Returnal

 

Om te overleven op de vijandige planeet uit de PS5-exclusive Returnal heb je niet alleen buitenaardse reflexen, maar ook een goed stel hersenen nodig.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jv4BjWoB-NA

Wat voor astronaute Selene begint als een mindere dag op het werk, eindigt in een existentiële nachtmerrie. Nadat ze op een buitenaardse planeet crasht, delft ze al snel het onderspit tegen lokale aliens die het niet op neergestorte indringers begrepen hebben. “Erg korte game”, denk je dan, maar niets is minder waar. Na haar dood wordt ze terug wakker in haar gecrashte ruimteschip en begint de nachtmerrie van voren af aan. Om het mysterie achter deze moordende tijdlus te achterhalen, zal je de planeet (én haar inwoners) herhaaldelijk binnenstebuiten moeten keren.

Returnal is niet voor doetjes. Het is geen echte horrorgame - daarvoor mag je met te veel futuristisch wapentuig aan de slag - maar de gedrochten die je pad kruisen zijn niet bepaald fotomodellen. Bovendien zijn de lelijkerds met veel en zal je dus én veel moeten bewegen én raak moeten schieten wil je kans maken om te overleven.

Ontwikkelaar Housemarque is niet aan zijn proefstuk als het op actiegames met een strakke besturing aankomt, en Returnal speelt dan ook erg lekker weg. De game maakt tevens erg slim gebruik van de PS5. Zo kan je intuïtief switchen tussen verschillende vuurmodes en hoor je dankzij de 3D-audio net op tijd een vijand in je nek hijgen. Wanneer je toch sterft moet je opnieuw beginnen en zal de wereld rond je zich herschikken, zodat hetzelfde level nooit tweemaal identiek is. Nog een mysterie om op te helderen…

PEGI 16

Returnal heeft deze rating vooral te danken aan de realistisch ogende vuurgevechten. Hoewel het geweld uitsluitend gericht is op buitenaardse of mechanische tegenstanders, spatten de plasmastralen vrolijk van het scherm. De intense vuurgevechten bevatten weergaves van realistisch geweervuur en explosies. Sommige vijanden verliezen bloed en tegenstanders (evenals het personage van de speler) slaken pijnlijke doodskreten wanneer ze sterven. De game is volledig singleplayer, al kunnen de acties van andere spelers je sessie beïnvloeden. Er is evenwel geen mogelijkheid tot communicatie.