In het onderwijs worden vooral educatieve games gebruikt. Maar wist je dat er ook heel wat commerciële spellen zijn die een educatieve meerwaarde hebben?

Educatieve games zijn specifiek ontworpen om een bepaalde vaardigheid aan te leren of kennis over te brengen. Niks mis mee, maar omdat het spelplezier bij die titels vaak pas op de tweede plaats komt, is de kans klein dat leerlingen er ook na schooltijd mee aan de slag willen.

 

Dat is anders met commerciële videogames. Deze werden niet met een educatieve insteek ontwikkeld, maar toch kunnen spelers er heel wat van opsteken. Klassieke voorbeelden zijn Minecraft voor het stimuleren van creativiteit en inzicht voor ruimtelijke ordening en de geweldloze geschiedenislessen van Assassin’s Creed’s Discovery Tour. Ben je een leerkracht en wil je deze game educatief inzetten in jouw klas? Bekijk dan even de lesfiche van Assassin’s Creed: Discovery Tour op Gamekunde.

Maar er is meer. In Kerbal Space Program moet je een zelfgebouwde ruimteraket het heelal in krijgen. Na elke mislukte lancering duik je in de blauwdrukken om te onderzoeken waar het fout is gegaan en hoe het de volgende keer beter kan. De game is een echte masterclass in fysica en dankzij een samenwerking met NASA kunnen leerlingen deelnemen aan simulaties van echte ruimtemissies.

De historische nauwkeurigheid van oorlogsgames zoals Battlefield brengt spelers de deelnemers aan en locaties van cruciale veldslagen bij. Titels als Valiant Hearts: The Great War en This War of Mine belichten dan weer de menselijke kant van de oorlog. Die laatste, waarin je na zonsondergang op zoek moet naar eten en medicijnen om te overleven, is in thuisland Polen aanbevolen als studiemateriaal voor studenten sociologie, filosofie en geschiedenis.

Gaan we nog even door? Animal Crossing: New Horizons bevat tal van interessante weetjes over insecten en na God of War hebben de Griekse én Noorse mythologie nog weinig geheimen voor je. Rollenspellen met veel tekst, zoals The Elder Scrolls zijn dan weer geweldig voor het leren van een vreemde taal en, geloof het of niet, World of Warcraft maakt je een betere boekhouder.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele commerciële videogames die hun nut in de klas (en daarbuiten) al hebben bewezen.

2 tips voor leerkrachten die meelezen. Leg je oor eens te luister bij je leerlingen en misschien wijzen zij je wel de weg naar nog meer educatief waardevol entertainment. En check zeker de website van onze Europese collega’s boordevol tips en informatie over videogames in de klas (in het Engels).