Princess Peach: Showtime!

Het is al even geleden sinds er nog een game verscheen met Princess Peach in de hoofdrol, maar daar komt met Princess Peach: Showtime! verandering in. 

Peach en de Toads beleven een onbezorgde dag in het Sprankeltheater wanneer de gemene magiër Grape letterlijk de show steelt. Het is aan Peach en haar sterrencompagnon Stella om de balans terug te brengen. The show must go on! 

Princess Peach: Showtime! is net zoals veel andere games uit het Mario-universum een platformer. Dit houdt in dat spelers met Peach van punt A naar punt B moeten manoeuvreren en daarbij vijanden moeten verslaan. 

Vijanden worden in eerste instantie verslaan via Peach haar lintje, maar wanneer dat niet volstaat duikt ze in een andere outfit die tevens ook met extra functionaliteiten komt. Zo ontdekken spelers bijvoorbeeld zwaardvechter Peach, ninja Peach, figuurschaatser Peach en zelfs banketbakker Peach, cowgirl Peach, zeemeermin Peach, detective Peach en Kung Fu Peach. 

PEGI 7 

Princess Peach: Showtime bevat geen geweld, bloed, grof taalgebruik of andere zorgwekkende eigenschappen. 

Er zijn geen gesproken stemmen, maar alle teksten werden vertaald in het Nederlands. De game is eenvoudig onder de knie te krijgen en is niet al te uitdagend, wat het ideaal maakt voor jongere spelers. 

Spelers gebruiken één specifieke outfit per level en elke outfit heeft ook een aanzienlijke impact op de gameplay. Op die manier is er veel variatie in elk level, al wordt het voor geoefende gamers nooit echt uitdagend. Nintendo richt zich dus specifiek op de jongere spelers en mensen die minder vaak gamen. De game is ook erg vergevingsgezind op het vlak van checkpoints, zodat de speler nooit grote stukken opnieuw hoeft te doen wanneer het even niet lukt. Elk level kan in een kwartiertje worden voltooid. 

Bij deze ‘gevechten’ is er geen bloed te zien. Vijanden ‘ontploffen’ bij een aanraking en laten een muntje achter. Die in-game beloningen kunnen spelers vervolgens inwisselen voor aangepaste outfits.


Super Mario RPG

Mario’s allereerste RPG uit het SNES-tijdperk, is nu beschikbaar in een gloednieuw jasje. Deze keer is Bowser niet de grote slechterik en slaat onze gesnorde loodgieter zelfs de handen in elkaar met zijn aartsvijand. Samen met hem, Princess Peach en twee nieuwe personages gaan onze helden op zoek naar 7 sterren om wensen weer mogelijk te maken. 

Super Mario RPG is een turn-based RPG, wat inhoudt dat de speler om beurten aanvallen mag kiezen uit een menu voor elk van de speelbare personages in het team. Net zoals in Paper Mario: The Origami King is het mogelijk om met een goed getimede druk op de toets extra schade uit te delen of zelf aanvallen van de vijand volledig te blokkeren.

De nieuwe (optionele) breezy modus maakt het spel makkelijker dan het origineel uit 1996 en geeft de speler een ruimer venster om aanvallen correct te timen en maakt vijanden en eindbazen 10% zwakker. Verder is de game, behalve een grafische upgrade, voornamelijk gelijk gebleven aan de originele versie. Na het uitspelen wordt er nog extra content beschikbaar zoals een extra uitdagende (optionele) eindbaas. 

Dankzij deze Remake is Super Mario RPG voor het eerst speelbaar op een Nintendo-console in België, want de SNES-versie kwam nooit uit in Europa, alhoewel spelers wel al aan de slag konden met de game op de Nintendo Classic Mini

PEGI 7

Er is een zeer minimale hoeveelheid geweld aanwezig dat zich beperkt tot het springen op het hoofd van een vijand of het gooien van vuurballen. Dit maakt de game inhoudelijk uitermate geschikt voor spelers van alle leeftijden. 

Super Mario RPG heeft geen gesproken stemmen, maar alle geschreven tekst is volledig gelokaliseerd in het Nederlands en Frans. Als een RPG is de game wel rijk aan verhaal en zijn niet alle puzzels voor de hand liggend, dus de jongste spelers kunnen wellicht hulp gebruiken van hun ouders of een oudere broer of zus om het einde te bereiken.


Pokémon Scarlet en Violet

Als Pokémon-trainer staat er je een groots avontuur te wachten in Paldea, een levendig gebied met uitgestrekte open plekken, hoogvlakten, meren, woestenijen en gevaarlijke gebergtes.

https://www.youtube.com/watch?v=dAQBo9BGRdA

De speler kan kiezen uit drie Pokémon Starter, elk met zijn eigen speciale krachten, en uit drie verschillende scenario's: Victory Road, Starfall Street en Path of Legends.

Pokémon Scarlet en Violet zijn open-world games waarin de speler de gigantische regio Paldea verkent om een grote verscheidenheid aan wezens te verzamelen, te trainen en te bestrijden en om de beste Pokémon-trainer van het land te worden. Als Pokémon-trainer probeer je de acht uitdagende Gyms in de regio te verslaan om uiteindelijk voor de Champion Rank te gaan.

 

PEGI 7

Pokémon-duels zijn een belangrijk onderdeel van de gameplay. De kleurrijke wezens vechten het uit in intense gevechten door te bijten, te klauwen, te slaan, te schoppen en een reeks krachtige aanvallen te gebruiken. De gevechten laten geen bloed of gore zien en verslagen Pokémon verdwijnen in een lichtflits.

Net als in eerdere Pokemon-games heeft de speler de basis snel onder de knie, maar de tegenstanders worden steeds moeilijker. De uitdaging ligt er vooral in te beseffen tegen welke wezens je het beste kan vechten, hoe je aanvallen moet pareren alsook de voor- en nadelen van elk wezen goed kennen.

Let op: er zijn twee versies van dit nieuwe Pokémon avontuur, elk met verschillende Pokémon om te vangen. Als spelers hun Pokedex willen aanvullen, moeten ze beide versies van het spel kopen of wezens ruilen met iemand die de andere versie heeft.


Trifox

Trifox is een cartoonesk actie-avontuur van Belgische bodem, waarin je in de vacht kruipt van een vindingrijke vos, die op pad gaat om zijn gestolen afstandsbediening terug te vinden. 

https://youtu.be/0XDg4CupoQ4

Trifox is een vos met een missie: nadat zijn huis is aangevallen en zijn afstandsbediening is gestolen, gaat hij achter de mysterieuze dieven aan. Gebruik magie, kracht en geweldige gadgets om vijanden te slim af te zijn in vier gevaarlijke werelden en vecht je een weg naar de uiteindelijke confrontatie in het hoofdkwartier van de schurken.

Als veelzijdige vos kan Trifox de vaardigheden van drie verschillende klasses gebruiken: Warrior, Mage en Engineer. Elk heeft zijn eigen unieke set vaardigheden die kunnen gecombineerd worden, zodat spelers zelf een op maat gemaakte protagonist kunnen creëren.

Gameplaygewijs brengt Trifox een nieuwe en frisse spelervaring om de nostalgie naar de klassieke 3D-platformers op te roepen, maar het voegt twin-stick actie toe aan de mix, een spelvorm waarbij de speler beweegt met de ene analoge stick en richt met de andere.

 

PEGI 7

Trifox bevat enkel cartoonesk geweld, wat het geschikt maakt voor jonge spelers. De uitdaging wordt gaandeweg wel groter waardoor er soms hulp nodig is van een meer ervaren speler om een moeilijk stuk door te komen.

Door middel van tussenfilmpjes kan de speler het verhaal makkelijk volgen en wordt ook steeds duidelijk gemaakt wat er van hen verwacht wordt.

Trifox heeft geen voice-overs en de weinige geschreven tekst, die enkel gebruikt wordt in de menu's en op de instructieborden, is ook in het Nederlands of Frans beschikbaar.


Splatoon 3

In Splatoon 3 kruipen spelers in de huid van Inklings of Octolings, inktvisachtige wezens, die een bruisende en kleurrijke wereld bewonen en voor hun plezier met verfpistolen tegen elkaar vechten.

https://www.youtube.com/watch?v=GUYDXVDLmns

De Splatoon-reeks staat vooral bekend om zijn online multiplayer modus waarin spelers het tegen elkaar opnemen in spectaculaire gevechten. Maar Splatoon 3 bevat ook een uitgebreide campaignmodus waarin je speelt als Agent 3, een lid van het Squidbeak Splatoon dat vecht tegen het kwaadaardige Octarianenleger, dat de Great Zapfish heeft gestolen. Tijdens het avontuur doorkruis je verschillende niveaus om de verloren stad Splatlantis te bereiken.

 

De online multiplayer modus bestaat uit grondoorlogen waarbij de speler terrein verovert door het vol te schieten met inkt en vliegensvlug te wisselen tussen een mensachtige vorm en zwemvorm. Het team dat het meeste terrein weet te claimen, voordat de tijd om is, wint.

 

Splatsville, midden in de zonovergoten Splatlands, is de centrale hub van de game. Spelers kunnen hun kluis personaliseren om hun eigen smaak te laten zien alsook wapens, uitrusting en voorwerpen showen.

 

PEGI 7

Spelers hebben een groot arsenaal aan nieuwe en aangepaste wapens tot hun beschikking, evenals alle wapens uit eerdere games. Ze kunnen ook andere spelers ‘splatten’ door ze te bedekken met verf, waardoor ze ontploffen en snel weer verschijnen. Er is geen bloed of gore in het spel.

 

De spelers worden aangemoedigd om samen te werken en als een team te winnen. Met het avatarsysteem kunnen spelers hun eigen avatar creëren en elementen als huidskleur, kleding en geslacht kiezen. Deze game biedt allerhande extra items die worden vrijgespeeld via in-game aankopen.


Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports is de nieuwste game in de Nintendo Sports-reeks waarvan de originele game uitkwam in 2006 op de Nintendo Wii. In Nintendo Switch Sports doe je mee aan verschillende sportactiviteiten door zelf te bewegen en gebruik te maken van motion controls.

https://www.youtube.com/watch?v=TZ16-1YIRAc

Je beweegt in het echt om een personage te besturen met de Nintendo Joy Con-controller. Zwaai je racket zachtjes op het juiste moment bij tennis, rol de bal recht vooruit of geef hem een kleine curve bij bowlen. Je bewegingen worden nauwkeurig nagebootst dankzij de Joy-Con controller.

Je verkent een fictief sportcomplex genaamd Spocco Square, met daarin drie sporten uit eerdere Wii Sports-games, tennis en bowlen uit Wii Sports en zwaardvechten uit Wii Sports Resort alsook drie gloednieuwe sporten: voetbal, volleybal en badminton. Golf zal eind 2022 via een gratis update toegevoegd worden.

 

PEGI 7

Net als in Wii Sports Club op de Wii U kan je in Switch Sports online spelen en het opnemen tegen spelers van over de hele wereld. In online en lokale multiplayer kan je een avatar volledig personaliseren en elementen kiezen zoals uiterlijk, huidskleur en emotionele reacties bij het winnen en verliezen. De speler kan ook deelnemen aan Pro Leagues en de hoogst mogelijke wereldrangschikking bereiken.

Zwaardgevechten bevatten mild geweld tegen mensachtige personages, waarbij de spelers hun tegenstanders met zwaarden proberen te raken. Het geweld en de reacties zijn cartoonesk van aard en er zijn geen wonden of blood.

De regels en puntentelling zijn voor elke sport vereenvoudigd. De bewegingsbesturing is makkelijk en moedigt spelers aan om op te staan en rond te bewegen, wat sommige kinderen ertoe kan aanzetten om de echte sport te ontdekken. Voorzie voldoende bewegingsruimte om ongelukken tussen fysieke spelers of met voorwerpen te voorkomen.

Extra in-game aankopen zijn beschikbaar voor items. Een betalend Nintendo Online-abonnement is vereist om online te spelen. 


Lego Stars Wars: The Skywalker Saga

In LEGO Star Wars: The Skywalker Saga kan je samen met vrienden en familie rechtstreeks je favoriete saga-film spelen. Je doorkruist de negen films uit de Star Wars-saga en neemt het op tegen the dark side.

https://www.youtube.com/watch?v=n49TsZAwFEs

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is de meest uitgebreide LEGO Star Wars-game met maar liefst 45 levels, meer dan 300 speelbare personages zoals Yoda, Finn of Jabba the Hutt en talloze voertuigen. Reis met lichtsnelheid in de Millennium Falcon en herbeleef iconische scènes zoals het lichtzwaard gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker.

De speler beslist om het spel te beginnen vanuit één van de drie Skywalker avonturenreeksen. Elke episode bevat vijf verhaalmissies, wat een totaal maakt van 45 levels. Naarmate je vordert, verken je de kaart van het melkwegstelsel en speel je steeds meer planeten vrij.

Als speler volg je de gekende Lego-formule: je wisselt tussen personages om toegang te krijgen tot verschillende vaardigheden en om puzzels op te lossen. Dit keer heb je de mogelijkheid om verschillende aanvallen aan elkaar te rijgen. De Lego-games zijn ideaal om samen met een familielid te spelen.

 

PEGI 7

Lego Stars Wars: The Skywalker Saga heeft een cartooneske visuele stijl en bevat avonturen vol speelse humor.

Om te vorderen in het spel, moet de speler vijanden verslaan met lichtzwaarden, geweren en speciale vaardigheden, maar ook met ruimteschepen en voertuigen. Deze zijn uitgerust met raketten of lasers die afgevuurd worden op vijanden. De werelden en personages zijn opgebouwd uit kleine Lego-blokjes.

Als er explosies zijn of vijanden worden verslagen, versplinteren ze in stukken.


Clash Royale

In Clash Royale moet je op het juiste moment gevechtskaarten inzetten, de strijd aan gaan in de arena en je tegenstander te slim af zijn in dynamische realtime gevechten. Als speler probeer je een meesterstrateeg te worden en konings- en prinsessentorens van je tegenstanders neer te halen.

https://www.youtube.com/watch?v=Dgh2y5C_Xf0

Clash Royale is een competitief spel waarin je lid kan worden van een clan. Je kan vechten in epische clanoorlogen en deelnemen aan wereldwijde toernooien waarin je het opneemt tegen de beste spelers ter wereld. In een gevecht heb je twee torens die de vijand bombarderen en een hoofdtoren waarop je koning zit. Met gevechtskaarten, of de battledeck, stuur je eenheden de arena in.

Er zijn meer dan honderd unieke kaarten om te verzamelen en te upgraden, waaronder de iconische varkensruiter en de bekende troepen, spreuken en verdedigingswerken uit Clash of Clans. Door gevechten te winnen en nieuwe arena’s te bereiken, voeg je krachtige kaarten aan je verzameling toe.

Clash Royale is een free-to-play tower defense- en realtime multiplayergame, ontwikkeld en uitgebracht door Supercell, de studio achter de razendpopulaire mobiele games Clash of Clans en Brawl Stars.

 

PEGI 7

Het geweld in Clash Royale is mild, met een cartooneske visuele stijl en er is geen bloed te zien.

Het is een free-to-play videogame, wat betekent dat het gratis te downloaden en te spelen is. Het progressiesysteem is tijdrovend, maar door in-game aankopen kan dit proces versneld worden (door upgrades, personages en andere items met echt geld te kopen). Met de aankoop van een Pass Royale ontgrendel je elk seizoen nieuwe items, zoals torenskins, emotes en krachtige magische artefacten. Regel in-app aankopen via de toestel-instellingen.

Spelers nemen het online op tegen andere tegenstanders van over de hele wereld. Er is ook een in-game, ongemodereerde chatfunctie, waarmee spelers direct met elkaar kunnen communiceren. Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren. Om online gamen voor iedereen aangenaam te houden, is het van belang dat deze tools worden gebruikt. Hier vind je de link (in het Engels) die concreet beschrijft hoe je spelers kan blokkeren en/of rapporteren in Clash Royale.


Pokémon Legends: Arceus

 

Na Mario moet Pokémon de bekendste spelreeks van Nintendo zijn. Naast de videogames spelen de schattige monstertjes in hun eigen succesvolle tekenfilmreeks. Om nog maar te zwijgen van de Pokémon-kaarten die dagelijks op elke speelplaats geruild worden.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=I4RynqpahT8

Veel kans dus dat je het beproefde recept achter de reeks kent. Je speelt een Pokémon-trainer die de wijde wereld intrekt om zoveel mogelijk wezentjes te vangen, ze sterker te maken door ze te laten vechten tegen de Pokémon van andere trainers en zo uiteindelijk de beste Pokémon-trainer van het land te worden.

In de tijd van Pokémon Legends: Arceus, dat zich honderden jaren in het verleden afspeelt, leven de meeste Pokémon in het wild. Van trainers en Pokémon-duels is geen sprake. Enkel avontuurlijke onderzoekers zoals de speler begeven zich in de buurt van de wezens om ze te bestuderen. Dat is niet zonder gevaar. Voor het eerst in de reeks kunnen Pokémon de speler rechtstreeks aanvallen. Het is dus verstandig om eerst hun gedrag te bestuderen, vooraleer ze te proberen vangen. Onoplettende onderzoekers zijn gewaarschuwd!

Te sterke soorten zal je eerst moeten verzwakken met je eigen Pokémon. Die gevechten, waarbij je beurtelings één van je Pokémon zijn aanvallen selecteert, zullen voor trouwe Pokémon-spelers zeker vertrouwd aanvoelen. De mix tussen oude en nieuwe spelelementen maakt van Pokémon Legends: Arceus een spel dat zowel door fans als nieuwkomers gesmaakt kan worden.

Om gevangen Pokémon online te ruilen met andere spelers of sommige minigames online te spelen heb je een Nintendo Switch Online abonnement nodig.

PEGI 7

Pokémon Legends: Arceus is, net als de overige titels in de reeks, geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het vechten met de Pokémon gebeurt op niet-realistische manier en de wezentjes vertonen geen uitingen van pijn of verwondingen. Verslagen Pokémon zijn niet dood maar uitgeschakeld en kunnen door te rusten terug op volle kracht komen. Hou er wel rekening mee dat door de bijkomende, nieuwe spelelementen de besturing iets complexer is dan de vorige titels uit de reeks.

 


Game Builder

 

Sta je te popelen om je eerste videogame te ontwikkelen? Laat je creativiteit de vrije loop met Game Builder, een kindvriendelijke en toegankelijke Switch tool waarmee je games leert maken.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zU6UdOYhS58

Net als Mario Maker inspireert Game Builder spelers van alle leeftijden om hun spelideeën om te zetten tot zelfontworpen videogames. Op een leuke en interactieve manier leer je de basis en de logica van programmeren.

 

Het excentrieke duo Alice en Bob helpen je op een luchtige wijze doorheen het leerproces. Het spel bestaat uit zeven leuke en interactieve lessen die samen een lange tutorial vormen. Na het uitspelen van de tutorial, ben je vooral aangewezen op je eigen creativiteit in de Free Programming mode.

 

Met behulp van de kleurrijke knopixen, vriendelijke wezentjes met hun eigen persoonlijkheid en rol in je game, wordt het programmeren vereenvoudigd. Iedere knopix vertegenwoordigt een functie. Combineer ze om je game tot leven te brengen. Kies de Knop-knopix als er knoppen gedrukt moeten worden en de Speelscherm-knopix om de camera in je game te bedienen. Wil je een persoonlijk tintje? Giet er je eigen creatieve sausje overheen met zelfontworpen tekeningen en muziek.

 

Probeer je eigen games, deel ze lokaal met vrienden en familie of stuur ze de wereld rond met de online functie.

 

PEGI 7

De moeilijkheidsgraad van het spel is matig. Je begint bij de basis en bouwt je kennis verder uit met geavanceerde concepten. De interactieve lessen duren niet al te lang en er is een gevoel van progressie.

 

Hoewel de lessen op een luchtige wijze worden gegeven, blijft programmeren ook in Gamestudio een complexe bezigheid, vooral in de latere lessen waar veel wiskundige begrippen aan bod komen. Het aantal knopixen en lijnen op je scherm groeit flink en het wordt moeilijker om in één oogopslag te zien hoe je game er uit ziet.