Of je nu een (groot)ouder of begeleider bent, een leraar, beleidsmaker, of je vertegenwoordigt een organisatie of bedrijfstak, iedereen heeft een rol te spelen bij het creëren en in stand houden van een veilige online omgeving. We overlopen graag enkele handige tips en tricks die de videogame sector aanreikt.

 

PEGI

Let op de inhoud en geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. PEGI, het Europees ratingsysteem voor videogames, voorziet leeftijdsclassificaties en duidt (gevoelige) spelinhoud aan met handige logo’s (descriptors).

 

Leeftijdclassificaties

Het PEGI-leeftijdslogo geeft aan of een videogame geschikt is voor kinderen van de aangegeven leeftijd en ouder. Bestaande classificaties zijn PEGI 3, 7, 12, 16 of 18. Let wel, een PEGI-rating zegt niets over de moeilijkheidsgraad van een game. In onze handige gamegids vind je informatie terug over recente en populaire videogames.

 

Inhoudspictogrammen

Vermijd onprettige spelervaringen door een geschikte game te kiezen. Bevat een game geweld, drugs, alcohol of tabak, seks, discriminatie, angstaanjagende beelden, geluiden of grof taalgebruik? De PEGI-descriptor vertelt je in één oogopslag meer over de inhoud van een videogame. Let ook op twee recente PEGI-logo’s, de in-game purchase descriptor en de bevat willekeurige items-melding.

 

·      Het inhoudspictogram voor aankopen in een game, ook wel in-game purchase genoemd, wordt toegepast op alle games die de mogelijkheid bieden om in de game zelf bijkomende digitale items met echt geld aan te kopen.

 

·      De bevat willekeurige items-melding (over betaalde willekeurige items of inhoud) zijn een specifieke vorm van optionele in-game aankopen: ze omvatten alle in-game aanbiedingen voor de aankoop van digitale goederen of premiums waarbij spelers niet precies weten wat ze krijgen vóór de aankoop (bv. lootboxes, card packs, prize wheels).

 

·      Daarenboven maken heel wat videogames de kans op het verkrijgen van willekeurige in-game items (in bvb lootboxes) bekend. We spreken van het vrijgeven van de drop rates van deze items. Sinds 2020 moeten alle games die op de consoles van Nintendo, Microsoft en Sony verschijnen, verplicht zo’n drop rates vermelden.

 

Zowel de PEGI-leeftijdsclassificaties als -inhoudspictogrammen worden opgenomen op de fysieke verpakking van de game en in de e-shops. Ook wij nemen de PEGI-logo’s mee op onze website.

 

Tools voor ouderlijk toezicht

Gebruik de verschillende instrumenten en instellingen voor ouderlijk toezicht die ter beschikking zijn. Zo kan je in-game aankopen blokkeren, bestedingslimieten instellen, voice chat uitschakelen en bepalen met wie er online gespeeld mag worden. Deze instellingen en andere parental control tools kunnen ingeschakeld worden om te zorgen voor zo veilig mogelijke (online) game-ervaring.

Maak ook duidelijke afspraken over gametijd en speel af en toe zelf eens mee.

 

En dit is nog een fijne uitsmijter: 9 slimme tips van ouders.