Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3 is een rollenspel van mythische proporties, gemaakt door de Belgische studio Larian Studios, gekend voor hun expertise met diepgaande roleplaying games zoals Divinity: Original Sin II.

BG3In dit digitale Dungeons & Dragons avontuur keren spelers terug naar de Forgotten Realms in een verhaal over broederschap en verraad, opoffering en overleven, en de verleiding van absolute macht. Mysterieuze krachten ontwaken in het speelbare personage nadat die een parasiet geïmplanteerd kreeg. Het is aan de speler om zich tegen de duistere invloeden te verzetten of de corruptie te omarmen en zelf het ultieme kwaad te worden.

De speler kan kiezen uit verschillende klassen en rassen uit de Dungeons & Dragons wereld, maar kan zelf ook bepalen hoe het hoofdpersonage eruit ziet en welke morele keuzes gemaakt worden tijdens het verhaal. In gevechten kan de speler om beurten handelingen kiezen en zijn er ook willekeurige effecten bepaald door het rollen met een dobbelsteen.

BG3Baldur’s Gate 3 is een gigantische game die uitnodigt om meerdere malen gespeeld te worden en garant staat voor honderden uren spelplezier. De moeilijkheidsgraad ligt redelijk hoog en de speler zal daarom elke actie voorzichtig moeten overwegen.

 

PEGI 18

Baldur’s Gate 3 is ontwikkeld voor een volwassen publiek. Grote bloedspatten zijn te zien op de grond als vijanden worden neergeslagen en gedood. Spelers hebben de mogelijkheid om burgers en niet-vijandige personages te doden, waaronder geketende gevangenen in een kerker. In één scène kunnen spelers hersenen verwijderen uit de schedel van een vastgebonden personage.

Het spel bevat verschillende scenes met seksuele activiteiten en de speler kan er zelf voor kiezen om seksuele relaties te hebben met een druïde in beer-vorm. De woorden "fuck", "shit" en verscheidene scheldwoorden zijn te horen in het spel. Ook worden er personages afgebeeld met alcoholische dranken in de hand.

Baldur’s Gate 3 is een strategische, turn-based RPG met een steile leercurve. De spelelementen zijn gebaseerd op de regels van Dungeons & Dragons. Het spel vereist dat spelers voorraden beheren, strategieën plannen, verhaalkeuzes maken en de gevechtsmechanismen begrijpen. Mede daarom is de game enkel geschikt voor volwassenen die houden van een strategische en verhaal gedreven uitdaging.


Age of Empires 4

 

Age of Empires 4 markeert de langverwachte en glorieuze terugkeer van de veelgeprezen RTS-serie, die voor het eerst werd uitgebracht in 1997. In dit vierde deel word je in vogelvlucht meegenomen langs waargebeurde belegeringen en slagvelden uit 500 jaar geschiedenis, van de Donkere Middeleeuwen tot de Renaissance.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ovt7d34_hRA

In Age of Empires 4 sta je in het middelpunt van epische en historische gevechten die de wereld hebben gevormd. Je kiest één van de acht vroegmiddeleeuwse beschavingen: Engelsen, Fransen, Chinezen, Russen, Heilige Roomse Rijk, Mongolen, Sultanaat van Delhi en het Kalifaat van de Abbasiden.

 

Elke campagne wordt geleid door een hero unit, meestal een historische figuur zoals de Franse legendarische Jeanne D’Arc, heldin van het Franse verzet, in haar streven om de Engelsen te verslaan. Of Genghis Khan, die de machtige Mongoolse troepen aanvoert in zijn verovering van Azië. Je begint met een vrij bescheiden nederzetting die je doet groeien door grondstoffen, bouwmaterialen en voedsel in te zamelen, totdat je aan de voorwaarden voldoet om naar een nieuw tijdperk te upgraden.

 

PEGI 12

Deze videogame is educatief met ware getrouwheid aan de geschiedenis. Spelers leren over historische locaties, slagvelden en personages via educatieve video's en beknopte beschrijvende teksten.

 

De gevechten worden getoond vanuit vogelperspectief, met veel gekletter van staal en kreten van pijn, maar er wordt geen bloed in beeld gebracht. De verslagen soldaten vallen neer en verdwijnen langzaam.

 

De game biedt spelers de mogelijkheid om in-game items aan te schaffen.


Sid Meier’s Civilization VI Anthology

 

Laat je beschaving razendsnel groeien en bouw een rijk dat de tand des tijds zal doorstaan in deze epische bundel boordevol spelinhoud.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ldNgn6HnNP0

De Civilization-reeks is al jaren een van de populairste in het strategie-genre. Met deze verzameling bezit je het originele Civilization VI spel en de vele uitbreidingspakketten, die voor uren speelplezier zorgen.

 

Het spel volgt de bekende strategieformule: bouw je rijk uit van een primitieve nederzetting tot een wereldmacht en kijk hoe de wonderen van je rijk zich over de wereldkaart uitbreiden door andere rijken te veroveren en nieuwe technologische innovaties te benutten.

 

Naarmate je vordert in het spel, ontgrendel je tech-bonussen die de ontwikkeling van je beschaving een zetje geven. Hiermee bouw je spoorwegen, tunnels, dammen en kanalen om je wereld aan te passen en je welvaart van je rijk te vergroten. Maar dit maakt je niet immuun voor omgevingsfactoren. herbouw je rijk na natuurrampen zoals stormen, overstromingen en vulkanen.

 

Speel als historische figuren en benoem gouverneurs om de loyaliteit van je volk te winnen en opstanden te voorkomen. Je kunt lucratieve handelsroutes bouwen met Cleopatra uit Egypte, allianties sluiten met Gandhi uit India of met de militaire kracht van je troepen pronken met Napoleon uit Frankrijk.

 

PEGI 12

Sid Meier’s Civilization VI Anthology is een strategiespel dat kinderen op een creatieve en interactieve manier leert over de menselijke geschiedenis.

 

Het spel kan ingewikkeld lijken voor jonge spelers, vooral in het begin, maar er zijn verschillende settings en tips die het spel een stuk toegankelijker maakt.

 

Het geweld vindt plaats wanneer de legers van twee naties elkaar in de strijd ontmoeten, maar het wordt gepresenteerd vanuit een top-down perspectief. De strijders verschijnen als kleine speelgoedsoldaten en de speler heeft geen directe controle over de gevechten.


Clash of Clans

 

Clash of Clans, één van de paradepaardjes van de Finse ontwikkelaar Supercell, is een razendpopulaire en free-to-play online strategiegame met een toffe cartoon stijl, boordevol content en goed voor urenlang speelplezier.

 

In deze populaire strategy game zijn de doelen simpel: bouw je eigen dorp, richt een clan op en neem deel aan epische clanoorlogen. Ga een clanoorlog aan tegen je rivalen en verdedig je dorp met een horde besnorde barbaren, tovenaars die vuur schieten en andere unieke troepen.

 

Het spel biedt een singleplayer-modus waarin je vijandige kampen plundert en door zo’n zeventig levels speelt om edelstenen, goud en elixir te verdienen om je clan te upgraden. De moeilijkheidsgraad neemt met elke missie toe en de vijanden worden steeds talrijker en moeilijker te verslaan. Maar in Clash of Clans draait het vooral om de multiplayer-modus waarin miljoenen andere spelers het tegen elkaar opnemen in epische slagvelden. Veel ‘clashers’ sluiten zich aan bij een clan, wisselen onderling troepen uit en geven elkaar tips via de chatfunctie.

  

PEGI 7

Clash of Clans is een free-to-play game, maar er zijn bepaalde items in het spel die je met echt geld kan kopen om nieuwe personages, gadgets en andere items te ontgrendelen. Deze items kunnen ook zonder geld uit te geven worden vrijgespeeld naarmate het spel vordert, maar het zal wat langer duren. Regel de in-app aankopen of schakel aankopen in apps uit via de toestel-instellingen.

 

Er is ook een chatfunctie waar spelers binnen een clan met elkaar kunnen communiceren tijdens het spelen van een game. Privéchat is niet beschikbaar. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Among Us

Among Us is een strategisch online multiplayerspel dat werd gemaakt en uitgegeven door de driekoppige ontwikkelstudio InnerSloth. In Among Us maak je deel uit van een team dat de lancering van een spaceshuttle voorbereidt. Tussen de spelers bevinden zich echter 1 of 2 dubbelgangers die de missie moeten saboteren. 

https://www.youtube.com/watch?v=NSJ4cESNQfE

Saboteren doen de dubbelgangers door ongezien de andere spelers uit te schakelen. Wanneer dat gebeurt, kunnen spelers spoedberaad houden. Daar kunnen ze elkaar beschuldigen of net hun onschuld proberen bewijzen. De meest verdachte speler wordt na een stemming de ruimte in geknald. Het spel eindigt van zodra alle spelers zijn geëlimineerd of wanneer de dubbelgangers worden ontmaskerd.

Among Us verscheen reeds in 2018 maar kreeg de voorbije weken een enorme boost in populariteit doordat enkele grote streamers de game ontdekten. Toen de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez het spel op Twitch speelde, werd die stream door ruim 400.000 mensen bekeken. De game slaat bij zo’n ruim publiek aan dankzij de combinatie van uitvoeren van taken of proberen vermoorden van je team en de discussie tussen spelers die erop volgt.

De gratis mobiele versies (iOS en Android) worden ondersteund met advertenties terwijl de pc-versie betalend is. Het is mogelijk om samen te spelen met spelers op een ander platform. Je kan ervoor opteren om met eender wie te spelen of je kan een private sessie met vrienden opzetten.

PEGI 7

De simplistische grafische stijl, de compleet onrealistische manier waarop het geweld wordt geanimeerd en de eenvoudige besturing maken Among Us ook geschikt voor jongere spelers.

Goed om weten is dat er geen controle is op de online interacties tussen de spelers. Ouders kunnen hier limieten op zetten, maar dan verliest het spel wel wat van zijn charme. Deze game ondersteunt momenteel geen voice chat, dus de discussies over verdachten worden al typend - en in onze ervaring beschaafd en to the point - gevoerd.

Daarnaast bevat Among Us enkele in-app aankopen die nieuwe locaties en outfits aan het spel toevoegen. Het is evenwel niet nodig om deze te kopen om optimaal van de game te genieten.


Overwatch

Overwatch is een futuristische online multiplayer first person shooter waarin twee teams van zes spelers het tegen elkaar opnemen in exotische arena’s om verschillende doelen te halen. Het spel heeft een cartooneske look en is een competitief spel met verschillende niveau's.

https://www.youtube.com/watch?v=FqnKB22pOC0

Overwatch is een internationaal vredesagentschap dat werd hervormd nadat de aarde zich herstelde van een robotoorlog. Personages zijn verdeeld in vier klassen, elk met zijn eigen kenmerken, namelijk Offense, Defense, Tank en Support. Personages hebben verschillende vaardigheden, waaronder een ultieme, krachtige vaardigheid die alleen kan gebruikt worden na het vullen van een meter tijdens het spelen.

Overwatch heeft een gevarieerde wereld met kleurrijke, charmante en diverse helden waaronder een gigantische gorilla, een boeddhistische robot of zelfs een een gepantserde hamster.

PEGI 12

Overwatch legt de nadruk op toegankelijkheid en het spel biedt een level playing field voor spelers van verschillende niveau's, dit om het spel zo eerlijk mogelijk te houden voor alle deelnemers.

Deze game is enkel online te spelen, er is geen single player optie.

In het spel verdien je geld (in-game valuta) om allerhande cosmetische artikelen te kopen waaronder kleurveranderingen en overwinningsposities.


League of Legends

League of Legends (LoL) is een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) spel. Je kruipt in de huid van een champion (een soort van fantasy-wezen met unieke krachten) en samen met andere online spelers vorm je een team. Vervolgens probeert jouw team het team van de tegenstander te verslaan. Je wint het spel als je de ander z’n thuisbasis (ook wel Nexus) hebt vernield.

https://www.youtube.com/watch?v=BEbPi89HZ0I

 

Je kan League of Legends met vrienden, broers of zussen spelen. Iedere speler heeft dan wel een eigen computer nodig. Als er vanop dezelfde locatie wordt gegamed is een supersnelle internetverbinding ook handig. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers.

PEGI 12

Tijdens de gevechten is er bloed te zien, maar doordat je de personages vanuit vogelperspectief bekijkt en ze zo bovendien erg klein lijken, valt het bloed niet erg op.

Het spel wordt online gespeeld, op PC of Mac. Belangrijk: een online game kan je niet pauzeren. Je verwittigt spelers dus best even op voorhand als het tijd is om te stoppen (een potje duurt doorgaans 25 tot 45 minuten, maar soms kan dit wat uitlopen).

LoL – zoals het door spelers wordt afgekort – is een gratis spel. Er zijn wel in-game aankopen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld speciale kostuums (skins) voor je personage kopen.

De kans dat een speler in een team terechtkomt met onbekenden, is vrij groot.

Om te kunnen samenwerken met andere online spelers is er de ingebouwde chatfunctie (geschreven). Tijdens een spel kan je zo met je teamleden communiceren. Buiten het spel kan een speler chatten met iedereen die op zijn vriendenlijst staat. Er zit een filter op de chatfunctie, zodat grof taalgebruik gecensureerd kan worden. Weet wel dat een speler die filter zelf kan uitzetten.