Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Bij gezinnen is het bovendien het gameplatform bij uitstek geworden voor de allerjongste spelertjes. Heel wat van die mobiele games zijn gratis te downloaden. De makers ervan verdienen geld via advertenties of zogenaamde microtransacties, dat zijn bijkomende in-game aankopen zoals extra figuurtjes, outfits of gebouwen, die het spel leuker maken.
De meest veilige oplossing is natuurlijk om geen betaalgegevens te koppelen aan een voor kinderknuistjes toegankelijk toestel, maar als je het toch doet, zorg er dan zeker voor dat aankopen beveiligd worden door een wachtwoord of biometrische controle, zoals een vingerafdruk.
Weten wat je kroost achter het scherm uitspookt en daar op voorhand duidelijke afspraken over maken, blijft het belangrijkste. Heb je nood aan meer gerichte controle, dan zijn er allerlei tools die mee een oogje in het zeil houden. Met Screen Time (iOS) en Family Link (Android) kunnen (groot)ouders beperken wanneer en hoeveel de smartphone kan worden gebruikt en welke apps toegankelijk zijn.
Vooraleer je (klein)kind bv. V-Bucks kan kopen in Fortnite, hebben ze hiervoor eerst de uitdrukkelijke toestemming nodig van de (groot)ouder die het account controleert. Het is een uitstekende manier om kinderen verantwoord te leren omgaan met hun device en de manier waarop ze het gebruiken.
Ook vanuit de sector komen er initiatieven. Zowel Apple als Google bieden een abonnementsformule die toegang geeft tot een gevarieerd aanbod veilige spelervaringen zonder advertenties en in-app aankopen. Apple Arcade pakt uit met nieuwe titels waarvan een groot deel exclusief voor iOS verschijnt. Google Play Pass zet daar een ruimer aanbod van oudere titels tegenover die je niet alleen op smartphone of tablet maar ook op een selectie Chromebooks kan spelen.
Apple Arcade is in België beschikbaar, op Google Play Pass is het nog wachten. Welk mobiel toestel je kinderen ook gebruiken om te gamen, er zijn voldoende mogelijkheden om dat op een verantwoorde en veilige manier te doen. De abonnementen kunnen trouwens gedeeld worden over verschillende accounts. Wedden dat je zelf ook enkele leuke titels ontdekt? Veel speelplezier!
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…