Van de mogelijke impact op de ogen tot het IQ en zelfs de geestelijke gezondheid; sommige ouders maken zich zorgen over het welzijn van hun kinderen bij (overmatig) schermgebruik en het spelen van videogames. Volgens wetenschappelijk onderzoek is er echter geen enkele reden tot paniek.

 

Volgens het recente boek “Les Enfants et les écrans” – kinderen en schermen (link in het Frans) – is het doemdenken rond de impact van gamen ongegrond. Het boek bundelt wetenschappelijk onderzoek en interviews van onderzoekers -uit de psychologie, psychiatrie, neurowetenschappen en sociologie- en beantwoordt hierbij veelgestelde vragen van ouders over de impact van digitale activiteiten op de cognitieve vaardigheden en het gedrag van kinderen.

 

De auteurs wijzen oude clichés die paniek zaaien met de vinger en overstijgen deze door de voordelen van digitaal entertainment op de ontwikkeling en sociale gezondheid te identificeren en te benoemen.

 

Tot 85% van de artikels over kinderen en hun schermgebruik -tussen juni 2020 en juni 2022 in de pers verschenen- waren negatief van toon en hadden het vooral over de risico’s en gevaren van digitale technologie, videogames en sociale media. De wetenschappelijke literatuur blijkt echter veel minder alarmerend te zijn.

 

Zo zijn er ook tal van positieve aspecten aan die digitale evolutie, zoals sociaal contact met vrienden en het versterken van sociale banden, verbeterde leesvaardigheid, het sneller detecteren van belangrijke informatie en het versterken van de band tussen ouder en kind, door samen videogames te spelen of films en series te kijken. Verder benadrukken de auteurs ook de meerwaarde van autonoom spelen, mee kunnen praten over wat leeft onder leeftijdsgenoten en het versterken van de algemene cognitieve vaardigheden.

De belangrijkste tip voor ouders: doe zoveel mogelijk samen en toon interesse in de activiteiten van je kind. Laat ze geen uren achter een scherm zitten, maar stimuleer ze om ook andere activiteiten te proberen: een beetje schermtijd, een beetje sport, naar school gaan en praten met je kinderen zorgen samen voor een evenwichtige vorming.