Kinderen die van jongsaf aan Engelstalige videogame spelen, leren sneller de Engelse taal en dit nog voor ze Engels leren op school. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

De woordenschatkennis werd door de KUL getest bij een representatieve steekproef van 560 Vlaamse kinderen in het lager onderwijs van tien tot twaalf jaar. Hierbij werd gevraagd om woordenschatoefeningen te maken in het Engels en Nederlands én om een vragenlijst in te vullen over hun buitenschools contact met het Engels.

Engelse woorden die lijken op woorden in het Nederlands, zoals water en wild, zijn beter gekend. Jonge gamers horen niet alleen Engels maar zien ook de uitbeelding op het scherm. Verder hebben tegenwoordig veel games de optie om vertaalde ondertitels te activeren.

Is gamen in sommige gevallen efficiënter om een taal te leren dan lessen op school? Er blijkt namelijk er een grote kloof te zijn tussen de kennis van het Engels en het Frans. Uit conclusies van het onderzoek wordt beweerd dat zelfs na acht jaar Franse les er veel van de ondervraagde leerlingen niet bekend zijn met de tweeduizend meest gebruikte woorden in het Frans.