Virtuele spelitems (skins) of valuta’s, die je verkrijgt in een videogame, kunnen op illegale manier verhandeld worden voor écht geld of ingezet worden om te gokken. We spreken van skin trading of betting. Toch iets om voor uit te kijken!
Skin trading: het verhandelen of verkopen van virtuele spelitems (skins) en valuta’s
In de meeste videogames kan je virtuele videogame-items verkrijgen, dat zijn dingen die je in het spel gebruikt zoals dansjes, outfits, voetbalschoenen of wapens. We spreken ook wel van skin (letterlijk een lay-out of een cover die je in een videogame kan gebruiken om je voorwerpen of personages een ander uiterlijk te geven). Deze skins zijn razend populair. Net zoals kinderen het nieuwste paar sneakers willen, dromen ze ook van de nieuwste of coolste skin.
Daarnaast kan je in sommige videogames ook virtuele valuta’s verzamelen, dat is virtueel geld dat je in een videogame kan uitgeven. In sommige videogames kan je deze spelitems of valuta ook in het spel zelf ruilen of kado geven aan iemand anders, maar je kan ze nooit inwisselen voor écht geld.
Er zijn helaas illegale websites en platformen die het mogelijk maken om virtuele spelitems of valuta buiten het spel om te (ver)kopen of te ruilen. De videogame sector distantieert zich met klem van dit soort illegale sites. Het (ver)kopen of ruilen van virtuele items is immers in strijd met de intellectuele eigendomsregels van het videospel én is dus illegaal. Het verstoort een eerlijk spel en kan ertoe leiden dat spelers worden uitgesloten van een videogame. Ook kan je bedrogen worden als je je persoonlijke gegevens achterlaat. En je weet nooit zeker of je je geld wel echt krijgt. Pas goed op voor dit soort praktijken.
Skin betting (of gambling)
Je kan skins ook inzetten in gokwedstrijden. Dat werkt op verschillende manieren. De skins of andere virtuele spelitems die je in een game hebt verdiend, kan je voor het hoogste bod – en dus voor écht geld – veilen op illegale websites van derden. Ook kan je op dat soort websites wedden met echt geld op skins of andere game-items die je graag zo wilt verkrijgen. Je kan tot slot bepaalde gegeerde skins ook inzetten om zelf te gokken op bijvoorbeeld échte sportwedstrijden of andere gokwedstrijden. Al deze vormen van veilen of gokken zijn illegaal en worden op geen enkele manier georganiseerd door de videogame sector.
Merk je dat iemand (en vooral dan kinderen) actief is op zulke illegale websites?
Leg dan uit waarom ze dit best niet doen.
– Je kan bedrogen worden door mensen die je niet kent. Om te kunnen verhandelen, moet je vaak je accountgegevens, wachtwoorden of andere persoonlijke informatie doorgeven. Dat is erg riskant op vlak van beveiliging.
– De algemene voorwaarden van videogames staan externe handel van in-game items niet toe: deze handel kan ervoor zorgen dat een speler wordt uitgesloten van zijn of haar favoriete game.
– Last but not least kan je op deze manier in aanraking komen met gokpraktijken met alle nare gevolgen vandien.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…