Final Fantasy XIV: Endwalker

 

Final Fantasy XIV: Endwalker brengt het verhaal van het nu al jarenoude Final Fantasy XIV tot een episch einde. Beleef de climax van het Hydaelyn en Zodiark-verhaal en reis naar de uithoeken van Hydaelyn en zelfs naar de maan.

 

De Final Fantasy XIV-saga wordt na meerdere uitbreidingen afgesloten met deze vierde uitbreiding. Spelers ontdekken hoe mysterieuze goden dreigen de wereld te verwoesten. Bekende bondgenoten en voormalige vijanden die je in eerdere uitbreidingen hebt ontmoet, keren terug om de planeet te helpen redden. Het einde van de wereld is nabij en alleen samen kan je de hopeloosheid daarvan bestrijden.

 

Deze MMORPG bestaat uit grootse, vrij verkenbare werelden die je samen met duizenden andere spelers tegelijkertijd betreedt. Spelers verkennen fantasierijke locaties en omgevingen en ze doen mee aan een groot aantal missies en queesten, terwijl het verhaal zich ontvouwt.

 

Het vierde uitbreidingspakket voegt niet alleen nieuwe gebieden toe, maar verhoogt ook de levelcap (het maximaal haalbare niveau van je personage) naar level 90 en introduceert twee nieuwe personageklassen, Sage en Reaper.

 

PEGI 16

Endwalker is een Final Fantasy XIV-uitbreiding waarvoor Final Fantasy XIV Online Starter Edition (A Realm Reborn) vereist is om te kunnen spelen. Voor alle edities van de game, behalve de Free Trial, is een actief betalend abonnement vereist.

 

Hoewel spelers kunnen kiezen om zoveel mogelijk gevechten te vermijden, moet iedereen deelnemen aan een minimum aantal gevechten, waarbij dieren, fantasie wezen en menselijke vijanden worden gedood. Dat om een bepaald niveau te bereiken voordat spelers objecten kunnen maken en verhandelen. Spelers nemen deel aan gevechten met een grote verscheidenheid aan wapens, zoals zwaarden, speren, bijlen en magische spreuken.

 

De online multiplayer van dit spel bevat een chat-functie waarmee je via tekst met andere spelers kan communiceren. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Miles Morales is een actie-avonturenspel in het Marvel’s Spider-Man universum. Het spel is uitgebracht door Sony Interactive Entertainment en ontwikkeld door Insomniac Games, ook wel gekend als de studio die populaire reeksen als Spyro The Dragon, Ratchet and Clank en Resistance ontwikkelde.

Dit is het vervolg op Marvel’s Spider-Man uitgebracht in 2018. Dit keer treedt de jonge protégé Miles Morales in de voetsporen van mentor Peter Parker als nieuwe Spider-Man. Wanneer Peter voor de Daily Bugle wordt weggeroepen op een zakenreis naar Europa, draagt hij de fakkel over aan Miles. Nu is het diens beurt om door de stad te slingeren en de straten van New York misdaadvrij te maken. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Miles stuit op een gigantisch stadsconflict tussen de Roxxon Corporation, die zakencentra rond New York opent, en een straatbende die bekend staat als The Underground.


 

 

PEGI 16

Tijdens vechtpartijen gebruikt Spider-Man zijn superheldkrachten om vijanden uit te schakelen. De personages slaan, trappen en gooien elkaar tijdens gevechten. Sommige vijanden gebruiken hierbij ook pistolen of machinegeweren. Geweerschoten resulteren in kleine bloedspatten als de personages worden geraakt.

Sommige videofragmenten zijn gewelddadig. Zo wordt er bijvoorbeeld een personage met knuppels geslagen terwijl hij aan een stoel is vastgebonden. De verkoop van illegale drugs komt aan bod en af en toe is er gevloek in dialogen.

Spelers krijgen de mogelijkheid om DLC aan te schaffen in de vorm van cosmetische items (zoals outfits en skins) of uitbreidingspakketten.


A Plague Tale: Innocence

A Plague Tale: Innocence is een survival actie/avonturenspel dat werd ontwikkeld door Asobo Studio en gepubliceerd door Focus Home Interactive. Deze game speelt zich af in de 14de eeuw tijdens de Honderdjarige Oorlog in Frankrijk dat zwaar geteisterd is door de pestepidemie.

https://www.youtube.com/watch?v=CtP6mNeN6yE

 

De speler stapt in de schoenen van Amicia de Rune, een 15-jarige edelvrouw, en haar vijf jaar oude broer Hugo, twee weeskinderen die proberen te overleven tegen schijnbaar onmogelijke pech. Amicia wordt gedwongen om voor haar zieke broer te zorgen wanneer hun huis wordt binnengevallen en aangevallen door de Inquisitie, samen met een nog ergere bovennatuurlijke bedreiging.

PEGI 18

Er is nogal wat geweld tijdens vechtpartijen en door ratten die alles wat ze tegenkomen tot op het bot strippen en daarbij bloed doen vloeien. Amicia kan een draagdoek gebruiken om menselijke tegenstanders uit te schakelen. Sommige scènes spelen zich ook af op een slagveld of in steden waar veel lichamen en lichaamsdelen op gruwelijke wijze verspreid liggen.

Er wordt af en toe gebruik gemaakt van grof taalgebruik in de dialogen. Alcohol kan ook worden verzameld en gebruikt om voorwerpen te maken. Bepaalde momenten in het spel kunnen frustrerend moeilijk zijn doordat de speler een level meerdere keren opnieuw moet spelen.


Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (GTAV) is een controversieel actiespel waarin je missies tot een goed einde brengt, terwijl je - al cruisend - de open wereld van San Andreas verkent.

https://www.youtube.com/watch?v=hBvMSP7cI-Q

Randactiviteiten zijn: marihuana roken, nietsvermoedende voetgangers van de baan rijden, een lap dance krijgen in de stripclub of politieagenten het hoofd in slaan met een hamer. Het spel is dan ook gericht op volwassenen.

GTA5PEGI 18

GTAV is een heel sfeervol, knap gemaakt en uitermate realistisch spel. Het geweld en de seksscènes voelen dus ook heel realistisch aan. Dit (satirische) spel is er één voor een volwassen publiek.

Nogal wat online reviewers zeggen dat je het spel ook door jongere kinderen kan laten spelen, als je maar goede afspraken maakt. Beloven om de stripclub niet binnen te wandelen, bijvoorbeeld. Of om geen drugs te roken. Speel je echter de story mode, weet dan dat je bepaalde expliciete scènes simpelweg niet kan skippen. Om verder te kunnen in het spel moet je dus wel een prostituee oppikken op straat of iemand martelen door knieschijven te verbrijzelen of tanden te trekken.

Speel je de online versie van het spel, dan krijg je deze verplichte scènes niet te zien. Online is er ook een multiplayer mode.

Op YouTube vind je heel wat officieuze trailers van GTAV die door kinderen werden gemonteerd. Ze tonen een veel bravere versie van het spel.