Het PEGI (Pan European Game Information) leeftijdsclassificatiesysteem fungeert als een wegwijzer voor ouders en spelers, waarbij het aangeeft welke videogames geschikt zijn voor specifieke leeftijdsgroepen en welke avonturen ze kunnen verwachten.
De PEGI Challenge biedt een boeiende en interactieve manier om de kennis van leerlingen over PEGI-classificaties en videogames te toetsen, en tevens een levendige discussie over verantwoord gamen op gang te brengen.
Het hoofddoel is om leerlingen bewust te maken van de diverse inhoud van videogames, waarbij ze begrijpen waarom aandacht voor inhoud cruciaal is. Ze krijgen de gelegenheid om te praten over hun favoriete games en waarom ze deze graag spelen. Deze uitdaging stimuleert leerlingen om samen te werken, hun gedachten te articuleren en beslissingen te rechtvaardigen.
Tijdens de uitdaging werken leerlingen in teams van twee tot vier personen samen om de exacte PEGI-classificaties voor verschillende games vast te stellen en deze keuzes te verdedigen. Op deze manier leren ze om de juiste leeftijdsclassificaties en pictogrammen te identificeren en te begrijpen waarom bepaalde games deze specifieke classificaties krijgen.
Daarna wordt de klas verdeeld in teams die elk twaalf gameverpakkingen voorgeschoteld krijgen. Het is aan de teams om de passende PEGI leeftijdsclassificatie voor elke game vast te stellen. Ze kunnen zelfs een teamleider aanwijzen om helder uit te leggen waarom ze voor een specifieke classificatie hebben gekozen.
De PEGI Challenge biedt niet alleen een kans om de uitgebreide gamewereld te verkennen, maar ook om samenwerking en kritisch denken aan te moedigen. Het einddoel is om een dieper begrip te ontwikkelen van wat geschikt is voor welke leeftijd en waarom, zodat leerlingen verstandige keuzes kunnen maken bij het spelen van videogames.
De PEGI Challenge is te vinden op KlasCement via deze link. KlasCement stelt leerkrachten in staat om leermiddelen te delen.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…