaakt. Hoe minder informatie je deelt met onbekenden, hoe beter.
Moderatie in videogames
Ook de videogame sector zelf doet veel om spelers te beschermen tegen ongewenst gamegedrag. Videogame moderatie is het digitaal screenen en filteren van online chats en door gebruikers gecreëerde online content. Dit om te verzekeren dat wordt voldaan aan de geldende wetgeving, gepast online gedrag wordt vertoond en het volgens de spelregels van de videogames zelf gebeurt. Zowel menselijke moderatoren als AI gaan door grote hoeveelheden afbeeldingen, chats en audio om ongewenste content te verwijderen.
Lees hier meer over hoe moderatie in videogames gebeurt.
Blokkeren of rapporteren
Videogames hebben allerlei ingebouwde mechanismes om ongewenst online gedrag te rapporteren. Zo zijn er twee manieren om jezelf en (klein)kinderen online te beschermen tegen ongewenst gedrag: blokkeren en rapporteren. Deze tools zijn helaas nog niet overal even ingeburgerd. Wanneer (groot)ouders merken dat hun (klein)kind blootgesteld wordt aan ongepast online gedrag, beslissen zij nog al te vaak om hun kroost de game niet meer te laten spelen. Met rapporteren en blokkeren straf je de persoon die ongepast gedrag vertoont zonder dat je (klein)kind hier zelf de dupe van wordt. Maak je je zorgen over iemand? Heb je zelf nood aan een babbel? Bel, mail of chat met awel.
Lees hier ook meer over het verschil tussen blokkeren en rapporteren.
Wil je meer informatie over videogames en welzijn, klik dan hier om verder te lezen.
Bekijk ook:
Wat je moet weten over lootboxes
In videogames komen spelers soms lootboxes tegen. In dit artikel leggen we uit…
Wat je moet weten over het schorsen van toegang tot online videogames
In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent…
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…