Heel wat videogames vereisen tegenwoordig een afzonderlijke digitale account. De toegangspoort tot je favoriete games is beveiligd met een wachtwoord. Maar hoe veilig is zo’n wachtwoord echt? Hier zijn alvast enkele tips om de boel iets steviger op slot te doen.

Het is soms een gedoe. Wil je gewoon direct in je favoriete videogame duiken, dan moet je weer op zoek naar dat vervloekte wachtwoord. De verleiding is dan ook groot om je toegangscode erg simpel te houden. Een foute reflex: hoe eenvoudiger jouw wachtwoord, hoe makkelijker het is voor cybercriminelen met slechte bedoelingen om het te kraken.

 

Gebruik dus niet de naam van je kinderen of huisdier, je geboortedatum, woonplaats of naam van je favoriete sportteam als wachtwoord. Klassieke wachtwoorden zoals “wachtwoord” “password” “123456” “welkom” en “iloveyou” kan je ook maar beter vermijden. Hackers hebben met behulp van een dictionary, letterlijk een woordenboek van veelgebruikte wachtwoorden, zo je account ontfutseld.

 

Daar zit niemand op te wachten, dus is het belangrijk om een goed wachtwoord te kiezen. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 10 tekens en bevat naast hoofdletters en kleine letters ook één of meerdere getallen en leestekens. Daarnaast is het van belang om voor elke account een ander wachtwoord te gebruiken. Stel dat je wachtwoord toch wordt gehackt, dan lopen niet al je accounts tegelijk gevaar.

 

Dat hoeft niet te betekenen dat je een lijst onbegrijpelijke termen moet bijhouden. Zo kan je bijvoorbeeld een geheime zin gebruiken. “Ik speel graag Fortnite op de Nintendo Switch” kan bijvoorbeeld worden “Isg4NodNS!” Veel mensen denken dat een langer wachtwoord veiliger is, maar zolang het bestaat uit bestaande woorden blijft je een relatief makkelijk doelwit. Wel kan je bepaalde letters vervangen door getallen en symbolen: “w€lk0m1twee3” is bijvoorbeeld een veel sterker wachtwoord dan “welkom123”. Je kan ook een bepaald patroon op je toetsenbord volgen. Teken de letter Z op je toetsenbord en je eindigt met een wachtwoord als “678Uhbn,;:”

 

Als je elke account van een ander wachtwoord moet voorzien, kan het nuttig zijn om wachtwoorden herkenbaar te maken, door ze te linken aan een specifieke account. Creëer je bijvoorbeeld een wachtwoord voor je Steam-account, dan speel je wat met de letters in de naam van de aanbieder zoals: “StSt€Am4U!”. Maar het allerveiligste is, gebruikmaken van een externe wachtwoordmanager. Dit is een programma die al je wachtwoorden gegroepeerd opslaat. Al je wachtwoorden worden dan beveiligd met een algemeen wachtwoord, wat het makkelijk maakt om snel wachtwoorden aan te passen. Enige nadeel voor gamers is dat dit een uitbreiding van de internetbrowser is, waarmee je er dus weinig mee bent op je PlayStation of Xbox. Maar alle voorgaande mogelijkheden, met uitzondering van de wachtwoordmanager, zijn van toepassing voor consoles en mobiele apparaten om op een vlotte en secure manier een account te laten beveiligen.

Bron: VPNgids