Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3 is een rollenspel van mythische proporties, gemaakt door de Belgische studio Larian Studios, gekend voor hun expertise met diepgaande roleplaying games zoals Divinity: Original Sin II.

BG3In dit digitale Dungeons & Dragons avontuur keren spelers terug naar de Forgotten Realms in een verhaal over broederschap en verraad, opoffering en overleven, en de verleiding van absolute macht. Mysterieuze krachten ontwaken in het speelbare personage nadat die een parasiet geïmplanteerd kreeg. Het is aan de speler om zich tegen de duistere invloeden te verzetten of de corruptie te omarmen en zelf het ultieme kwaad te worden.

De speler kan kiezen uit verschillende klassen en rassen uit de Dungeons & Dragons wereld, maar kan zelf ook bepalen hoe het hoofdpersonage eruit ziet en welke morele keuzes gemaakt worden tijdens het verhaal. In gevechten kan de speler om beurten handelingen kiezen en zijn er ook willekeurige effecten bepaald door het rollen met een dobbelsteen.

BG3Baldur’s Gate 3 is een gigantische game die uitnodigt om meerdere malen gespeeld te worden en garant staat voor honderden uren spelplezier. De moeilijkheidsgraad ligt redelijk hoog en de speler zal daarom elke actie voorzichtig moeten overwegen.

 

PEGI 18

Baldur’s Gate 3 is ontwikkeld voor een volwassen publiek. Grote bloedspatten zijn te zien op de grond als vijanden worden neergeslagen en gedood. Spelers hebben de mogelijkheid om burgers en niet-vijandige personages te doden, waaronder geketende gevangenen in een kerker. In één scène kunnen spelers hersenen verwijderen uit de schedel van een vastgebonden personage.

Het spel bevat verschillende scenes met seksuele activiteiten en de speler kan er zelf voor kiezen om seksuele relaties te hebben met een druïde in beer-vorm. De woorden "fuck", "shit" en verscheidene scheldwoorden zijn te horen in het spel. Ook worden er personages afgebeeld met alcoholische dranken in de hand.

Baldur’s Gate 3 is een strategische, turn-based RPG met een steile leercurve. De spelelementen zijn gebaseerd op de regels van Dungeons & Dragons. Het spel vereist dat spelers voorraden beheren, strategieën plannen, verhaalkeuzes maken en de gevechtsmechanismen begrijpen. Mede daarom is de game enkel geschikt voor volwassenen die houden van een strategische en verhaal gedreven uitdaging.


Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 is een first-person actie-rollenspel dat werd gemaakt door CD Projekt en in Europa wordt uitgegeven door Bandai Namco. Het verhaal speelt zich af in Night City, een grimmige megalopolis die wordt geregeerd door schimmige technologiebedrijven en criminele organisaties. Het ideale speelterrein voor de huurling V, aan wie je in deze game gestalte geeft.

Zoals het een goed rollenspel betaamt, kan je uiterlijk, gender, vaardigheden en achtergrond van je personage zelf samenstellen. De open spelwereld biedt allerlei lucratieve opdrachten die je op verschillende manieren - brutaal of subtiel, met of zonder geweld kan verzilveren.

Vaak hebben je opdrachtgevers tegenstrijdige belangen en zullen je keuzes een invloed hebben op het vervolg van het verhaal en de relatie met bepaalde personages. Wanneer een klus compleet fout gaat, krijg je in je hoofd het gezelschap van Johnny Silverhand, een charismatische rockster die wordt vertolkt door Keanu Reeves, en die niet altijd het beste met je voor heeft…

Cyberpunk 2077 is visueel verbluffend, maar hou er wel rekening mee dat je om het spel in al zijn glorie te bewonderen een stevige game-pc nodig zal hebben. Voor de consoleversies wordt de pracht en praal een stuk teruggeschroefd. Dat is uiteraard jammer voor een game die het voornamelijk moet hebben van de sfeer.

PEGI 18

De grimmige wereld van Cyberpunk 2077 is helemaal niet geschikt voor kinderen. In de criminele onderbuik van Night City is gratuit geweld, prostitutie en drugmisbruik een constante en fluiten de scheldwoorden je om de oren.

Daarnaast brengt het spel expliciet vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen in beeld en zijn er verschillende scènes waarin seks wordt gesuggereerd.

Nog een speciale waarschuwing voor mensen die last hebben van fotosensitieve epilepsie. Bepaalde sequenties in het spel (braindances genaamd) bevatten snel flikkerende lichten die een epileptische aanval kunnen uitlokken.


The Last of Us Part II

The Last of Us Part II is een actie-horrorspel voor één speler ontwikkeld door Naughty Dog en uitgebracht door Sony voor de PlayStation 4. The Last of Us Part II begint enkele jaren na de gebeurtenissen uit The Last of Us, het origineel dat zowel voor PlayStation 3 als PlayStation 4 verscheen. Je hoeft het origineel echter niet gespeeld te hebben om de verhaallijn van het tweede deel te kunnen volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=eOiUtRF8k28

De wereld is ten onder gegaan aan een dodelijk virus dat mensen in bloeddorstige fungi verandert. Na haar levensgevaarlijke reis door een post-apocalyptisch Amerika trekt Ellie zich samen met haar surrogaatvader Joel terug op een menselijke nederzetting. Nadat haar relatief normale leven wordt verwoest door een traumatische gebeurtenis zet ze koers richting Seattle met slechts één doel: bloedwraak nemen op de mensen die haar broze geluk aan diggelen sloegen.

PEGI 18

De genadeloze wereld van The Last of Us is tot de nok gevuld met extreem geweld en is enkel geschikt voor volwassenen. Personages, zowel menselijk als monsters, gebruiken extreem geweld dat bijzonder expliciet en realistisch in beeld gebracht. Je kan proberen om vijanden te ontwijken, maar wel dan niet zal je vijanden neersteken of neerschieten. De game bevat tevens niet-speelbare maar intense scènes van foltering, executies en rituele terechtstelling.

Het spel bevat ook grof taalgebruik en personages slingeren elkaar allerlei scheldwoorden als “bitch”, “dick” en “dyke” naar het hoofd.

Tevens zijn er enkele scènes waarin sommige personages softdrugs gebruiken en seks hebben. Deze laatste scènes worden echter nooit expliciet in beeld gebracht.


Borderlands 3

Borderlands 3 een post-apocalyptische first-person shooter ontwikkeld door Gearbox Software en uitgebracht door 2K Games. De Borderlands-reeks is gekend voor zijn kenmerkende cell-shaded grafische stijl, over-de-top chaos en donkere humor. Borderlands 3 zet deze traditie voort en verrast met heel wat nieuwe content.

https://youtu.be/PFhARJ9z3fU?si=-e0d_K92huYk0VWw

 

Als lid van Vault Hunters-team is je missie het neutraliseren van de cult-leidende tweeling, Troy en Tyreen Calypso, door het benutten van de kracht van de buitenaardse Vaults verspreid over de melkweg. Net als in de voorgangers is ieder personage van het team voorzien van uitgebreide en unieke skills.

PEGI 18

Spelers gebruiken pistolen, machinegeweren, granaatwerpers, jachtgeweren en explosieven om vijanden te vermoorden in intense schietpartijen. Gevechten worden geïntensifieerd door realistische geweerschoten, kreten van pijn en intense explosies.

Borderlands 3 bevat een flinke dosis geweld en gruwelijke beelden zoals afgehakte hoofden op spijkers, een menselijk lijk op een spitsvuur en een verjaardagstaart die met afgehakte vingers is versierd. Dialogen kunnen seksuele toespelingen bevatten en sommige personages worden op een seksuele manier gepresenteerd.

De online multiplayer kan jongere gamers mogelijk blootstellen aan beledigend gedrag of grof taalgebruik via messaging of voice chat.


Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (GTAV) is een controversieel actiespel waarin je missies tot een goed einde brengt, terwijl je - al cruisend - de open wereld van San Andreas verkent.

https://www.youtube.com/watch?v=hBvMSP7cI-Q

Randactiviteiten zijn: marihuana roken, nietsvermoedende voetgangers van de baan rijden, een lap dance krijgen in de stripclub of politieagenten het hoofd in slaan met een hamer. Het spel is dan ook gericht op volwassenen.

GTA5PEGI 18

GTAV is een heel sfeervol, knap gemaakt en uitermate realistisch spel. Het geweld en de seksscènes voelen dus ook heel realistisch aan. Dit (satirische) spel is er één voor een volwassen publiek.

Nogal wat online reviewers zeggen dat je het spel ook door jongere kinderen kan laten spelen, als je maar goede afspraken maakt. Beloven om de stripclub niet binnen te wandelen, bijvoorbeeld. Of om geen drugs te roken. Speel je echter de story mode, weet dan dat je bepaalde expliciete scènes simpelweg niet kan skippen. Om verder te kunnen in het spel moet je dus wel een prostituee oppikken op straat of iemand martelen door knieschijven te verbrijzelen of tanden te trekken.

Speel je de online versie van het spel, dan krijg je deze verplichte scènes niet te zien. Online is er ook een multiplayer mode.

Op YouTube vind je heel wat officieuze trailers van GTAV die door kinderen werden gemonteerd. Ze tonen een veel bravere versie van het spel.