Kerstmis staat voor de deur. Het zijn drukke weken gevuld met feesten en lekker eten, maar het is ook het moment bij uitstek om gezellig samen te zijn met je gezin. De kerstvakantie biedt de perfecte gelegenheid om met je kinderen in een game te duiken. Wij zetten vijf titels op een rijtje die ideaal zijn om samen met je kroost te spelen en we leggen ook uit waarom.
Het is belangrijk dat ouders en kinderen samen spelen. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken en stimuleren. Dus leg die smartphone deze kerstvakantie even weg, en duik gezellig samen met je kids achter het scherm. Wedden dat jullie er allemaal deugd van hebben?
Heave Ho (Nintendo Switch, pc)
Wat? Heave Ho is een kleurrijk 2D-platformspel waarin het de bedoeling is om heelhuids van punt A naar punt B te geraken. Dat klinkt eenvoudig genoeg, maar jammer genoeg hebben de avatars waarmee je speelt geen benen. Springen is geen optie, dus zal je elkaar letterlijk de hand moeten reiken om je over de gapende ravijnen te slingeren.
Waarom? Heave Ho is de ideale partygame om met twee of meer spelers voor hetzelfde scherm te spelen. De capriolen die je moet uithalen om aan de overkant te geraken, vereisen het nodige teamwerk. Als één schakel niet doet wat hij moet doen, valt het hele plan in duigen en storten jullie allemaal hulpeloos de dieperik in. Je kan ook “per ongeluk” de verkeerde knop indrukken waardoor zoon- of dochterlief naar beneden tuimelt. Fun verzekerd!
Luigi’s Mansion 3 (Nintendo Switch)
Wat? In Luigi’s Mansion 3 ga je voor een keer niet met Mario, maar met diens bange broertje Luigi op stap. Door de verschillende verdiepingen van een spookhotel te verkennen en de ectoplastische indringers op te zuigen met zijn spookstofzuiger, moet hij zijn vrienden uit de klauwen van de boosaardige King Boo redden.
Waarom? Luigi krijgt tijdens zijn avontuur de hulp van Gooigi, die kan worden bestuurd door een tweede speler. Deze slijmerige versie van zichzelf kan probleemloos op plaatsen geraken waar de groene loodgieter niet bij kan. Je zal moeten samenwerken om puzzels op te lossen en de meest hardnekkige spoken te slim af te zijn. De game bevat ook enkele competitieve minigames die voor eens en altijd uitmaken wie in huis het beste spoken kan stofzuigen.
Pikuniku (Nintendo Switch, pc)
Wat? Pikuniku is een grappig puzzelavontuur met zowel platformsegmenten als op fysica gebaseerde puzzels. Je speelt er een rood wezentje zonder armen (maar met een flinke schop in de benen) dat de plannen van de hebzuchtige Mr. Sunshine moet dwarsbomen. Deze is immers van plan om alle natuurlijke grondstoffen van de wereld voor eigen gewin te verkopen. Achter het schattige uiterlijk gaat met andere woorden keiharde kritiek op het kapitalisme schuil.
Waarom? Naast het hoofdverhaal bevat de game ook een leuke co-op mode voor twee spelers. Deze negen levels zijn meer gericht op het betere puzzelwerk en je zal dan ook goed moeten samenwerken om ze op te lossen. Zo kan je elkaar bijvoorbeeld met een welgemikte trap in de lucht katapulteren om op plaatsen te geraken waar je anders niet bij kan. Met een handje hulp zijn de puzzels op maat van lagereschoolkinderen, maar in de twee simpele racelevels kunnen zelfs jongere kinderen hun streng trekken.
Wattam (pc, PlayStation 4)
Wat? Wattam is de nieuwste creatie van de Japanse speelvogel Keita Takahashi, die je misschien kent van Katamari Damacy. Zijn games zijn absurde speeltuinen gericht op puur, ongecompliceerd spelplezier en dat is in Wattam niet anders. Je begint de game als een eenzame burgemeester en moet de verschillende eilanden van de spelwereld terug zien te bevolken.
Waarom? Door zijn lage graad van complexiteit en eenvoudige verhaal dat zonder veel woorden aan de hand van gebaren duidelijk wordt gemaakt, is dit een uitstekend spel om met jongere kinderen te spelen. De kleuren en absurde personages (ken jij een kleuter die niet gaat lachen van een gouden drolletje?) spatten van het spel en het thema van verbondenheid (de belangrijkste actieknop in het spel laat je handjes vasthouden) leert hen al vroeg op speelse manier het belang van vriendschap.
What The Golf? (Apple Arcade, Nintendo Switch, pc)
Wat? What the hell? Het concept achter What The Golf? doet initieel de wenkbrauwen fronsen, maar het idee is even simpel als ingenieus. Het is een absurde parodie op de golfsport waarbij je alles – van bureaustoelen tot zwarte zwerfkatten – richting de hole keilt. Simpel, maar dankzij de prettig gestoorde aanpak van de makers, blijft het spel verrassen en gaat het dus niet snel vervelen.
Waarom? What The Golf? kan je niet met meerdere spelers tegelijk spelen, maar het concept leent zich uitstekend om de controller na elke nieuwe uitdaging door te geven aan de volgende. De centrale mechanic (een pijltje waarmee je de kracht en richting bepaalt van het afgevuurde voorwerp) is door het kleinste kind te snappen. Ten slotte kan je gezin dankzij levels geïnspireerd op Super Mario, Donkey Kong, Portal en Super Meat Boy, een mooie wandeling doorheen de gamegeschiedenis maken, waar zowel ouder als kind wat van kunnen leren.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…