Het ongeoefende oog doet gamen weleens af als zinloos tijdverdrijf. Maar wie verder kijkt en de tijd neemt om gamen écht te leren kennen, ontdekt hoeveel je er eigenlijk door kan leren. Zelfs al is het spel in kwestie helemaal niet educatief bedoeld.

Dit zijn 10 voordelen van gamen

  1. Kaartlezen, je weg verkennen in een virtueel landschap, ruimtelijke puzzels oplossen: gamen verhoogt het ruimtelijke inzicht en het oriëntatievermogen.
  2. Zowel achter als voor je kijken, tegelijk springen en schieten. Doordat een gamer voortdurend én kijkt én beweegt, heeft ie een heel goede oog-handcoördinatie. Ook je fijne motoriek gaat erop vooruit. Wist je dat chirurgen vaak geoefende gamers zijn?
  3. De juiste wagen kiezen voor de race, mikken en scoren, schieten of dekking zoeken. Een gamer leert supersnel beslissingen en beredeneerde keuzes te maken.
  4. Gamen leert je doorzetten. Want je wil koste wat het kost in het volgende level geraken, of niet soms? Succes tijdens het gamen geeft ook een boost aan het zelfvertrouwen. Het motiveert de speler om iets nieuws te leren en zichzelf te verbeteren.
  5. Raadsels oplossen, strategieën bedenken en uittesten. Gamen stimuleert het probleemoplossend denken.
  6. Gamen is niet zo eenzaam als het lijkt. Online gamers spelen vaak in team: ze spreken strategieën af en chatten. Ook al zit een gamer in z’n eentje voor een scherm, toch leert hij samenwerken en communiceren.
  7. Veel games zijn Engelstalig of worden in teamverband gespeeld door een internationaal gezelschap. Wil je weten wat je te doen staat, dan moet je dus verstaan wat er wordt gezegd. Ook als dat in het Engels is. Gamers leggen zo al vroeg de basis voor een tweede taal, zowel gesproken als geschreven.
  8. Hoe zagen de eighties eruit? Welke kledij was in? Welke muziek speelde er op de radio? Wie ooit GTA Vice City speelde, kan het je tot in detail vertellen. Doordat je erin wordt ondergedompeld, leert gamen je veel bij over andere werelden of tijdperken.
  9. Games stimuleren de creativiteit. In spelletjes zoals Roblox, LEGO Worlds, Fortnite of Minecraft krijgen spelers veel vrijheid om zelf werelden te scheppen, regels te bedenken of puzzels te programmeren.
  10. Gamen vergroot de interesse in technologie. Van een game spelen tot zelf een game ontwikkelen: heel wat enthousiaste gamers maken ooit die stap. Ook een opleiding behoort tot de mogelijkheden. En dat tieners een laptop weer terug aan de praat krijgen of de wifiverbinding weten te herstellen, is natuurlijk ook mooi meegenomen.