Starfield

Starfield is als een betoverende reis door het oneindige weefsel van de kosmische horizon, waarin spelers de rol aannemen van intergalactische ontdekkingsreizigers. Ze worden verstrikt in een magistraal kosmisch epos dat hen meesleurt naar de onbetreden domeinen van het universum.

https://www.youtube.com/watch?v=pYqyVpCV-3c

In de verre toekomst van de 24e eeuw heeft de mensheid zich verspreid over de sterren en de Melkweg gekoloniseerd. Maar de eenheid binnen deze mensheid is ver te zoeken. Verschillende fracties, elk gedreven door hun eigen ambities en politieke agenda's, voeren er hevige strijd om de controle over de kosmische schatten. Te midden van deze turbulente kosmische arena stapt de speler in de rol van een mijnwerker bij het mijnbouwbedrijf Argus Extractors.

Starfield draait om het ontdekken van kosmische geheimen, het ontmoeten van buitenaardse beschavingen en het maken van morele keuzes die het verloop van het verhaal beïnvloeden. Als galactische speurder en schattenzoeker trekt de speler door duizenden unieke werelden, voert gesprekken met intrigerende personages, oogst mineralen en grondstoffen en bestrijdt vijanden met futuristische wapens. Elke planeet, maan en ruimtestation heeft een eigen unieke omgeving, flora en fauna.

 

PEGI 18

Spelers beschikken over een uitgebreid arsenaal aan wapens, gereedschappen en vaardigheden om te overleven in de uitdagende ruimteomgeving.

De gevechten in de game kunnen gewelddadig zijn en bevatten schietpartijen, pijnkreten en explosies waarbij sommige aanvallen resulteren in bloedspatten. De game bevat suggestieve thema’s, grof taalgebruik en het gebruik van drugs.


Splatoon 3

In Splatoon 3 kruipen spelers in de huid van Inklings of Octolings, inktvisachtige wezens, die een bruisende en kleurrijke wereld bewonen en voor hun plezier met verfpistolen tegen elkaar vechten.

https://www.youtube.com/watch?v=GUYDXVDLmns

De Splatoon-reeks staat vooral bekend om zijn online multiplayer modus waarin spelers het tegen elkaar opnemen in spectaculaire gevechten. Maar Splatoon 3 bevat ook een uitgebreide campaignmodus waarin je speelt als Agent 3, een lid van het Squidbeak Splatoon dat vecht tegen het kwaadaardige Octarianenleger, dat de Great Zapfish heeft gestolen. Tijdens het avontuur doorkruis je verschillende niveaus om de verloren stad Splatlantis te bereiken.

 

De online multiplayer modus bestaat uit grondoorlogen waarbij de speler terrein verovert door het vol te schieten met inkt en vliegensvlug te wisselen tussen een mensachtige vorm en zwemvorm. Het team dat het meeste terrein weet te claimen, voordat de tijd om is, wint.

 

Splatsville, midden in de zonovergoten Splatlands, is de centrale hub van de game. Spelers kunnen hun kluis personaliseren om hun eigen smaak te laten zien alsook wapens, uitrusting en voorwerpen showen.

 

PEGI 7

Spelers hebben een groot arsenaal aan nieuwe en aangepaste wapens tot hun beschikking, evenals alle wapens uit eerdere games. Ze kunnen ook andere spelers ‘splatten’ door ze te bedekken met verf, waardoor ze ontploffen en snel weer verschijnen. Er is geen bloed of gore in het spel.

 

De spelers worden aangemoedigd om samen te werken en als een team te winnen. Met het avatarsysteem kunnen spelers hun eigen avatar creëren en elementen als huidskleur, kleding en geslacht kiezen. Deze game biedt allerhande extra items die worden vrijgespeeld via in-game aankopen.


Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 is een first-person actie-rollenspel dat werd gemaakt door CD Projekt en in Europa wordt uitgegeven door Bandai Namco. Het verhaal speelt zich af in Night City, een grimmige megalopolis die wordt geregeerd door schimmige technologiebedrijven en criminele organisaties. Het ideale speelterrein voor de huurling V, aan wie je in deze game gestalte geeft.

Zoals het een goed rollenspel betaamt, kan je uiterlijk, gender, vaardigheden en achtergrond van je personage zelf samenstellen. De open spelwereld biedt allerlei lucratieve opdrachten die je op verschillende manieren - brutaal of subtiel, met of zonder geweld kan verzilveren.

Vaak hebben je opdrachtgevers tegenstrijdige belangen en zullen je keuzes een invloed hebben op het vervolg van het verhaal en de relatie met bepaalde personages. Wanneer een klus compleet fout gaat, krijg je in je hoofd het gezelschap van Johnny Silverhand, een charismatische rockster die wordt vertolkt door Keanu Reeves, en die niet altijd het beste met je voor heeft…

Cyberpunk 2077 is visueel verbluffend, maar hou er wel rekening mee dat je om het spel in al zijn glorie te bewonderen een stevige game-pc nodig zal hebben. Voor de consoleversies wordt de pracht en praal een stuk teruggeschroefd. Dat is uiteraard jammer voor een game die het voornamelijk moet hebben van de sfeer.

PEGI 18

De grimmige wereld van Cyberpunk 2077 is helemaal niet geschikt voor kinderen. In de criminele onderbuik van Night City is gratuit geweld, prostitutie en drugmisbruik een constante en fluiten de scheldwoorden je om de oren.

Daarnaast brengt het spel expliciet vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen in beeld en zijn er verschillende scènes waarin seks wordt gesuggereerd.

Nog een speciale waarschuwing voor mensen die last hebben van fotosensitieve epilepsie. Bepaalde sequenties in het spel (braindances genaamd) bevatten snel flikkerende lichten die een epileptische aanval kunnen uitlokken.


Destiny 2: Beyond Light

Destiny 2: Beyond Light is een uitbreidingspakket voor Destiny 2 uitgebracht en ontwikkeld door Bungie. De nieuwste uitbreiding voor Bungie’s populaire sci-fi first-person shooter-reeks is de derde grote expansion pack voor het spel na toppers als de Shadowkeep- en Forsaken-DLC. In Beyond Light vallen er een heleboel nieuwe dingen te beleven. Met nieuwe wapens, missies en armor ben je opnieuw goed voor uren gameplezier. 

 

Als speler ga je op verkenningstocht op de gigantische ijsplaneet Europa die veel verloren geheimen uit het verleden bevat. De hoofdmissie is simpel: werk samen met de mysterieuze Exo Stranger om de duistere Stasis-kracht te benutten voordat slechterik Eramis, de Kell of Darkness, deze aan The Fallen schenkt. Als Guardian is het je taak om haar plannen te dwarsbomen door een reeks uitdagende missies te verwezenlijken.

PEGI 16

De missies in Destiny 2 draaien om constante en intense actie. Spelers hebben een wapenarsenaal ter beschikking om ten strijde te trekken tegen buitenaardse wezens en machines.

Vijanden schreeuwen van de pijn en verdwijnen als ze verslagen worden. Soms zijn hierbij zwarte bloedspatten te zien. Voor Destiny-groentjes en jonge spelers is er een steile leercurve, vooral om het progressiesysteem onder de knie te krijgen.


The Last of Us Part II

The Last of Us Part II is een actie-horrorspel voor één speler ontwikkeld door Naughty Dog en uitgebracht door Sony voor de PlayStation 4. The Last of Us Part II begint enkele jaren na de gebeurtenissen uit The Last of Us, het origineel dat zowel voor PlayStation 3 als PlayStation 4 verscheen. Je hoeft het origineel echter niet gespeeld te hebben om de verhaallijn van het tweede deel te kunnen volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=eOiUtRF8k28

De wereld is ten onder gegaan aan een dodelijk virus dat mensen in bloeddorstige fungi verandert. Na haar levensgevaarlijke reis door een post-apocalyptisch Amerika trekt Ellie zich samen met haar surrogaatvader Joel terug op een menselijke nederzetting. Nadat haar relatief normale leven wordt verwoest door een traumatische gebeurtenis zet ze koers richting Seattle met slechts één doel: bloedwraak nemen op de mensen die haar broze geluk aan diggelen sloegen.

PEGI 18

De genadeloze wereld van The Last of Us is tot de nok gevuld met extreem geweld en is enkel geschikt voor volwassenen. Personages, zowel menselijk als monsters, gebruiken extreem geweld dat bijzonder expliciet en realistisch in beeld gebracht. Je kan proberen om vijanden te ontwijken, maar wel dan niet zal je vijanden neersteken of neerschieten. De game bevat tevens niet-speelbare maar intense scènes van foltering, executies en rituele terechtstelling.

Het spel bevat ook grof taalgebruik en personages slingeren elkaar allerlei scheldwoorden als “bitch”, “dick” en “dyke” naar het hoofd.

Tevens zijn er enkele scènes waarin sommige personages softdrugs gebruiken en seks hebben. Deze laatste scènes worden echter nooit expliciet in beeld gebracht.


Apex Legends

Apex Legends is een first person shooter (FPS) ontwikkeld door Respawn Entertainment (makers van Star Wars Jedi: Fallen Order en Titanfall) en uitgebracht door Electronic Arts (Battlefield, FIFA, Need for Speed). Net als het spel Fortnite is het concept van Apex Legends een Battle Royale waarbij de spelers de laatste overlevenden moeten zijn onder tientallen andere spelers.

https://www.youtube.com/watch?v=UMJb_mkqynU

In deze online wedstrijden kunnen tot 60 spelers tegelijk worden samengebracht en spelen teams van 3 tegen andere teams van 3. De samenwerking binnen de ploeg is cruciaal om de overwinning te verzekeren.

PEGI 16

Apex Legends is een actiespel waarbij geweld een groot deel uitmaakt van de speelervaring. Het is daarenboven een schietspel (FPS) waarbij de speler uitgerust met wapens de tegenstander moet uitschakelen.

Apex Legends heeft een realistischere look en feel dan Fortnite's cartooneske, bloedeloze stijl en is gericht naar iets meer volwassen spelers.

Online videogames is een must en het spel kan niet worden gepauzeerd. De battles kunnen snel afgelopen zijn, afhankelijk van het niveau van de speler, dus het is gemakkelijk om het spel te stoppen.

Apex Legends is een gratis spel (free-to-play) waarin het mogelijk is om aankopen (microtransacties) te doen om personages en de spelervaring te verbeteren. Er zijn veel aankoopmogelijkheden, dus moeten de uitgaven in de gaten worden gehouden. Het spel biedt ook regelmatig nieuwe contentbundels met allerlei elementen waaronder personages en wapens, maar deze zijn betalend. Zoals vele multiplayer games kan de tijd snel voorbijvliegen. Het is daarom belangrijk om toezicht te houden op de speeltijd en om samen goede afspraken te nemen.


Overwatch

Overwatch is een futuristische online multiplayer first person shooter waarin twee teams van zes spelers het tegen elkaar opnemen in exotische arena’s om verschillende doelen te halen. Het spel heeft een cartooneske look en is een competitief spel met verschillende niveau's.

https://www.youtube.com/watch?v=FqnKB22pOC0

Overwatch is een internationaal vredesagentschap dat werd hervormd nadat de aarde zich herstelde van een robotoorlog. Personages zijn verdeeld in vier klassen, elk met zijn eigen kenmerken, namelijk Offense, Defense, Tank en Support. Personages hebben verschillende vaardigheden, waaronder een ultieme, krachtige vaardigheid die alleen kan gebruikt worden na het vullen van een meter tijdens het spelen.

Overwatch heeft een gevarieerde wereld met kleurrijke, charmante en diverse helden waaronder een gigantische gorilla, een boeddhistische robot of zelfs een een gepantserde hamster.

PEGI 12

Overwatch legt de nadruk op toegankelijkheid en het spel biedt een level playing field voor spelers van verschillende niveau's, dit om het spel zo eerlijk mogelijk te houden voor alle deelnemers.

Deze game is enkel online te spelen, er is geen single player optie.

In het spel verdien je geld (in-game valuta) om allerhande cosmetische artikelen te kopen waaronder kleurveranderingen en overwinningsposities.


Fortnite

Fortnite is een online schietspel waarbij je samen met 99 andere (online) spelers op een eiland wordt gedropt. Doel van het spel? Andere spelers uitschakelen door hen neer te schieten en zo zelf als enige overlevende overblijven.

https://www.youtube.com/watch?v=6Mtfo8asqjM

Om jezelf te beschermen en als last man standing het spel te winnen, bouw je forten met de stenen en het hout dat je onderweg verzamelt. Om je overlevingskansen te vergroten, kan je ook samenwerken met andere spelers en kleine groepjes vormen.

Je kan Fortnite op verschillende platformen spelen: op consoles, maar ook op de computer of op mobile devices. Spelers kunnen via verschillende toestellen online tegen elkaar strijden.

FortniteIn de Battle Royal mode speel je verschillende potjes of matches. Wil je graag een speelduur afspreken met je kind, dan is ‘een bepaalde tijd gamen + één potje’ een handige leidraad. Zo moet je kind de game niet middenin een match uitzetten. Weet dat één potje maximum 20 minuten duurt. Tenminste als je het wint en als allerlaatste overblijft. Meestal is een match dus (veel) sneller afgelopen.

PEGI 12

Het doel van het spel is het neerschieten van andere spelers, maar het geweld voelt niet heel realistisch aan. Met de juiste begeleiding (bijvoorbeeld in-game aankopen en de chat monitoren), is dit spel veilig voor kinderen.

Fortnite kan je gratis downloaden. Toch kan het spel wel wat geld kosten: je kan je voor je personage(s) namelijk een nieuw kostuum, nieuw dansje of nieuw wapenarsenaal... kopen. Weet dat je in-game aankopen kan controleren dankzij de parental control tools van het toestel waarop wordt gespeeld.

Chat – zowel geschreven als gesproken – kan niet worden uitgeschakeld en is niet gemodereerd. Ongepast taalgebruik of een speler die je uitscheldt? Je kan bepaalde spelers op mute zetten. Om het chatprobleem te omzeilen, kan je ook in private modus spelen waardoor je enkel een team vormt met vrienden.

Je kan een speler rapporteren als die over de schreef gaat/vals speelt.

Je kan de speelduur instellen en in-app aankopen beheren via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.

Epic Games werkt met de International Age Rating Coalition (IARC) om Fortnite Creative Mode-content te beoordelen. De beoordelingen variëren van E (voor iedereen) tot Teen (tiener) en zijn bedoeld om ouders inzicht te geven in de inhoud die hun kinderen binnen Fortnite kunnen tegenkomen. Ouders kunnen met Ouderlijke Controles content boven een bepaalde beoordeling blokkeren, maar specifieke creaties kunnen ontgrendeld worden met een pincode. Contentmakers kunnen een IARC-vragenlijst invullen om een IARC leeftijds-rating of een regionale classificatie te verkrijgen. Het invullen van de vragenlijst is verplicht voordat door Epic moderators gemaakte spelerseilanden worden gepubliceerd.


Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (GTAV) is een controversieel actiespel waarin je missies tot een goed einde brengt, terwijl je - al cruisend - de open wereld van San Andreas verkent.

https://www.youtube.com/watch?v=hBvMSP7cI-Q

Randactiviteiten zijn: marihuana roken, nietsvermoedende voetgangers van de baan rijden, een lap dance krijgen in de stripclub of politieagenten het hoofd in slaan met een hamer. Het spel is dan ook gericht op volwassenen.

GTA5PEGI 18

GTAV is een heel sfeervol, knap gemaakt en uitermate realistisch spel. Het geweld en de seksscènes voelen dus ook heel realistisch aan. Dit (satirische) spel is er één voor een volwassen publiek.

Nogal wat online reviewers zeggen dat je het spel ook door jongere kinderen kan laten spelen, als je maar goede afspraken maakt. Beloven om de stripclub niet binnen te wandelen, bijvoorbeeld. Of om geen drugs te roken. Speel je echter de story mode, weet dan dat je bepaalde expliciete scènes simpelweg niet kan skippen. Om verder te kunnen in het spel moet je dus wel een prostituee oppikken op straat of iemand martelen door knieschijven te verbrijzelen of tanden te trekken.

Speel je de online versie van het spel, dan krijg je deze verplichte scènes niet te zien. Online is er ook een multiplayer mode.

Op YouTube vind je heel wat officieuze trailers van GTAV die door kinderen werden gemonteerd. Ze tonen een veel bravere versie van het spel.


Counter-strike: Global Offensive

Counter-strike : Global Offensive (CS:GO) is een populair multiplayer first person shooting game waarbij je online in teams van vijf leden speelt. Een team van terroristen tegen een team van counter terrorists.

https://www.youtube.com/watch?v=edYCtaNueQY

Counter-strike is een erg competitief spel: spelers willen steeds hoger in de rankings eindigen. Er worden immers internationale toernooien georganiseerd.

Spelers worden opgesplitst in teams van terroristen of contraterroristen en strijden online in verschillende maps en scenario's, waaronder het vasthouden of redden van gijzelaars en het plaatsen of deactiveren van bommen. CS:GO heeft ook een battle royale-modus waarbij er maximaal 18 spelers het tegen elkaar opnemen en waarbij de laatste overlevende wint.

Counter Strike: Global Offensive is een online multiplayer FPS ontwikkeld door Valve en Hidden Path Entertainment en uitgebracht door Valve.

PEGI 18

Door grof taalgebruik en grof geweld kreeg het spel een PEGI 18-rating. De moeilijkheidsgraad is groot. Om te overleven en een battle royale-match te winnen zal precisieschieten nodig zijn, wat veel oefening vergt. In CS:GO verdien je geld (in-game valuta), waarmee je later in het spel betere wapens kan kopen.

Geld verdien je door mensen te vermoorden en door goed te spelen. Het spel bevatte lootboxes, maar die werden na een arrest van de Belgische Kansspelcommissie gedesactiveerd in België.