Is dit spel niet te moeilijk voor een achtjarige? Hoe gewelddadig is het? Heb ik voldoende mogelijkheden tot ouderlijk toezicht? En: moet een (klein)kind nog in-game aankopen doen? In vijf stappen naar de juiste videogame.

 

STAP 1. START JE VOORONDERZOEK OP HET INTERNET

First of third person shooters, strategische of avonturengames, racespellen, sportgames, Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG’s): het ene videospel is het andere niet. Zoek samen een game(genre) uit dat aansluit bij de interesses van (klein)kinderen. Speel een demo of doe wat vooronderzoek op het internet en op deze website. Op YouTube vind je simulaties, trailers of ‘gameplay’ filmpjes. Zo voel je al snel aan of het spel kan boeien, maar ook of jij het vindt passen.

STAP 2. DOE DE PEGI-CHECK

Een tweede punt op je checklist: is het spel geschikt voor de leeftijd van een (klein)kind? Het Pan-European Game Information (PEGI) leeftijdsclassificatiesysteem maakt je wegwijs. Is een (klein)kind nog te jong voor een videogame? Leg dan zeker uit waarom. Een spel zomaar verbieden maakt het enkel aantrekkelijker.

STAP 3. HOUD JE PORTEFEUILLE IN DE GATEN

Moet een (klein)kind nog in-game aankopen doen om het spel te kunnen spelen of om het leuk(er) te maken? Hangt er een abonnement aan vast? Zulke dingen weet je liever op voorhand.

STAP 4. WEET HOE JE KAN MONITOREN

Kijk even na op welke manier je een oogje in het zeil kan houden. Bij sommige games/toestellen zijn de mogelijkheden tot ouderlijk toezicht (parental control tools) uitgebreider dan bij andere.

STAP 5. KOOP DE JUISTE VERSIE

Ook niet onbelangrijk: informeer op welk toestel een (klein)kind de game wil spelen, want hetzelfde spel wordt doorgaans in verschillende versies (aangepast voor pc, (draagbare)spelcomputer, tablet, smartphone…) uitgebracht. Als je het spel online koopt, check je ook best of het spel wel gespeeld kan worden in de regio waar je woont.

(Bron: Mediawijs)