Sommige games kunnen kinderen helpen om de gevoelens en gedachten van de ander beter te begrijpen. En omdat games interactief zijn, dringt die boodschap vlotter door. Dit zijn enkele voorbeelden van games die omgaan met vriendelijkheid, compassie en inlevingsvermogen. 

The Unfinished Swan (PEGI 7)

In The Unfinished Swan is het hoofdrolpersonage een jongen die omgaat met de dood van zijn moeder door een van haar schilderijen te verkennen. Hoewel dit thema op het eerste gezicht duister lijkt, maakt de vreugde van te ontdekken en te verkennen, in combinatie met een optimistisch en aangrijpend einde, van The Unfinished Swan een meer luchtige game dan verwacht.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (PEGI 12)

Dit populair actiespel van Nintendo is de recentste release in de The Legend of Zelda-reeks. Het sympathieke hoofdpersonage en edele ridder Link gaat op avontuur om een oud en groeiend kwaad te verslaan door te vechten tegen monsters, puzzels op te lossen en mensen te helpen. Breath of the Wild is een episch avontuur met een vrolijke atmosfeer, kleurrijke personages en een groot gevoel voor humor.

Journey (PEGI 12)

Journey is minder een videospel en meer een werk van interactieve poëtische ervaring. Er zijn geen vijanden te verslaan maar veel obstakels te overbruggen. De hoofdpersonages in Journey, mysterieuze gloeiende wezens met gloeiende ogen, gekleed in witte en vloeiende gewaden, reizen om zich te begeven naar een verre berg. Het spel is heel gemakkelijk te spelen.

Brothers: A Tale of Two Sons (PEGI 16)

Dit spel vertelt het fantastisch verhaal van twee broers die op zoektocht zijn naar medicijnen uit een magische boom, die de kracht bezit om hun stervende vader te redden. Het is een puzzel- en platformspel met bijna geen geweld. De twee broers brengen het hele spel door met het uitzoeken van puzzels en het helpen van mensen. Doorheen dit avontuur houden ze van elkaar, werken ze samen en helpen ze elkaar. Dit spel krijgt de leeftijdscategorie PEGI 16 omdat de notie van de dood een belangrijke rol speelt in dit aangrijpende fantasieverhaal.