Uitgevers van videospellen zullen bijkomende informatie verstrekken over de aard van aankopen in het spel als deze willekeurige inhoud bevatten (zoals lootboxes of card packs). De informatie zal worden opgenomen in de vorm van een melding (Inclusief willekeurige Items) op de fysieke verpakking en in de e-shops.

 

PEGI wijst de descriptor voor in-game purchases toe aan videospellen. Er wordt nu een tekst toegevoegd om extra informatie te verstrekken indien het spel betaalde willekeurige inhoud bevat.

Betaalde willekeurige items of inhoud zijn een specifieke vorm van optionele in-game aankopen: ze omvatten alle in-game aanbiedingen voor de aankoop van digitale goederen of premiums waarbij de spelers niet precies weten wat ze krijgen vóór de aankoop (bv. lootboxes, card packs, prize wheels). De waarde van de inhoud kan variëren van spel tot spel: de items kunnen extra personages en outfits bevatten, maar ook wapens bijvoorbeeld. Ze kunnen extra levels ontgrendelen, nieuwe vaardigheden toevoegen of zorgen voor upgrades.

Deze nieuwe PEGI melding verwijst naar de “betaalde” willekeurige items, die met echt geld kunnen worden gekocht en/of die kunnen worden ingeruild voor een in-game virtuele valuta, die met echt geld kan worden gekocht.

Als een spel deze betaalde willekeurige items niet bevat, maar in-game aanbiedingen bevat om items te kopen, wordt enkel de in-game aankoop melding weergeven.