Hieronder overlopen we de belangrijkste kenmerken van Sony’s console, de PlayStation 5.

De PS5 verschijnt zeven jaar na de release van de PS4. Om je een idee te geven hoe lang dat geleden is: er was zelfs nog geen Netflix in België. Sony’s console kan met andere woorden profiteren van flink wat technologische vooruitgang. De opvallendste evolutie is de vliegensvlugge SSD (solid state drive) waardoor je games in een oogwenk opstarten. Eveneens vernieuwend is de haptische feedback, gerichte trillingen die je informatie over het spel geven, op de nieuwe DualSense-controller. Deze zit samen met een digitale versie van het platformspel Astro’s Playroom in de doos van de PS5.

Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende versies van de console verschijnen. Met de standaard PS5 kan je nog steeds schijfjes afspelen. Op de PS5 All Digital kan je enkel nog games spelen die je hebt gedownload. Welke versie je verkiest zal afhangen van hoeveel fysieke PS4-games je nog wil spelen, want voor de rest zijn beide consoles identiek. Kleine waarschuwing: de PS5 is met zijn 40 centimeter een stuk groter dan zijn voorganger en zal niet zomaar in elk tv-meubel passen.

Er worden nieuwe games gemaakt die enkel op de PS5 draaien, maar ook 99% van je oude PS4-titels profiteren van de nieuwe hardware. Het werkt ook in de andere richting: PS4-titels zoals FIFA en Assassin’s Creed kunnen (onder bepaalde voorwaarden) gratis naar de PS5-versie worden geüpdatet.