De Belgische gamesector kende de laatste vijf jaar een mooie groei. Studenten van hoogkwalitatieve game-opleidingen richtten na hun studies bedrijfjes op. Geïnspireerd door het Gentse Larian Studios, hebben ze één droom: het maken als gevierde gamestudio.

 

Hieronder een greep uit het gevarieerde aanbod aan Belgische titels die recent verschenen en die je zeker niet mag missen.

In de strategische game Black Legend neem je het met een groep huurlingen op tegen een mysterieuze sekte. De ontwikkelaars hebben rijkelijk geput uit de geschiedenis en folklore van de Lage Landen. De stad waar het tactische steekspel zich afspeelt is gebaseerd op belangrijke 17de eeuwse steden zoals Brugge en Gent, en ook sommige vijanden vinden hun oorsprong in de mythen en sagen uit die periode.

Een ander soort strategie vinden we in Roguebook. In deze card game, mede bedacht door het brein achter het populaire kaartspel Magic: The Gathering, strijd je in de kleurrijke fantasiewereld Faeria tegen allerhande monsters. Dit doe je door vijanden te verslaan en door de pagina’s van het titulaire Roguebook te verkennen kan je je verzameling uitbreiden met krachtigere kaarten waarmee je nog taaiere monsters te lijf kan gaan.

Rise of Humanity biedt dan weer het beste van beide werelden: strategische gevechten waarin positionering belangrijk is en die wordt uitgevochten met kaarten. Op de map kunnen je personages kisten vinden, waarmee ze hun kaarten en de daarmee samenhangende vaardigheden kunnen verbeteren. Dat zal nodig zijn om opstandige robots, die de mensheid bijna hebben uitgeroeid, een lesje te leren.

Is er aan jou geen groot generaal voorbijgegaan, maar kan je als de beste over obstakels springen? Dan is Stitchy in Tooki Trouble wellicht meer je ding. Als de vogelverschrikker Stitchy wordt overvallen door de Tooki, kleine houten wezentjes met een onstilbare honger naar maïs, gaat hij er plichtsbewust achteraan. Dit knusse platformspel heeft veel weg van Donkey Kong, dus het hoeft niet te verwonderen dat de game zich helemaal thuis zal voelen op de Nintendo Switch.

Een andere klassieker uit het genre, Crash Bandicoot, is dan weer een belangrijke inspiratie voor Trifox. Winnen doe je hier niet door op de vijanden hun kop te springen, maar door ze te lijf te gaan met automatische machinegeweren, sloophamers en magische spreuken. Je kan al deze vaardigheden combineren om ravage aan te richten op een manier die het beste bij je speelstijl past.

Als het allemaal wat rustiger mag, raden we een excursie naar de Rogue Islands uit Ghost on the Shore aan. Lekker kuieren over een verlaten strand, aangenaam briesje op je gezicht en… een spook in je hoofd. Verwacht je echter niet aan zware horror, want de game vertelt een emotioneel geladen verhaal. Door de eilanden te verkennen, ontsluier je de geschiedenis van de bewoners en leer je ook de gast in je bovenkamer beter kennen. De keuzes die je tijdens de dialogen maakt, zal uiteindelijk ook je relatie met deze onzichtbare vriend bepalen.

Ook Midnight Protocol moet het van het verhaal hebben, maar tapt wel uit een heel ander vaatje. Nagenoeg het volledige spel is te besturen met het toetsenbord, waardoor je het gevoel krijgt dat je een extraordinaire hacker bent. In een niet al te verre toekomst dien je te overleven in een digitale wildernis van valse identiteiten en gevoelige informatie. Hoe je jezelf gedraagt tijdens inbraken, zal bepalen tot welke technologieën je toegang krijgt, welk soort hacker je wordt en in welke staat je de wereld achterlaat.

Wie zijn jaarlijkse afspraak met de wintersport heeft gemist, kan maar beter Shredders in de gaten houden. Deze snowboardtitel wordt ontwikkeld door een team van fervente boarders die als geen ander weten hoe het moet voelen om met volle snelheid van een berg te stuiven.

Ook fans van puzzelgames worden in België op hun wenken bediend. In Sizeable speel je in verschillende diorama’s met de grootte van objecten om zo alle verborgen schatten te vinden. Het kunstige puzzelspel Please, Touch The Artwork is dan weer gebaseerd op het werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan.

En tot slot: De volledige versie van Baldur’s Gate 3 verschijnt in 2023, wat de grootste Belgische game aller tijden moet worden.