Scholen die videogames op een doordachte manier integreren in hun onderwijsaanpak bereiken daar meerdere doelen mee, zo blijkt uit onderzoek. Ontdek hoe leerkrachten de betrokkenheid, motivatie én het probleemoplossende denken van hun leerlingen kunnen verhogen.

Al decennialang is spelend leren vanaf de eerste schooljaren cruciaal in het ontwikkelen en bevorderen van holistische vaardigheden bij kinderen. Videogames zijn daar een moderne benadering van: ze bouwen voort op eeuwenoude principes van spelend leren en passen perfect in hedendaagse onderwijsmethoden.
Videogames trekken niet alleen de aandacht van leerlingen door hun intrigerende en leuke karakter. Ze bieden ook structuur door middel van regels en doelen, en ze stimuleren de creativiteit en het probleemoplossend denken. Bovendien roepen ze emoties op door hun verhalen en bevorderen ze sociale interactie.

Wetenschappelijk bewezen & diverse waardevolle benaderingen

Onderzoeken, zoals die van Groff, Howells en Cranmer, tonen aan dat videogame-based learning niet alleen leerlingen betrekt bij educatieve activiteiten, maar ook educatieve voordelen oplevert en de communicatie tussen ouders, leerkrachten en schoolleiding verbetert. Het spectrum van spelvormen biedt verschillende benaderingen die allemaal waardevol kunnen zijn in het onderwijs: van vrij spel zoals bijvoorbeeld ‘Minecraft’, ‘Roblox’ en ‘Animal Crossing‘, tot gestructureerd spel zoals de rekengame ‘Monkey Tales’.

Cultureel relevant, inclusief én toegankelijk

Hoewel er nog steeds vooroordelen bestaan over videogames en hun spelers, tonen statistieken aan dat de videogamerpopulatie divers is en blijft groeien. 53% van de Europese bevolking (van 6 tot 64 jaar) speelt videogames. En 51% van alle mensen die videogames spelen op een smartphone of tablet zijn vrouwen. Dat onderstreept zowel de culturele relevantie van videogames, als de noodzaak om videogames te kiezen die representatief zijn voor de leerlingen in de klas. Leerkrachten besteden best ook extra aandacht aan inclusiviteit en toegankelijkheid, zodat alle leerlingen gelijke kansen hebben om te profiteren van het gebruik van videogames in de klas – want sommige leerlingen hebben thuis (nog) geen toegang tot digitale technologieën. Videogames kunnen dienstdoen als een brug die leerlingen helpt om zelfverzekerd met digitale technologieën te leren omgaan.

8 x voordelen van videogames in de klas

  1. Videogames zijn een spelvorm
    Leerlingen zijn er dus intens mee bezig, wat de betrokkenheid verhoogt.
  2. Videogames zijn leuk
    Leerlingen beleven plezier aan het spelen.
  3. Videogames hebben regels
    Die zorgen voor structuur.
  4. Videogames hebben doelen
    Daardoor wekken ze motivatie op.
  5. Videogames vereisen probleemoplossend denken
    Dat wakkert de creativiteit aan.
  6. Videogames hebben een verhaal
    Dat wekt emotie op.
  7. Videogames vereisen interactie
    Zo brengen ze sociale groepen bij elkaar
  8. Videogames geven leerlingen resultaten en feedback
    Daardoor leren ze ervan.

(Lijst gebaseerd op Robertson, 2006)

Meer lezen?

Ontdek meer tips in het handboek Games in de klas.

Extra inspiratie en getuigenissen van leerkrachten over hoe je games in de klas kunt inzetten vind je hier.