Call of Duty: Modern Warfare 3

Met de release van Call of Duty: Modern Warfare 3 brengt Activision een vervolg op de veelgeprezen first-person shooter franchise.

https://youtu.be/DZNSOEVJtok?si=dHH4AJsMKEZialCR

Call of Duty: Modern Warfare III (2023) is een first-person shooter en oorlogsspel. Het is de twintigste game in de Call of Duty-serie en het derde deel in de vernieuwde Modern Warfare-subreeks, welke de originele games aankleedt in een modern jasje. Het is een direct vervolg op Modern Warfare II uit 2022.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Modern Warfare 3 een uitbreiding zou worden van Modern Warfare II, met toevoeging van singleplayercampagne en nieuwe inhoud voor de multiplayer. Activision gooide het echter over een andere boeg vormde de uitbreiding om tot een volwaardige Call of Duty-titel.

Het verhaal volgt de speciale operatie-eenheid Task Force 141 bij het opsporen van Vladimir Makarov, een Russische ultranationalist en terrorist die van plan is een Derde Wereldoorlog te beginnen.

Bovenop de spannende verhaallijn, biedt Call of Duty: Modern Warfare 3 een uitgebreide multiplayer-modus. Hier kunnen spelers het in diverse spelmodi opnemen tegen mensen van over de hele wereld. De game heeft ook een uitgebreid progressiesysteem, waarbij spelers nieuwe wapens, uitrusting en vaardigheden kunnen bekomen. De game develoment studio Treyarch kreeg de opdracht om een Zombie-modus te ontwikkelen voor de nieuwe titel, een primeur binnen de Modern Warfare-subreeks.

 

PEGI 18

Vanwege het intense geweld en realistische oorlogssetting is Call of Duty: Modern Warfare 3 niet geschikt voor een jonger publiek. In gevechtssituaties worden diverse realistische militaire wapens en explosieven ingezet, wat leidt tot een rauwe weergave van geweld en bloederige scènes. Spelers worden geconfronteerd met uitdagende en levensbedreigende scenario's die hen dwingen tot het nemen van morele beslissingen.

De game biedt de mogelijkheid om bepaalde in-game items aan te schaffen met echt geld, zoals cosmetische items. Reeds aangekochte items uit Modern Warfare II blijven wel behouden.

De verhaalmodus kenmerkt zich door grof taalgebruik, en in de multiplayer-modi kunnen spelers ongecensureerd met elkaar communiceren via berichten of voicechat, wat de mogelijkheid van beledigende opmerkingen van medespelers met zich meebrengt. Hier zijn wel enkele tips om ongewenst gedrag te bestrijden.


Breachers

Breachers is een 5 versus 5 VR multiplayer shooter van Belgische bodem waarin spelers het beste van zichzelf geven terwijl ze klimmen, rapellen, springen en schieten door verbazingwekkend gedetailleerde omgevingen.

https://youtu.be/EcClud1gcd4

Nadat spelers de VR-headset hebben opgezet, maken ze een keuze tussen twee rollen: aanvaller of verdediger. De aanvallende groep moet de verdediging doorbreken, terwijl ze vijanden uitschakelen en diens bommen onschadelijk maken. De verdedigende partij daarentegen zet valstrikken op, blokkeert deuren en plaatst mijnen of sensoren om het de aanvallers knap lastig te maken. Het is een beproefde formule gekend uit AAA-titels zoals Counter-Strike en Rainbow Six Siege, maar dit speltype werd nog niet eerder vertaald naar VR-platformen.

Er komt heel wat strategie bij kijken en spelers zullen in real-time met elkaar moeten overleggen welke tactiek ze toepassen, wie welke wapenuitrusting met zich meeneemt en hoe ze de tegenstanders in het nauw kunnen drijven.

 

PEGI 16

Breachers is een realistische first-person shooter met uit het leven gegrepen locaties. De gameplay draait rond geweld, ook al blijft dit beperkt en ziet de speler nooit bloed. Spelers schieten op andere mensen met levensechte wapens en is daarom enkel beschikbaar voor spelers van 16 jaar en ouder.

Het gebruik van virtual reality headsets wordt op zich ook afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar en vraagt enige voorzichtigheid en bewustzijn van de directe omgeving. Breachers heeft 1-op-1 beweging en kan bij sommige gevoelige personen tot bewegingsziekte lijden.

Het voordeel van VR-games is dat spelers bewegen met bewegingsbesturing, wat een stuk intuïtiever aanvoelt dan een controller of toetsenbord en muis. Hierdoor is het ook sneller onder de knie te krijgen voor mensen zonder al te veel game-ervaring.

De interface van Breachers kan zowel in het Nederlands als het in Frans gezet worden, maar staat standaard in het Engels. Het is niet nodig om een verhaal te volgen, dus iedereen kan meteen aan de slag zonder al te veel uitleg.


Resident Evil 4

Resident Evil 4 (Remake) is een bloedstollende remake van de legendarische survival horror game uit 2005. De klassieker wordt verbeterd met gemoderniseerde graphics en besturing, evenals een vernieuwde verhaallijn, die zelfs de meest fanatieke fans van de originele game zal verrassen.

https://www.youtube.com/watch?v=OHmSjQyj644

Zes jaar na de gebeurtenissen van Resident Evil 2 wordt Raccoon City-overlevende Leon S. Kennedy naar een afgelegen en gruwelijk dorp in Spanje gebracht om de dochter van de Amerikaanse president te redden van een mysterieuze sekte, genaamd Los Iluminados.

De speler heeft een groot arsenaal aan wapens tot zijn beschikking, maar munitie is schaars, dus spelers moeten zeer zorgvuldig aan het werk gaan om heelhuids de game door te komen. Ook moeten complexe puzzels worden opgelost om verder te kunnen in het verhaal.

 

PEGI 18

Resident Evil 4 is niet geschikt voor spelers onder 18 jaar. Net als andere games in deze reeks bevat de game grof taalgebruik en shockerende beelden zoals onthoofdingen en geschreeuw van angst en pijn. De game zit vol geweld, bloed en explosies.

Met behulp van wapens, messen, explosieven en melee-aanvallen moet de speler de sekteleden en geïnfecteerde gedrochten verslaan. De donkere en sinistere sfeer, met veel angstaanjagende beelden, muziek en geluidseffecten, kan voor spelers erg verontrustend zijn.

Resident Evil 4 bevat in-game aankopen voor extra items zoals wapens, kostuums en upgrades.


High On Life

High On Life spreekt tot de verbeelding met zijn cartooneske en knotsgekke stijl, maar achter die vreugdevolle laag verschuilt zich een game die niet geschikt is voor minderjarigen.

https://youtu.be/nCk1__TYksU

High On Life is ontwikkeld door Squanch Games, de studio van Justin Roiland. Die naam ken je wellicht als de maker van de populaire - en nogal platvloerse - televisiereeks Rick and Morty. De videogame deelt dezelfde stijl en stemmen. Aangezien de game een onderdeel vormt van het Game Pass-abonnement, kunnen abonnees de game zonder meerkost spelen.

Spelers beleven High On Life door de ogen van de naamloze protagonist wiens leven overhoop wordt gegooid, wanneer aliens plots de wereld overnemen. Gewapend met je pratende pistool Kenny ga je de strijd aan met een intergalactisch drugskartel, dat mensen wil consumeren als drugs.

Gaandeweg ontgrendel je meer vaardigheden en opent deze buitenaardse wereld steeds meer paden zodat je kan terugkeren naar vorige gebieden om zo verschillende geheimen te ontdekken. Het verkennen van de wereld en praten met de kleurrijke figuren is een even belangrijk onderdeel van de spelervaring als de vuurgevechten met je pratende wapens.

 

PEGI 18

De singleplayergame (er is geen multiplayer) heb je in een 9-tal uur achter de kiezen, wanneer je enkel de verhaallijn volgt.

In deze first-person shooter knal je met een diversiteit aan wapens aan de lopende band aliens af, om zo je avontuur verder te zetten. Vijanden en hun ledematen spatten vaak uiteen en bij een mesaanval prikt je pratende mes (Knifey) maar al te graag de ogen uit een vijand, terwijl hij een schunnige opmerking maakt.

Dat soort opmerkingen komt wel vaker voor, want bij heel wat dialogen in de game wordt er serieus gevloekt zonder enige vorm van censuur. Spelers kunnen in de instellingen wel aangeven dat ze niet álle dialogen willen horen, maar nooit blijf je gespaard van grove of seksueel getinte dialogen.

Drugs vormen een centraal thema en in veel scènes zie je dan ook personages verschillende soorten narcotica roken en snuiven, al kan je als speler zelf geen drugs nuttigen. Aan alcohol is er eveneens geen gebrek in High On Life, maar de protagonist drinkt zelf geen alcohol. In de woonkamer van de protagonist speelt ook steeds de tv, waar echte films op worden afgespeeld. Veel van deze films bevatten diverse naaktscenes.


The Callisto Protocol

In The Callisto Protocol beland je als gevangene op een interplanetaire strafkolonie waar er plotseling vreselijke dingen gebeuren. De gevangenis op Callisto, een maan van Jupiter, wordt aangevallen door een buitenaardse dreiging, die gevangenen en bewakers muteert in bloeddorstige monsters.

https://www.youtube.com/watch?v=IT7swHyN8FQ

Het hoofdpersonage Jacob raakt gestrand op een futuristisch ruimtestation waar hij zich al gauw een weg moet banen door hordes groteske, gemuteerde wezens, die hem naar het leven staan. Jacob raakt bevriend met andere gevangenen in zijn poging de maan te verlaten en hij ontrafelt langzaam de geheimen van de oorsprong van de monsters en wat er precies in de gevangenis gebeurt.

Spelers brengen een groot deel van het spel door in de donkere ondergrondse gangen en faciliteiten van de gevangenis, die bezaaid zijn met de resten van gruwelijke slachtingen. Regelmatig duiken er monsters op uit ventilatieopeningen, om Jacob aan te vallen, die zich moet verdedigen met een klein maar langzaam groeiend wapenarsenaal.

 

PEGI 18

The Callisto Protocol is niet geschikt voor spelers onder achtien jaar. De speler moet extreem bloederige gevechten aangaan met een verscheidenheid aan vuurwapens en melee wapens zoals een knuppel en een mes.

Met behulp van telekinetische krachten hakt de speler regelmatig hoofden en ledematen van lichamen af. Vijanden worden in maalmachines gegooid en worden tot puin gereduceerd door te stampen met je laarzen.

The Callisto Protocol bevat gruwelijke en schokkende beelden waaronder moorden die meestal gepaard gaan met gegil van pijn, een fontein van bloed en ingewanden.

Sommige dialogen zijn intens en de personages gebruiken grof taalgebruik en beschrijven vaak gruwelijke situaties. Het spel is zeer uitdagend, wat voor sommige spelers frustrerend kan zijn.


Battlefield 2042

 

De makers van Battlefield 2042 zien de toekomst van onze planeet somber in. Binnen 20 jaar gaat de Aarde volgens hen ten onder aan de gevolgen van de klimaatopwarming. Alles komt in een stroomversnelling wanneer zeventig procent van alle ruimtesatellieten door massale vervuiling naar beneden donderen, met een wereldwijde blackout tot gevolg. De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten nemen toe, en tegen 2042 is het oorlog.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ASzOzrB-a9E

Tot zover de setting van dit oorlogsspel. Hoewel Battlefield 2042 zich precies 100 jaar later afspeelt dan de eerste Battlefield (1942), gaat het spel op zoek naar de wortels van de reeks. Dat betekent dus geen heroïsche campagne die je in je eentje kan afwerken, maar de volledige focus op het online strijdtoneel. Daar nemen voor het eerst 128 spelers het tegen elkaar op – toch op PlayStation 5, Xbox Series S|X of pc. Op PlayStation 4 en Xbox One is het maximaal spelers zoals vroeger beperkt tot 64.

Je knalt erop los in uiteenlopende spelmodi zoals All-Out Warfare. Daar is het de bedoeling om de controle over strategische punten op de map te veroveren of te behouden. Je tactische plannetje kan echter op elk moment in de war worden gestuurd door een woeste tornado, die je manschappen, drones en zelfs helikopters alle kanten op slingert. In dezelfde categorie: raak schieten tijdens een zandstorm is lastiger dan het lijkt. Chaos gegarandeerd.

Wie eerder hunkert naar de Battlefield van weleer, moet bij Battlefield Portal zijn. Hierin kunnen spelers elementen uit voorgaande Battlefield-spellen mixen en matchen tot hun ultieme Battlefield-ervaring, die ze nadien kunnen delen met de community. In Hazard Zone ten slotte vecht je in teams van vier tegen andere groepen en moet je zoveel mogelijk harde schijven met gevoelige data recupereren. Very Battle Royale, indeed!

 

PEGI 16

Dit is een oorlogsspel dus het is geen wonder dat er links en rechts nogal wat doden vallen. Je neemt het enkel tegen menselijke soldaten op en geraakte tegenstanders zijgen op realistische manier neer. Sommige wapens en voertuigen, zoals tanks en drones, zijn hedendaags, andere, zoals een pistool waarmee je teamleden kan genezen, doen meer futuristisch aan. Toch is het gehanteerde geweld herkenbaar en realistisch. Communicatie en teamwork zijn belangrijk in deze game en dan kunnen de gemoederen soms oplopen. Als er taal wordt gebruikt die zelfs voor de oren van een zestienjarige niet ok is, kan je hier lezen hoe je online spelen aangenamer kan maken.


Far Cry 6

 

Als speler kom je terecht op het fictief Caribisch eiland Yara, waar dictator 'El Presidente' Antón Castillo de scepter zwaait en zijn zoon als troonopvolger ziet. Je kruipt in de huid van guerrillastrijder Dani Rojas, die het terreurregime van Castillo omver wil werpen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nzaHfpL2AdA

Far Cry 6 is de nieuwste game in de razendpopulaire Far Cry-reeks. Far Cry-games zijn open wereld games waarin de speler in de weelderige en wilde natuur wordt geplaatst en strijdt tegen één of meer despoten die een regio met ijzeren vuist regeren.

 

Spelers kunnen aan het begin van het spel kiezen om als de mannelijke of vrouwelijke hoofdrolspeler te spelen, zonder dat dit enige invloed op de verhaallijn van de videogame. Far Cry 6 biedt spelers een spelwereld die flink gevuld is met activiteiten. Zo kan je op schattenjacht gaan, racen, maar ook gewone burgers of guerrillastrijders helpen. Om het spel uit te spelen moet je checkpoints bevrijden, geleidelijk terrein winnen, de drie regio’s van Yara zien te bevrijden en een bikkelharde confrontatie aangaan met Antón Castillo en zijn handlangers.

 

PEGI 18

Far Cry 6 is gewelddadige game en is niet geschikt voor minderjarigen. Er zijn scènes van martelingen, executies, geweld tegen dieren, om er maar een paar te noemen. Er wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van scheld- en vloekwoorden en personages drinken alcohol en gebruiken af en toe drugs. Er zijn ook verwijzingen naar prostitutie, mensenhandel, slavenarbeid en andere criminele activiteiten.

 

De Season Pass kan worden aangeschaft, waarbij je toegang krijgt tot extra content waaronder nieuwe missies, personages en cosmetische voorwerpen.


Deathloop

 

Met een kater van jewelste word je wakker op de kust van een onbekend eiland. Eerste orde van de dag: te weten komen wie je bent en wat je daar in godsnaam doet. Als niet veel later de kogels om je oren fluiten, ontdek je dat je Colt heet en dat je het geliefkoosde doelwit bent van elk personage dat je pad kruist. Nadat je onvermijdelijk het onderspit delft, ontwaak je opnieuw op dezelfde verlaten kust.

 

https://www.youtube.com/watch?v=F8HmSaaISpA

Jij bent trouwens niet de enige die vastzit in deze tijdlus. Alle inwoners van de eilandengroep Blackreef genieten van de voordelen van instant reïncarnatie. Het is het werk van acht briljante geesten, de Visionaries, die zo een decadent leven zonder gevolgen kunnen leiden. Om een einde te maken aan dat eeuwigdurende feestje, zal je de acht James Bond-achtige slechteriken in één en dezelfde dag moeten omleggen.

Daarvoor beschik je niet enkel over het betere wapentuig, want net als 007 heeft Colt wel meer trucjes achter de hand. Door het uitschakelen van een Visionary erf je immers een psychische superkracht. Denk aan: een korte afstand teleporteren, vijanden vanop een afstand wegslingeren of tijdelijk onzichtbaar worden. Deze game geeft je bovendien erg veel vrijheid om Visionaries op een creatieve manier uit de weg te ruimen.

Julianna, een taaie tante uit het verleden van Colt (al weet hij dat zelf niet meer), zal er alles aan doen om je missie te dwarsbomen. Cool is dat deze Julianna’s andere spelers zijn die jouw spel binnendringen. Omgekeerd kan jij ook de rol van Julianna spelen om andere Colts het leven zuur te maken. Ook Julianna heeft superkrachten, dus tijdens zo’n confrontatie vliegen de vonken er stevig af.

De game bevat een asynchrone multiplayermode waarin online spelers je spel kunnen binnendringen. Je kan dit ook afzetten.

PEGI 18 

Verscholen achter het stijlvolle design van de spelwereld, is Deathloop een gewelddadige video game waarin je heel wat mensen moet vermoorden. Of je er nu voor kiest om ze met kogels te doorzeven, hun nek te breken of van een hoge klif te slingeren, het geweld wordt realistisch in beeld gebracht. En ook het taalgebruik van de personages is niet geschikt voor kinderoortjes.


DOOM Eternal

DOOM Eternal, is een first-person shooter ontwikkeld door id Software en uitgegeven door Bethesda Softworks. De langlopende en populaire Doom-franchise kent talloze games, films, speelgoed en zelfs comics. DOOM Eternal is de jongste telg in de DOOM-gamereeks.

Flashforward naar het einde van DOOM 2016: demonen vallen de aarde binnen en het is aan de speler om de mensheid te redden. Dit is waar de verhaallijn van DOOM Eternal begint. Als de DOOM slayer, keer je terug om te ondervinden dat de aarde door een demonische invasie is getroffen. Je missie: om de wereld te redden moet je de Hell priests, die een helse furie op de aarde hebben geroepen, uitschakelen.

PEGI 18

DOOM Eternal is een gewelddadige en bloederige first-person shooter die niet gepast is voor minderjarigen. Met een arsenaal aan geweren, explosieven en uiteraard een kettingzaag moet de speler een horde demonen verslaan.

De gameplay bevat veel bloed en gore, inclusief schokkende beelden van onthoofdingen en afgehakte ledematen. Het spel zit ook vol met angstaanjagende beelden en geluiden waaronder de symboliek van occulte en satanische rituelen. Bij online gamen en de interactie met andere gamers wordt er soms ook gevloekt.


Apex Legends

Apex Legends is een first person shooter (FPS) ontwikkeld door Respawn Entertainment (makers van Star Wars Jedi: Fallen Order en Titanfall) en uitgebracht door Electronic Arts (Battlefield, FIFA, Need for Speed). Net als het spel Fortnite is het concept van Apex Legends een Battle Royale waarbij de spelers de laatste overlevenden moeten zijn onder tientallen andere spelers.

https://www.youtube.com/watch?v=UMJb_mkqynU

In deze online wedstrijden kunnen tot 60 spelers tegelijk worden samengebracht en spelen teams van 3 tegen andere teams van 3. De samenwerking binnen de ploeg is cruciaal om de overwinning te verzekeren.

PEGI 16

Apex Legends is een actiespel waarbij geweld een groot deel uitmaakt van de speelervaring. Het is daarenboven een schietspel (FPS) waarbij de speler uitgerust met wapens de tegenstander moet uitschakelen.

Apex Legends heeft een realistischere look en feel dan Fortnite's cartooneske, bloedeloze stijl en is gericht naar iets meer volwassen spelers.

Online videogames is een must en het spel kan niet worden gepauzeerd. De battles kunnen snel afgelopen zijn, afhankelijk van het niveau van de speler, dus het is gemakkelijk om het spel te stoppen.

Apex Legends is een gratis spel (free-to-play) waarin het mogelijk is om aankopen (microtransacties) te doen om personages en de spelervaring te verbeteren. Er zijn veel aankoopmogelijkheden, dus moeten de uitgaven in de gaten worden gehouden. Het spel biedt ook regelmatig nieuwe contentbundels met allerlei elementen waaronder personages en wapens, maar deze zijn betalend. Zoals vele multiplayer games kan de tijd snel voorbijvliegen. Het is daarom belangrijk om toezicht te houden op de speeltijd en om samen goede afspraken te nemen.