TEKKEN 8

TEKKEN 8 is het laatste hoofdstuk in de legendarische vechtgamefranchise en nodigt spelers uit om met de 32 personages aan de slag te gaan.

TEKKEN 8 is een vechtgame met de langstlopende verhaallijn in videogames. Elk nieuw hoofdstuk zet immers het originele verhaal dat in 1994 begonnen werd voort.

Het achtste hoofdstuk vervolgt de saga van de Mishima bloedlijn met wereldschokkende gevechten tussen vader en zoon. Na de overwinning op zijn vader, Heihachi Mishima, zet Kazuya zijn ambitie naar wereldheerschappij voort. Hij zet de krachten van G Corporation in en ontketent een oorlog tegen de rest van de wereld. Jin wordt gedwongen zijn lot onder ogen te zien wanneer hij herenigd wordt met zijn lang verloren moeder en tracht het schrikbewind van zijn vader, Kazuya, te stoppen.

Spelers kunnen in deze laatste release aan de slag met 32 opnieuw ontworpen, unieke personages. Het innovatieve “Heat” gevechtssysteem maakt de aard van de gevechten nog intensiever, terwijl het unieke speelgevoel en de klassieke tactieken van de TEKKEN-serie behouden blijven. Verder zijn alle levels verwoestbaar en kunnen spelers krachtige supermoves gebruiken die de actie letterlijk van het scherm doen spatten.

Het game heeft zowel een singleplayer ervaring als de mogelijkheid om het lokaal of online tegen anderen op te nemen. Er zijn zelfs plannen om de jarenlange traditie van grootse toernooien over de hele wereld verder te zetten.

PEGI 16

TEKKEN 8 is een vechtspel vol geweld en met een verhaallijn die over oorlog en vernieling gaat. Maar het gaat er niet zo bloederig aan toe als in een Mortal Kombat en toont vonken in de plaats van bloedspetters. Zelf wanneer personages andere raken met zwaarden of machinegeweervuur blijft het visueel geweld beperkt tot special effects. Er kan hier en daar gevloekt worden, maar het grof taalgebruik blijft beperkt.

De microtransacties uit de vorige edities zijn in de nieuwe game nergens te bespeuren en de in-game valuta kan enkel verdiend worden door meer te spelen.

Het spel is zowel in gesproken tekst als in ondertitels beschikbaar in het Frans, maar Nederlandstalige spelers zullen het met de Engelse versie moeten stellen.


Breachers

Breachers is een 5 versus 5 VR multiplayer shooter van Belgische bodem waarin spelers het beste van zichzelf geven terwijl ze klimmen, rapellen, springen en schieten door verbazingwekkend gedetailleerde omgevingen.

https://youtu.be/EcClud1gcd4

Nadat spelers de VR-headset hebben opgezet, maken ze een keuze tussen twee rollen: aanvaller of verdediger. De aanvallende groep moet de verdediging doorbreken, terwijl ze vijanden uitschakelen en diens bommen onschadelijk maken. De verdedigende partij daarentegen zet valstrikken op, blokkeert deuren en plaatst mijnen of sensoren om het de aanvallers knap lastig te maken. Het is een beproefde formule gekend uit AAA-titels zoals Counter-Strike en Rainbow Six Siege, maar dit speltype werd nog niet eerder vertaald naar VR-platformen.

Er komt heel wat strategie bij kijken en spelers zullen in real-time met elkaar moeten overleggen welke tactiek ze toepassen, wie welke wapenuitrusting met zich meeneemt en hoe ze de tegenstanders in het nauw kunnen drijven.

 

PEGI 16

Breachers is een realistische first-person shooter met uit het leven gegrepen locaties. De gameplay draait rond geweld, ook al blijft dit beperkt en ziet de speler nooit bloed. Spelers schieten op andere mensen met levensechte wapens en is daarom enkel beschikbaar voor spelers van 16 jaar en ouder.

Het gebruik van virtual reality headsets wordt op zich ook afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar en vraagt enige voorzichtigheid en bewustzijn van de directe omgeving. Breachers heeft 1-op-1 beweging en kan bij sommige gevoelige personen tot bewegingsziekte lijden.

Het voordeel van VR-games is dat spelers bewegen met bewegingsbesturing, wat een stuk intuïtiever aanvoelt dan een controller of toetsenbord en muis. Hierdoor is het ook sneller onder de knie te krijgen voor mensen zonder al te veel game-ervaring.

De interface van Breachers kan zowel in het Nederlands als het in Frans gezet worden, maar staat standaard in het Engels. Het is niet nodig om een verhaal te volgen, dus iedereen kan meteen aan de slag zonder al te veel uitleg.


Hubris

Hubris is een VR actie-avontuur van Belgische bodem dat zich afspeelt in een uniek en kleurrijk scifi universum, vol wonderbaarlijke locaties en interessante technologieën.

https://youtu.be/pkoAEfDIcz8

De speler neemt in Hubris de rol aan van een rekruut in opleiding bij de machtige en gevreesde Order Of Objectivity, ook wel bekend als de OOO. Samen met de piloot Lucia word de speler naar een verre planeet gestuurd om de verdwenen agent Cyanha te zoeken.

In dit virtual reality avontuur zal de speler al zijn of haar behendigheid en kracht moeten gebruiken om de barre omgeving en de wilde dieren te overleven en moeten leren vechten als een echte OOO-agent. De speler maakt nieuwe wapens of geeft ze een upgrade, overkomt obstakels en verplaatst zich al rennend, klimmend en zwemmend door een prachtige buitenaardse wereld.

De speler gebruikt zijn omgeving door zich te verschuilen achter muren en te schieten om de hoek, of laag tegen de grond te blijven om minder snel opgemerkt te worden. In Hubris kan de speler de virtuele spelwereld in zijn of haar voordeel gebruiken en het oogt allemaal als een parel.

 

PEGI 16

Hubris is een first-person shooter en bevat dus wel wat actie en geweld, ook al blijft dit beperkt en zie je nooit bloed. De speler schiet aanvankelijk op kwallen, insecten en vliegende drones, maar uiteindelijk ook op andere mensen.

Het gebruik van VR-headsets wordt op zich afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar en vraagt enige voorzichtigheid en bewustzijn van je directe omgeving. Hubris kan zowel rechtopstaand als neerzittend gespeeld worden.

Door de intuïtieve motion controls leent Hubris zich ook ideaal als ervaring voor minder ervaren spelers met weinig videogame-uren onder de riem. Een personage bewegen met bewegingsbesturing is namelijk een stuk intuïtiever dan met een controller of toetsenbord en muis.

Hubris kan zowel in het Nederlands als het Frans gespeeld worden, inclusief interface en ondertiteling, maar het stemwerk is enkel in het Engels beschikbaar.


Gotham Knights

Gotham Knights is de spirituele opvolger van de Batman Arkham-reeks en speelt zich af in een vervallen Gotham City waar Batman dood is. Het is aan een getrainde bende DC Super Heroes, waaronder Nightwing, Batgirl, Red Hood en Robin om de fictieve stad in deze turbulente tijden te redden.

https://www.youtube.com/watch?v=IhVf_3TeTQE

Court of Owls, een grote criminele organisatie heeft de straten van de stad overgenomen en het is de taak van de speler om de criminelen af te schrikken, de politie in het gareel te houden en de inwoners van de stad hoop te geven. De speler kan in de vijf verschillende gebieden van Gotham patrouilleren, alleen of met een andere speler, en criminele activiteiten verstoren.

Als speler moet je de verdwijning van Batman onderzoeken en je komt daarbij in conflict met Court of Owls en haar legioen van bloeddorstige moordenaars, de Talons. Als een van de vier superhelden, doorkruis je de stad over land en door de lucht op zoek naar criminele bendes en schurken. Elk personage heeft unieke wapens, vaardigheden en krachten om ze te verslaan in epische gevechten. Naarmate je verder komt in de videogame, ontrafel je de geheimen uit de duistere geschiedenis van Gotham.

 

PEGI 16

Hoewel de campagnemodus solo kan gespeeld worden, bevat de game ook een multiplayermodus voor twee spelers, waarbij de tweede speler op elk moment kan invallen. In Heroic Assault kan je het zelfs met vier spelers tegen vijanden opnemen in een arena-modus.

De gameplay is een mix van stealth, razendsnelle gevechten en brutale genadeslagen. De speler gebruikt allerlei soorten wapens, pistolen, machinegeweren en raketwerpers om vijanden uit te schakelen.

Gotham Knights bevat in-game aankopen in de vorm van DLC.

Sommige dialogen in deze game bevatten grof taalgebruik.


Elden Ring

 

Elden Ring is de vrucht van een creatief huwelijk tussen George R.R. Martin en Hidetaka Miyazaki. De één, een schrijver die er niet voor terugdeinst om in Game of Thrones met de regelmaat van de klok geliefde personages op bloedige wijze over de kling te jagen. De ander, het creatief brein achter beenharde spellen als Dark Souls en Sekiro: Shadows Die Twice, die met de glimlach hetzelfde doet met zijn spelers. Geen wonder dus dat die samenwerking een monsterlijke boorling oplevert.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OT8if6DXOFQ

De fantasyschrijver George R.R. Martin kreeg van de ontwikkelaars carte blanche om het achtergrondverhaal en universum van het spel uit te werken. Het spel begint enige tijd nadat de machtige Elden Ring wordt vernietigd. Het is aan de speler om door de onherbergzame Lands Between te trekken om de zes stukken van de ring te verzamelen en zo de Elden Lord te worden. Voor wie zijn popcultuur kent: een demonische mix van Super Mario Land 2 en The Lord of the Rings.

Bij aanvang van het spel creëren spelers hun eigen personage. Ze kunnen daarbij kiezen of hun held(in) goed is met bijlen en zwaarden of het duivelse addergebroed liever met magische spreuken een kopje kleiner maakt. Na een lineaire introductie, waarin de speler naar goede traditie kansloos tot moes wordt gemept door een veel te sterk monster, ben je vrij om te voet of per paard door de open spelwereld te trekken. Door kerkers, kastelen en grotten te doorkruisen en monsters te verslaan, word je sterker. Om de taaie eindbazen - monsterlijke gedrochten van epische proporties die de stukken van de ring bewaken - te verslaan heb je daarnaast ook strategisch inzicht, vingervlugheid en stalen zenuwen nodig. Dit is geen avontuur voor doetjes.

Elden Ring is in de eerste plaats een solo-avontuur, maar je kan maximaal drie andere spelers in jouw wereld uitnodigen. Spelers kunnen je helpen om een gevecht te winnen, maar ze kunnen ook jouw wereld binnenvallen en net jacht op je proberen maken. Je kan wel zelf bepalen of andere spelers zich in jouw avonturen kunnen moeien, er is dus geen sprake van ongewenste indringers. Het is zo al moeilijk genoeg.

Je hebt geen abonnement nodig om online te kunnen spelen. Het is wel enkel mogelijk om online samen te spelen met mensen binnen hetzelfde ecosysteem (bv. pc-spelers kunnen enkel met andere pc-spelers samen spelen, maar iemand die op PS4 speelt kan wel samen spelen met een PS5-speler). De PS4- en Xbox One-versie kunnen gratis worden geüpgrade naar een next-gen versie.

PEGI 16

De monsters schrikken er niet voor terug om je op gewelddadige manier in mootjes te hakken. Geweld kan enkel met geweld worden beantwoord en spelers kunnen dus ook verwoestend uithalen. Daarbij dienen zowel vijanden van menselijke oorsprong als demonische gedrochten gekeeld.

Gevechten worden gekenmerkt door pijnkreten, bloedspatten en het geluid van metaal dat door warm vlees klieft. Het spel bevat tevens beelden van geamputeerde vingers, armen en tongen. Kortom: de dodelijke fantasiewereld is zeker niet geschikt voor spelers onder de 16 jaar.


Horizon Forbidden West

Het vervolg op de PlayStation-hit Horizon Zero Dawn is groter, mooier en gevaarlijker dan ooit.

https://www.youtube.com/watch?v=Lq594XmpPBg

Net als zijn voorganger is Horizon Forbidden West een actie-avontuur waarin je met de roodharige krijgster Aloy speelt. Naast het jagen op de gigantische robots die over het aardoppervlak struinen, heeft ze als hobby de wereld van de ondergang behoeden. Nadat ze op het einde van Zero Dawn de corrupte artificiële intelligentie Hades heeft verslagen, is die taak nog niet ten einde. Een mysterieus signaal zorgt ervoor dat de planeet wegkwijnt onder een vreemde ziekte. De speurtocht naar de oorsprong ervan leidt Aloy naar het gevaarlijke Forbidden West.

 

Dit onherbergzame gebied strekt zich uit van wat ooit Colorado was tot aan de kustlijn van San Francisco. Aloy zal tijdens de reis zowel oude bekenden tegen het lijf lopen als nieuwe vrienden (en vijanden) maken. Je krijgt het aan de stok met inheemse stammen die het niet begrepen hebben op indringers en er zijn een heleboel nieuwe robots om strategisch met pijl en boog te ontmantelen.

 

Ondanks al die gevaren, is het een plezier om door de Forbidden West te trekken. De gevarieerde omgevingen - van hoge sneeuwtoppen tot dichte bossen en uitgestrekte kustlijnen - nodigen uit om ontdekt te worden en de opdrachten bevatten eveneens voldoende variatie. Je kan je trouwens niet enkel over land voortbewegen, maar ook onder water en zelfs door de lucht. Het is ook een groot avontuur: afhankelijk van hoeveel optionele missies je doet, zal je tussen de 30 en 50 uur nodig hebben om het einde te bereiken. Dat lijkt lang, maar er valt in Forbidden West zoveel te beleven, dat je jezelf onderweg nauwelijks zal vervelen.

 

PEGI 16

De prehistorische sciencefictionwereld van Horizon is er één van eten of gegeten worden. Om te overleven zal Aloy haar tegenstanders met dodelijk geweld te lijf moeten gaan. Tijdens hectische gevechten, waarin ze tegenstanders het ene moment bestookt met pijl en boog en het volgende geniepig een speer tussen de ribbenkast ramt, vloeit ook het nodige bloed. De robots bloeden niet, maar boezemen met hun imposante voorkomen de nodige angst in.

Tijdens tussenfilmpjes worden bepaalde personages dood gespietst of verpletterd door vallende brokstukken. Het geweld is nooit gratuit maar pertinent aanwezig. Zeker iets om rekening mee te houden als je overweegt om het spel door iemand jonger dan 16 jaar te laten spelen, wat wij alvast niet aanraden.


Final Fantasy XIV: Endwalker

 

Final Fantasy XIV: Endwalker brengt het verhaal van het nu al jarenoude Final Fantasy XIV tot een episch einde. Beleef de climax van het Hydaelyn en Zodiark-verhaal en reis naar de uithoeken van Hydaelyn en zelfs naar de maan.

 

De Final Fantasy XIV-saga wordt na meerdere uitbreidingen afgesloten met deze vierde uitbreiding. Spelers ontdekken hoe mysterieuze goden dreigen de wereld te verwoesten. Bekende bondgenoten en voormalige vijanden die je in eerdere uitbreidingen hebt ontmoet, keren terug om de planeet te helpen redden. Het einde van de wereld is nabij en alleen samen kan je de hopeloosheid daarvan bestrijden.

 

Deze MMORPG bestaat uit grootse, vrij verkenbare werelden die je samen met duizenden andere spelers tegelijkertijd betreedt. Spelers verkennen fantasierijke locaties en omgevingen en ze doen mee aan een groot aantal missies en queesten, terwijl het verhaal zich ontvouwt.

 

Het vierde uitbreidingspakket voegt niet alleen nieuwe gebieden toe, maar verhoogt ook de levelcap (het maximaal haalbare niveau van je personage) naar level 90 en introduceert twee nieuwe personageklassen, Sage en Reaper.

 

PEGI 16

Endwalker is een Final Fantasy XIV-uitbreiding waarvoor Final Fantasy XIV Online Starter Edition (A Realm Reborn) vereist is om te kunnen spelen. Voor alle edities van de game, behalve de Free Trial, is een actief betalend abonnement vereist.

 

Hoewel spelers kunnen kiezen om zoveel mogelijk gevechten te vermijden, moet iedereen deelnemen aan een minimum aantal gevechten, waarbij dieren, fantasie wezen en menselijke vijanden worden gedood. Dat om een bepaald niveau te bereiken voordat spelers objecten kunnen maken en verhandelen. Spelers nemen deel aan gevechten met een grote verscheidenheid aan wapens, zoals zwaarden, speren, bijlen en magische spreuken.

 

De online multiplayer van dit spel bevat een chat-functie waarmee je via tekst met andere spelers kan communiceren. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Battlefield 2042

 

De makers van Battlefield 2042 zien de toekomst van onze planeet somber in. Binnen 20 jaar gaat de Aarde volgens hen ten onder aan de gevolgen van de klimaatopwarming. Alles komt in een stroomversnelling wanneer zeventig procent van alle ruimtesatellieten door massale vervuiling naar beneden donderen, met een wereldwijde blackout tot gevolg. De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten nemen toe, en tegen 2042 is het oorlog.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ASzOzrB-a9E

Tot zover de setting van dit oorlogsspel. Hoewel Battlefield 2042 zich precies 100 jaar later afspeelt dan de eerste Battlefield (1942), gaat het spel op zoek naar de wortels van de reeks. Dat betekent dus geen heroïsche campagne die je in je eentje kan afwerken, maar de volledige focus op het online strijdtoneel. Daar nemen voor het eerst 128 spelers het tegen elkaar op – toch op PlayStation 5, Xbox Series S|X of pc. Op PlayStation 4 en Xbox One is het maximaal spelers zoals vroeger beperkt tot 64.

Je knalt erop los in uiteenlopende spelmodi zoals All-Out Warfare. Daar is het de bedoeling om de controle over strategische punten op de map te veroveren of te behouden. Je tactische plannetje kan echter op elk moment in de war worden gestuurd door een woeste tornado, die je manschappen, drones en zelfs helikopters alle kanten op slingert. In dezelfde categorie: raak schieten tijdens een zandstorm is lastiger dan het lijkt. Chaos gegarandeerd.

Wie eerder hunkert naar de Battlefield van weleer, moet bij Battlefield Portal zijn. Hierin kunnen spelers elementen uit voorgaande Battlefield-spellen mixen en matchen tot hun ultieme Battlefield-ervaring, die ze nadien kunnen delen met de community. In Hazard Zone ten slotte vecht je in teams van vier tegen andere groepen en moet je zoveel mogelijk harde schijven met gevoelige data recupereren. Very Battle Royale, indeed!

 

PEGI 16

Dit is een oorlogsspel dus het is geen wonder dat er links en rechts nogal wat doden vallen. Je neemt het enkel tegen menselijke soldaten op en geraakte tegenstanders zijgen op realistische manier neer. Sommige wapens en voertuigen, zoals tanks en drones, zijn hedendaags, andere, zoals een pistool waarmee je teamleden kan genezen, doen meer futuristisch aan. Toch is het gehanteerde geweld herkenbaar en realistisch. Communicatie en teamwork zijn belangrijk in deze game en dan kunnen de gemoederen soms oplopen. Als er taal wordt gebruikt die zelfs voor de oren van een zestienjarige niet ok is, kan je hier lezen hoe je online spelen aangenamer kan maken.


Final Fantasy VII remake InterGRADE

 

Final Fantasy VII zette bij release in 1997 het genre van het Japanse rollenspel op de kaart in het Westen. Het spel, dat indertijd op drie schijfjes werd geperst, moest tonen waar de allereerste PlayStation grafisch toe in staat was. Het werd een ongezien kritisch en commercieel succes.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ERgrFVhL-n4

Door de jaren heen werd het epische verhaal van huurling Cloud Strife en zijn aartsvijand Sephiroth met allerlei games uitgebreid. Van een remake van het origineel was een eerste keer sprake in 2006, maar uiteindelijk zou het tot 2020 duren vooraleer de game het levenslicht zag.

De term remake dekt de lading overigens niet helemaal. De verhaallijn van Final Fantasy VII Remake volgt grotendeels die van het origineel, maar de gebeurtenissen beperken zich tot de avonturen in de metropolis Midgar. De eerste vijf uur van het originele verhaal worden met extra scènes en achtergrondpersonages opgerekt tot een volwaardige spelervaring waar je meer dan 30 uur zoet mee bent.

De spelformule werd aangepast naar moderne standaarden, maar behoudt toch de geest van het origineel. Je bestuurt tijdens gevechten met de strijdkrachten van de kwaadaardige megacorporatie Shinra, die de planeet letterlijk leegzuigen voor eigen gewin, rechtstreeks één van de maximaal drie personages. Nadat je voldoende op de tegenstand hebt ingehakt kan je het spel pauzeren om magische aanvallen of speciale vaardigheden uit je arsenaal te selecteren. Dat is vooral belangrijk tijdens de indrukwekkende baasgevechten die je enkel met een specifieke strategie op de knieën krijgt.

Bovenop het basisspel bevat de PS5-versie naast de nodige grafische upgrades ook twee extra hoofdstukken met in de hoofdrol Yuffie KIsaragi, een personage dat je in het origineel pas een stuk later in het verhaal tegenkomt. Deze Episode Intermission is nog eens goed voor vijf uur spelplezier.

PEGI 16

De gevechten in Final Fantasy VII Remake gaan gepaard met realistisch geweld tegen menselijke vijanden. Spelers gaan vijanden te lijf met zwaarden, machinegeweren, stokken en vuisten en verslagen tegenstanders gaan met het nodige gekerm en geschreeuw ten onder. Verder is Midgar een donkere metropool waar het leven hard is. In Wall Market wordt geregeld gehint naar prostitutie en wordt er gegokt en gedronken dat het een lieve lust is.


Returnal

 

Om te overleven op de vijandige planeet uit de PS5-exclusive Returnal heb je niet alleen buitenaardse reflexen, maar ook een goed stel hersenen nodig.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jv4BjWoB-NA

Wat voor astronaute Selene begint als een mindere dag op het werk, eindigt in een existentiële nachtmerrie. Nadat ze op een buitenaardse planeet crasht, delft ze al snel het onderspit tegen lokale aliens die het niet op neergestorte indringers begrepen hebben. “Erg korte game”, denk je dan, maar niets is minder waar. Na haar dood wordt ze terug wakker in haar gecrashte ruimteschip en begint de nachtmerrie van voren af aan. Om het mysterie achter deze moordende tijdlus te achterhalen, zal je de planeet (én haar inwoners) herhaaldelijk binnenstebuiten moeten keren.

Returnal is niet voor doetjes. Het is geen echte horrorgame - daarvoor mag je met te veel futuristisch wapentuig aan de slag - maar de gedrochten die je pad kruisen zijn niet bepaald fotomodellen. Bovendien zijn de lelijkerds met veel en zal je dus én veel moeten bewegen én raak moeten schieten wil je kans maken om te overleven.

Ontwikkelaar Housemarque is niet aan zijn proefstuk als het op actiegames met een strakke besturing aankomt, en Returnal speelt dan ook erg lekker weg. De game maakt tevens erg slim gebruik van de PS5. Zo kan je intuïtief switchen tussen verschillende vuurmodes en hoor je dankzij de 3D-audio net op tijd een vijand in je nek hijgen. Wanneer je toch sterft moet je opnieuw beginnen en zal de wereld rond je zich herschikken, zodat hetzelfde level nooit tweemaal identiek is. Nog een mysterie om op te helderen…

PEGI 16

Returnal heeft deze rating vooral te danken aan de realistisch ogende vuurgevechten. Hoewel het geweld uitsluitend gericht is op buitenaardse of mechanische tegenstanders, spatten de plasmastralen vrolijk van het scherm. De intense vuurgevechten bevatten weergaves van realistisch geweervuur en explosies. Sommige vijanden verliezen bloed en tegenstanders (evenals het personage van de speler) slaken pijnlijke doodskreten wanneer ze sterven. De game is volledig singleplayer, al kunnen de acties van andere spelers je sessie beïnvloeden. Er is evenwel geen mogelijkheid tot communicatie.