Roblox

Roblox is een razendpopulaire free-to-play online game en game-ontwikkelingsplatform. Net als in de soortgelijke game Minecraft ontwikkel en publiceer je in Roblox zelf videogames en speel je de games van andere gebruikers. Ideaal voor creatieve zielen dus.

https://www.youtube.com/watch?v=eAvXhNlO-rA

In Roblox verken je eindeloos veel kleurrijke spelwerelden en speel je levels die anderen ontworpen hebben. Zo ga je op zoektocht naar verborgen schatten in Quill Lake in Scuba Diving at Quill Lake, kan je een pretpark bouwen en beheren in Theme Park Tycoon 2 en ontsnap je uit een hoogbeveiligde gevangenis in Jailbreak. Welk level je ook kiest, ze zijn allemaal goed voor één ding: heel veel speelplezier.

Roblox is een free-to-play online game en videogame-creatieplatform ontwikkeld door Roblox Corporation.

PEGI 7

Roblox is een gratis game en bevat optionele in-game aankopen. Spelers kunnen een virtuele munteenheid genaamd Robux aankopen met echt geld. Met deze munteenheid kunnen allerlei items ontgrendeld worden waaronder outfits en unieke power-ups.

Het grootste deel van de inhoud in Roblox is user-generated-content, wat wil zeggen dat het grotendeels ontwikkeld is door de Roblox-gemeenschap. Maar omdat iedereen levels kan ontwikkelen, is het aangeraden om de inhoud van de levels die gespeeld worden in het oog te houden.

Het geweld is zeer mild en bestaat uit blokkerige en stokachtige personages die het tegen elkaar opnemen in verschillende kindvriendelijke levels. In sommige werelden gebruik je zwaarden of geweren om elkaar uit te schakelen, maar bij het uitschakelen verdwijnt de tegenstander.

Roblox stelt automatisch beperkte controles in voor spelers van 12 jaar en jonger. De chat-functie wordt ook strenger gefilterd voor deze gebruikers en ouders kunnen ervoor kiezen om deze functie uit te schakelen. Ontdek meer tools voor ouderlijk toezicht op de Roblox website (ENG-only).


Minecraft

Minecraft wordt weleens vergeleken met virtuele Lego. Je hebt toegang tot oneindig veel blokken en daarmee kan je werkelijk alles bouwen dat je je maar kan bedenken.

Het spel kan in verschillende modes gespeeld worden, sommige mét en sommige zonder monsters, alleen of in multiplayer.

MinecraftMinecraft kan je in drie verschillende modi spelen. In de Creative mode kan je vrij en creatief bouwen, er zijn geen monsters, winnaars of verliezers. Je kan niet sterven. In de Adventure mode speel je samen met anderen en neem je het op tegen monsters. In de Survival mode verzamel je grondstoffen, vecht je tegen monsters en probeer je te overleven.

PEGI 7 en 12

Er zijn verschillende edities en versies van Minecraft, elk met een eigen PEGI-rating. Geen realistische graphics hier. Minecraft lijkt wel een eighties videospel: blokkerig en old school.

Jonge kinderen spelen best in de Creative mode, waar ze niet belaagd worden door enge monsters (creepers).

Er is ook een variant van het spel die je op een publieke server kan spelen met anderen. Daarin loop je als speler het gevaar om griefers of pestkoppen tegen het lijf te lopen. Griefers zijn andere spelers die eropuit zijn om je bouwwerken te vernielen of je spullen te stelen, voor de lol. Een spel op een publieke server is daarom minder geschikt voor jonge kinderen.

Single player mode is de veiligste modus: niemand kan de speler contacteren via de chatfunctie of in diens wereld komen meespelen. In de multiplayer mode kan je (op een publieke of private server) samen spelen. Je kan anderen zien en ermee chatten. Die anderen kunnen zowel vrienden (bvb. op een eigen private server) als onbekenden zijn.

Online vind je ook family-friendly servers. Die worden gemodereerd door ouders, waardoor er kindvriendelijke gedragsregels gelden.

Minecraft is een spel zonder eindpunt, waardoor je jezelf er gemakkelijk in kan verliezen. Je kan de speelduur instellen via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.