EA Sports FC 24 (vroeger FIFA)

Lang was een jaarlijkse FIFA release een van de grote zekerheden in het leven van gamers, maar met EA Sports FC 24 komt er nu een einde aan dat tijdperk.

https://www.youtube.com/watch?v=-vL01jbgENE

De lange samenwerking tussen game ontwikkelaar EA Sports en de FIFA kwam in 2022 tot een einde. EA mocht nog één game uitbrengen onder de FIFA-naam en dat werd FIFA 23. Bij volgende releases zal de FIFA-merknaam niet langer worden gebruikt. EA gooit hun jarenlange ervaring met het ontwikkelen van de populaire voetbalgame natuurlijk niet zomaar weg en gaat verder onder een nieuwe naam: EA Sports FC 24.

Op de naam na zal de gemiddelde speler echter weinig verschillen merken tussen FIFA 23 en diens opvolger EA Sports FC 24. Er is nog steeds een singleplayer carrièremodus waar spelers de rol kunnen aannemen van speler of manager. Spelers kunnen ook nog steeds voetballen tegen een computergestuurde tegenstander of tegen een vriend via de lokale of online multiplayer modus.

FC24Er werd dus heel veel behouden van het originele spel. Er werden echter ook enkele nieuwigheden geïntroduceerd zoals HyperMotionV, een speciale technologie die bewegingen van echte spelers scant om zo de digitale animaties realistischer te laten ogen. Die technologie is niet beschikbaar op Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

 

PEGI 3

De populaire speelmodus FIFA Ultimate Team werd ook behouden en heet nu Ultimate Team. In die speelmodus bouwen spelers hun eigen team uit door online matches te spelen tegen andere spelers en zo in-game munten te verdienen. Die munten kunnen vervolgens worden ingeruild tegen pakketten die spelers of andere interessante items bevatten. Doorgaans kunnen spelers ook echt geld gebruiken om FIFA-punten te kopen maar in België is deze optie gedeactiveerd.

Bij online matches kunnen spelers via hun microfoon met elkaar praten. Gezien de competitieve aard van het spel, kan het verstandig zijn om de voice chat uit te schakelen zodat kinderen niet in contact komen met scheldwoorden of eventuele verbaal agressief taalgebruik van medespelers.


Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley is een kleurrijke avonturengame waarin je bekende Disney en Pixar figuren helpt om een kwaadaardige kracht te verdrijven. Vervul voor hen opdrachten en voer dagelijkse taken uit om het magische koninkrijk naar zijn vroegere glorie te herstellen.

https://youtu.be/9PpoGfIeAO0

Dreamlight Valley was ooit een droomwereld waar de Disney en Pixar personages in harmonie leefden. Tot er plots over het hele land doorns begonnen te groeien en beetje bij beetje de herinneringen aan deze wonderlijke plek wegvaagden. De hopeloze inwoners van Dreamlight Valley konden nergens anders heen en trokken zich terug achter gesloten deuren in het Dromenkasteel.

Het is aan jou als speler om de verloren verhalen weer op te graven, soms letterlijk, en zo de magie terug te brengen naar deze magische vallei. Maak een zelf ontworpen personage aan en verken de wondere Disneywereld. Je zal figuren zoals Goofy, Wall-E en De Kleine Zeemeermin helpen met gevarieerde opdrachten, zoals vissen vangen, stenen kapot slaan, gewassen oogsten en vooral de duistere doorns wegtoveren.

 

PEGI 3

Disney Dreamlight Valley is geschikt voor zelfs de jongste spelers. Er komt geen geweld in voor en de taken die je krijgt zijn simpel om uit te voeren, meestal met de druk van één knop. Om vooruit te komen in het spel, moet je wel specifieke opdrachten uitvoeren en hierbij kunnen de jongste spelers misschien wat hulp gebruiken, vooral omdat de game niet in het Nederlands beschikbaar is.

Sommige personages komen enkel buiten op vaste uren en dus moet je je speelsessies afstemmen naar hun schema, wat voor kinderen soms lastig kan zijn.

Disney Dreamlight Valley is een free to play videogame en is gratis speelbaar op alle platformen (betalende Early Access wordt vervangen door free-to-play in 2023) en biedt wel in-game aankopen aan waarbij spelers echt geld kunnen uitgeven voor cosmetische items zoals hoeden, T-shirts en andere kledij.


Microsoft Flight Simulator

 

Microsoft Flight Simulator maakt een verpletterende indruk met zijn nauwgezette reconstructie van onze planeet, het natuurgetrouw realtime nabootsen van landschappen waar je overheen vliegt, én de ruime keuze aan vliegtuigen waarmee je kan leren vliegen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BTETsm79D3A

De huidige weersomstandigheden en het actuele vliegverkeer worden in realtime weergegeven voor een uiterst realistische vliegervaring. Maak je vluchtplan, vlieg met zeer gedetailleerde vliegtuigen, van ultralights tot commerciële jets, en verken s’werelds beroemde steden en monumenten. Kunstvliegen over de Mount Everest of Eiffeltoren met een Aviat Pitts Special S2S (een tweezitter), het is mogelijk.

 

Dankzij World Updates en Sim Updates wordt de realistische reconstructie van de spelwereld regelmatig verbeterd. Microsoft Flight Simulator bevat alle luchthavens ter wereld, van landingsbanen tot internationale luchthavens, met minutieuze precisie, van de grootte en het oppervlak van de landingsbaan tot de precieze locatie van de parkeerplaatsen van de vliegtuigen.

 

En ja, zelfs ons eigen grondgebied heeft een virtuele reconstructie gekregen met World Update IV: France, Belgium, Netherlands and Luxembourg, dat niet minder dan 100 nieuwe structuren en landschappen voor centraal West-Europa tot leven brengt.

 

PEGI 3

In Microsoft Flight Simulator zijn er geen vijanden te verslaan of punten te verdienen. Er zijn wel landingsuitdagingen om je navigatievaardigheden te testen. Voor beginners zijn er ontdekkingsvluchten waarbij je meteen in de lucht zit en de startprocedures niet hoeft te doorlopen. De game biedt spelers de mogelijkheid om in-game items aan te schaffen.


Kerbal Space Program

 

In Kerbal Space Program heb je de leiding over het ruimteprogramma van het buitenaardse volk, de Kerbals. Deze schattige kleine groene wezentjes, die doen denken aan de minions uit de film Despicable Me, bewonen de planeet Kerbin. Dat is een planeet in een fictief sterrensysteem dat veel gelijkenis vertoont met ons zonnestelsel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0NSzBPxcTrA

Als speler sticht je kolonies om materialen te verzamelen en allerlei raketonderdelen te bouwen zoals motoren en brandstofblikken. Je bouwt ook ruimtestations en basissen om het bereik van je expeditie uit te breiden. Met behulp van een creatie-tool stel je deze onderdelen samen en kijk je of de Kerbals hun schepen in een baan om de aarde kunnen krijgen, naar één van de twee manen van Kerbin of zelfs naar een andere planeet.

 

De speler leert door trial and error. Veel lanceringen mislukken en eindigen in explosies. Je kan zelf ook in je ruimteschip kruipen en complexe manoeuvres uitvoeren. De videogame heeft ook een carrièremodus met een reeks missies, een beperkt budget om onderdelen te kopen en een personeelsmanager. Er is ook Wetenschap-spelmodus waarin je allerlei ruimte-experimenten uitvoert om nieuwe technologieën te ontwikkelen en meer te leren over ruimtevaart. Ideaal voor in de klas.

 

PEGI 3

Kerbal Space Program is een leerrijke simulatiegame voor wetenschapsminnende spelers met een liefde voor ruimtevaart. Ze leren de grondbeginselen van raketwetenschap en realistische, moderne ruimtevluchten. Spelers gebruiken hun creatieve geest om hun eigen ruimteschip te bouwen dat vliegt (of niet) op basis van realistische aerodynamica en natuurwetten.

 

De game heeft een steile leercurve, voornamelijk voor jongere spelers. Veel lanceringen eindigen in catastrofes en explosies. Meestal overleven de Kerbals het, maar soms verdwijnen ze. De overleden astronauten worden niet in beeld gebracht.


Roblox

Roblox is een razendpopulaire free-to-play online game en game-ontwikkelingsplatform. Net als in de soortgelijke game Minecraft ontwikkel en publiceer je in Roblox zelf videogames en speel je de games van andere gebruikers. Ideaal voor creatieve zielen dus.

https://www.youtube.com/watch?v=eAvXhNlO-rA

In Roblox verken je eindeloos veel kleurrijke spelwerelden en speel je levels die anderen ontworpen hebben. Zo ga je op zoektocht naar verborgen schatten in Quill Lake in Scuba Diving at Quill Lake, kan je een pretpark bouwen en beheren in Theme Park Tycoon 2 en ontsnap je uit een hoogbeveiligde gevangenis in Jailbreak. Welk level je ook kiest, ze zijn allemaal goed voor één ding: heel veel speelplezier.

Roblox is een free-to-play online game en videogame-creatieplatform ontwikkeld door Roblox Corporation.

PEGI 7

Roblox is een gratis game en bevat optionele in-game aankopen. Spelers kunnen een virtuele munteenheid genaamd Robux aankopen met echt geld. Met deze munteenheid kunnen allerlei items ontgrendeld worden waaronder outfits en unieke power-ups.

Het grootste deel van de inhoud in Roblox is user-generated-content, wat wil zeggen dat het grotendeels ontwikkeld is door de Roblox-gemeenschap. Maar omdat iedereen levels kan ontwikkelen, is het aangeraden om de inhoud van de levels die gespeeld worden in het oog te houden.

Het geweld is zeer mild en bestaat uit blokkerige en stokachtige personages die het tegen elkaar opnemen in verschillende kindvriendelijke levels. In sommige werelden gebruik je zwaarden of geweren om elkaar uit te schakelen, maar bij het uitschakelen verdwijnt de tegenstander.

Roblox stelt automatisch beperkte controles in voor spelers van 12 jaar en jonger. De chat-functie wordt ook strenger gefilterd voor deze gebruikers en ouders kunnen ervoor kiezen om deze functie uit te schakelen. Ontdek meer tools voor ouderlijk toezicht op de Roblox website (ENG-only).


Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons is een simulatiespel dat beschikbaar is op de Nintendo Switch en is ontwikkeld en uitgebracht door Nintendo. Nook Inc. nodigt je van harte uit om de stress van het dagelijks leven achter u te laten en te genieten van het rustgevend eilandleven.

https://www.youtube.com/watch?v=_3YNL0OWio0

Spelers beleven een hartverwarmend avontuur op een verlaten eiland, waar het doel is om samen te werken met de inwoners en een bloeiende gemeenschap te creëren. Maar no stress, er kan ook gewoon genoten worden van de dagelijkse activiteiten die het eiland te bieden heeft.

Spelers hebben de mogelijkheid om zelf te spelen, in lokale multiplayer-modus of via het internet met maximaal acht spelers. Het spel ondersteunt het importeren van content van eerdere spellen uit de Animal Crossing-reeks, New Leaf en Happy Home Designer. Het ondersteunt ook Nintendo's amiibo-figuren.

PEGI 3

Animal Crossing: New Horizons is geschikt voor de hele familie en heeft iets te bieden voor iedereen. Zo kan de speler bijvoorbeeld archeoloog worden, fossielen uit het verleden opgraven, of als modeontwerper of binnenhuisarchitect zijn creativiteit de vrije loop laten met nieuwe modestijlen.

De bewoners van het eiland zijn meestal behulpzaam en vriendelijk, moedigen spelers aan om een steentje bij te dragen en bieden oprechte dankbaarheid voor hulp. De moeilijkheidsgraad van het spel is vrij laag, zonder dat de speler "wint" of "verliest".

Hoewel er geen gevloek of beledigende taal in het spel zit, kunnen de online functies spelers mogelijk blootstellen aan ongepaste content die door andere spelers is gemaakt. De chat wordt gecontroleerd door moderators, die onbeleefde chatters op non-actief kunnen zetten.

Ben je een leerkracht en wil je deze game educatief inzetten in jouw klas? Bekijk dan even de lesfiche op Gamekunde. Een lesfiche voor De Seizoenen met Animal Crossing: New Horizons zijn hier te vinden.


Minecraft

Minecraft wordt weleens vergeleken met virtuele Lego. Je hebt toegang tot oneindig veel blokken en daarmee kan je werkelijk alles bouwen dat je je maar kan bedenken.

Het spel kan in verschillende modes gespeeld worden, sommige mét en sommige zonder monsters, alleen of in multiplayer.

MinecraftMinecraft kan je in drie verschillende modi spelen. In de Creative mode kan je vrij en creatief bouwen, er zijn geen monsters, winnaars of verliezers. Je kan niet sterven. In de Adventure mode speel je samen met anderen en neem je het op tegen monsters. In de Survival mode verzamel je grondstoffen, vecht je tegen monsters en probeer je te overleven.

PEGI 7 en 12

Er zijn verschillende edities en versies van Minecraft, elk met een eigen PEGI-rating. Geen realistische graphics hier. Minecraft lijkt wel een eighties videospel: blokkerig en old school.

Jonge kinderen spelen best in de Creative mode, waar ze niet belaagd worden door enge monsters (creepers).

Er is ook een variant van het spel die je op een publieke server kan spelen met anderen. Daarin loop je als speler het gevaar om griefers of pestkoppen tegen het lijf te lopen. Griefers zijn andere spelers die eropuit zijn om je bouwwerken te vernielen of je spullen te stelen, voor de lol. Een spel op een publieke server is daarom minder geschikt voor jonge kinderen.

Single player mode is de veiligste modus: niemand kan de speler contacteren via de chatfunctie of in diens wereld komen meespelen. In de multiplayer mode kan je (op een publieke of private server) samen spelen. Je kan anderen zien en ermee chatten. Die anderen kunnen zowel vrienden (bvb. op een eigen private server) als onbekenden zijn.

Online vind je ook family-friendly servers. Die worden gemodereerd door ouders, waardoor er kindvriendelijke gedragsregels gelden.

Minecraft is een spel zonder eindpunt, waardoor je jezelf er gemakkelijk in kan verliezen. Je kan de speelduur instellen via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.