De laatste jaren zijn videogames uitgegroeid tot krachtige instrumenten om belangrijke thema’s onder de aandacht te brengen. Zo hebben verschillende games in recente jaren de taak op zich genomen om het milieubewustzijn te bevorderen en spelers aan te moedigen om mee te helpen aan een beter toekomstbeeld.
Titels zoals Endling: Extinction is Forever, Pollinator Park, Flotsam, Plasticity en Horizon Forbidden West proberen elk op hun eigen manier een positieve ecologische boodschap te brengen.
Endling: Extinction is Forever dompelt spelers onder in een post-apocalyptische wereld, waar ze de rol aannemen van de laatste overlevende vos. Het spel presenteert vakkundig de verwoestende gevolgen van vervuiling en menselijke activiteiten op wilde dieren en ecosystemen. Door in vervuilde landschappen te navigeren, worden spelers geconfronteerd met de dringende noodzaak van natuurbehoud en het behoud van de biodiversiteit.
Een thema dat Pollinator Park van het Belgische Poppins & Wayne ook handhaaft, met een focus op bestuivers en hun impact op het ecosysteem. De gratis toepassing werd gemaakt in opdracht van de Europese Commissie en toont spelers op PC of in VR hoe de wereld er zou uitzien zonder onze insectenvrienden. Het leverde het Antwerpse Poppins & Wayne in 2021 zelfs een Belgian Game Award op voor “Beste Non-entertainment game”.
Een andere Belgische game, Flotsam, van het Gentse Pajama Llama Games, biedt dan weer een uniek perspectief op milieu-uitdagingen door een wereld voor te stellen die wordt beïnvloed door de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel. Spelers beheren een drijvende nederzetting en worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Ook is er een grote focus op recyclage, want al het ronddrijvend afval kan je gebruiken om je drijvende stad verder uit te bouwen. Ook Floodland is een titel met soortgelijke thema’s, maar ruilt de cartooneske pracht van Flotsam in voor een meer realistische weergave.
Plasticity, een korte game die je gratis op Steam kan downloaden, is een mooie puzzel-platformer waarin je een door plastic geteisterde wereld verkent. Doorkruis overstroomde steden en verwoeste landen terwijl je dynamische keuzes maakt die zowel de gameplay als de toekomst van de wereld beïnvloeden. Deze door studenten ontworpen game toont aan hoe de problematiek vooral de jeugd bezighoudt.
Soms beperken ontwikkelaars zich niet alleen tot digitale bewustwording. Zo integreert Horizon Forbidden West niet alleen ecologische thema’s, maar ondernam PlayStation ook concrete actie om ontbossing tegen te gaan. Via hun “Play & Plant”-campagne verbonden ze zich ertoe om een boom te planten voor elke speler die een bepaalde trofee vrijspeelde. In samenwerking met de Arbor Day Foundation werkt Sony PlayStation aan meerdere herbebossingsprojecten in de Verenigde Staten. Het succesvolle initiatief toont mooi aan hoe het spelen van een game ook positieve tastbare gevolgen kan hebben.
Deze games zijn slechts een voorbeeld van de kracht van videogames om mensen bewust te maken en te inspireren tot verandering. Door spelers onder te dompelen in virtuele werelden die onze eigen milieu-uitdagingen weerspiegelen, stimuleren deze games empathie en een gevoel van verantwoordelijkheid voor de planeet. Ze zijn ook een bewijs van het engagement van de gamesector voor het milieu.
Bekijk ook:
Wat je moet weten over lootboxes
In videogames komen spelers soms lootboxes tegen. In dit artikel leggen we uit…
Wat je moet weten over het schorsen van toegang tot online videogames
In de wereld van online videogames kunnen spelers tijdelijk of permanent…
Belgian Game Awards 2024: most promising start-up studio
Binnen de categorie Most Promising Start-up Studio van de Belgian Game Awards…