Meer en meer leerkrachten zien de voordelen van videogames in de klas. We spreken met Lander, leerkracht in het zesde leerjaar, fervent videogamer en tevens oprichter van het educatief platform Gamekunde en de gamesite GamingBoulevard.

Samen met het Gamekunde-team biedt Lander een educatief platform voor leerkrachten, ouders en kinderen die op zoek zijn naar leuke en educatieve games, getest binnen een klascontext en die een veilige leeromgeving garanderen. Voor de leerkrachten die bepaalde games graag zelf in de eigen klas inzetten stelt Gamekunde enkele handige lesfiches voor.

Lander gebruikt het nieuw ZILL-leerplan voor kleuter- en lagere scholen, afkorting voor ‘Zin in leren, zin in leven’, om deze doelen te koppelen aan kindvriendelijke videogames. Leerkrachten kunnen via de website van Gamekunde per gebruikte game een fiche vinden met enkele relevante Zill doelen.

De meerwaarde van videogames in de klas ligt volgens Lander in een verhoogde motivatie om iets bij te leren en het gevoel van betrokkenheid bij leerlingen. “Ik merkte dat de kinderen laaiend enthousiast zijn voor het medium. Heel wat kinderen gamen thuis ook enorm graag, het introduceren van het medium binnen de klas verhoogt hierdoor ook automatisch enorm het enthousiasme en de betrokkenheid van de leerlingen”, vertelt Lander.

Games moeten wel educatief zijn en specifieke informatie kunnen bijleren. “Een game waarbij zeer specifieke informatie wordt gegeven, kan dezelfde leerwinst opleveren als traditionele lessen. Denk hierbij aan games als Bee Simulator die leerlingen in de wereld van de bij verdiepen en de belangrijke effecten van het diertje op de natuur aanleren”, geeft Lander aan.

Gamekunde stelt een handige lijst met kindvriendelijke console games en mobiele games ter beschikking voor leerkrachten en leerlingen om thuis verder te gamen. Lander verkent zelf met zijn leerlingen oude beschavingen in Assassin’s Creed Valhalla en Assassin’s Creed Mirage, gebruikt Animal Crossing: New Horizons voor leuke taallessen en integreert sportieve games als Just Dance en Ring Fit Simulator om meer te bewegen of traditionele lessen zoals wiskunde extra leuk te maken.

Maar wat zijn de grootste struikelblokken voor leerkrachten die videogames willen gebruiken in de klas? “Tenzij het een zeer specifiek type game is, zal een game zelden tot nooit een klassiekere les kunnen vervangen. Wel kan het uiteraard een mooie aanvulling zijn of een andere manier van werken bieden om de leerlingen ook effectief beter te kunnen bereiken. De voordelen zijn zeker aanwezig en meetbaar maar de juiste verwachtingen zijn wel noodzakelijk voor je deze effectief inzet.”

Heb je als leerkracht interesse om videogames in je lessen te gebruiken?

· De nieuwe gids ‘Games in schools’ is nét gelanceerd, en kan hier geraadpleegd worden: Games in Schools: videogames in de klas – Speelhetslim

·     Thomas (website in het Nederlands) is een platform van de KU Leuven voor leerkrachten godsdienst en levensbeschouwelijke vakken en biedt podcasts, artikels en lesimpulsen om met een bepaalde videogame aan de slag te gaan in de klas.

·     Artemis (website in het Frans) biedt een reeks handige lesfiches aan waarin nieuwe technologieën, waaronder videogames, zijn geïntegreerd.

·     Gamekunde biedt handige lesfiches en lijsten met kindvriendelijke videogames.

·     Ontdek ook de tips van leerkracht Jeroen Heremans en Geek My Class.

·     Check het Youtube-kanaal Games@School voor handig beeldmateriaal uit populaire videogames.

·     Raadpleeg ons overzicht van commerciële games voor in de klas.

·     Ook het Europees leerprogramma Games in Schools en het Game.Learn.Grow toolbox project van de Vlaamse overheid zijn interessante instrumenten.

· Digitale Wolven brengt kinderen en jongeren digitale vaardigheden bij door workshops te geven en dit vooral in de klas. Zo worden ze voorbereid op de digitale wereld van vandaag en morgen.