Mario is 35 geworden is in het jaar 2022, geen personage dat zo synoniem staat met games als Mario. Fervent gamer of niet, het is bijna onmogelijk dat de naam van de Nintendo-mascotte geen belletje doet rinkelen.

 

Dat iedereen weet wie Super Mario is, hoeft ook niet te verbazen. Sinds de Japanse release van zijn eerste game in 1985 (Europa maakte pas in 1987 voor het eerst kennis met Mario) maakte de besnorde loodgieter zijn opwachting in kartgames, golfgames, tennisgames en voetbalgames. Hij kreeg zijn eigen versie van een digitaal bordspel met Mario Party en spelers konden naar hartenlust hun eigen Mario-levels bouwen met Super Mario Maker.

Het fenomeen bleef niet beperkt tot de wereld van games. Er verscheen een animatiereeks en zelfs een langspeelfilm. Meer recent vind je hem ook in LEGO-vorm, werkt Universal Studios aan een 3D-animatiefilm en opent volgend jaar in Japan het eerste Mario-pretpark zijn deuren. Hij mag dan al lang meegaan, Mario is nog steeds een absolute gamelegende. Om het 35ste jubileum van Super Mario Bros. te vieren, heeft Nintendo een heleboel speciale verrassingen in petto.

Deze zomer werd het verjaardagsfeest al voorzichtig in gang gezet met de release van Paper Mario: The Origami King, maar de hoofdact is zonder twijfel Super Mario 3D All-Stars, een verzameling van Mario’s beste 3D-avonturen. Zowel Super Mario 64 (1997), Super Mario Sunshine (2002) als Super Mario Galaxy (2007) werden geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch. Oude fans kunnen er nostalgische herinneringen ophalen, terwijl de jongste Nintendo-fans de klassieke avonturen voor het eerst kunnen beleven.

 

Mario-games zijn ideaal om samen met je kind te spelen en dat is helemaal het geval voor Super Mario 3D World. In deze Switch-bewerking van Mario’s grootste avontuur op de Wii U kan je samen door de creatieve levels stuiteren. Dat gaat nog beter met de Super Bell power-up, waarmee Mario in een vinnige kat verandert die hoger kan springen en sneller kan klimmen.

 

In tussentijd staan er echter nog voldoende Mario-getinte tussendoortjes op het menu. Voor wie heimwee heeft naar het originele Super Mario Bros. brengt Nintendo een nieuwe Game & Watch uit. Deze draagbare spelcomputers waren in de jaren 80 de voorlopers van de Game Boy en zijn dus een leuke knipoog naar het verleden.

Met Mario Kart Live: Home Circuit bouw je dan weer je eigen huis om tot een heus Mario Kart circuit. Je bestuurt met je Nintendo Switch een echt telegeleid wagentje dat reageert op snelheidsboosts en door vijanden afgevuurde voorwerpen, die je enkel in de spelwereld ziet.

Last but not least krijgt Mario zijn eigen battle royale afvallingskoers. In Super Mario Bros. 35 speel je het origineel uit 1985 online tegen 35 anderen. Platgestampte paddenstoelen en schildpadden worden op het pad van je tegenstander gestuurd. Een level dat je op je duimpje kent, wordt zo opeens een verraderlijke uitdaging. De speler die zich het langste staande houdt, is de winnaar. Net als het originele Super Mario All-Stars (een verzameling van de klassieke 2D Mario-avonturen) kan je Super Mario Bros. 35 vanaf 1 oktober gratis spelen met een Nintendo Switch Online abonnement.

 

Voor ieder wat wils met andere woorden. Rest ons alleen nog maar te zeggen: gelukkige verjaardag, Mario!