Assassin’s Creed: Mirage

Assassin’s Creed: Mirage keert terug naar de roots van de geliefde franchise, waarbij de nadruk ligt op het stealth-element. In plaats van brute kracht te gebruiken, moeten spelers proberen om onopgemerkt missies te voltooien. De enorme open wereld wordt ingeruild voor een meer gestroomlijnd, lineair verhaal.

https://youtu.be/IRNOoOYVn80?si=i86NlvGN3k2Wv0u1

Het spel speelt zich af in het Bagdad van de islamitische gouden eeuw, waar we het verhaal volgen van de protagonist Basim Ibn Ishaq, die zich opwerkt van straatdief tot een volwaardig lid van het Broederschap der Assassins. Tijdens het verhaal komen spelers in aanraking met historische figuren zoals Muhammad ibn Tahir en de gebroeders Banoe Moesa.

Assassin’s Creed: Mirage is ontwikkeld en uitgebracht door Ubisoft en is de dertiende grote titel uit de veelgeprezen franchise.

 

PEGI 18

Ondanks de educatieve waarde van het spel is Assassin’s Creed Mirage niet geschikt voor een jong publiek, gezien een aanzienlijk deel van het spel nog steeds draait om gewelddadige handelingen. Gedurende de tweeënveertig missies zal de speler met behulp van een uitgebreid wapenarsenaal meerdere digitale personages om het leven brengen. In deze moordmissies heeft de speler de vrijheid om op verschillende manieren het leven van het slachtoffer te beëindigen. Dit kan variëren van een directe confrontatie waarbij het iconische polsmes (hidden blade), werpmessen en zwaarden worden ingezet, tot het gebruik van omgevingselementen.

Tijdens deze missies kunnen onschuldige omstanders, al dan niet opzettelijk, gewond raken. Hoewel bloedeffecten kunnen worden uitgeschakeld, zijn er nog steeds momenten in het spel die niet geschikt zijn voor kinderen en als schokkend kunnen worden ervaren.

Assassin’s Creed Mirage biedt een singleplayer-ervaring en bevat geen multiplayer. Binnen de game is het mogelijk om bepaalde items aan te schaffen met echt geld, zoals nieuwe outfits voor je personage.


Baldur's Gate 3

Baldur’s Gate 3 is een rollenspel van mythische proporties, gemaakt door de Belgische studio Larian Studios, gekend voor hun expertise met diepgaande roleplaying games zoals Divinity: Original Sin II.

BG3In dit digitale Dungeons & Dragons avontuur keren spelers terug naar de Forgotten Realms in een verhaal over broederschap en verraad, opoffering en overleven, en de verleiding van absolute macht. Mysterieuze krachten ontwaken in het speelbare personage nadat die een parasiet geïmplanteerd kreeg. Het is aan de speler om zich tegen de duistere invloeden te verzetten of de corruptie te omarmen en zelf het ultieme kwaad te worden.

De speler kan kiezen uit verschillende klassen en rassen uit de Dungeons & Dragons wereld, maar kan zelf ook bepalen hoe het hoofdpersonage eruit ziet en welke morele keuzes gemaakt worden tijdens het verhaal. In gevechten kan de speler om beurten handelingen kiezen en zijn er ook willekeurige effecten bepaald door het rollen met een dobbelsteen.

BG3Baldur’s Gate 3 is een gigantische game die uitnodigt om meerdere malen gespeeld te worden en garant staat voor honderden uren spelplezier. De moeilijkheidsgraad ligt redelijk hoog en de speler zal daarom elke actie voorzichtig moeten overwegen.

 

PEGI 18

Baldur’s Gate 3 is ontwikkeld voor een volwassen publiek. Grote bloedspatten zijn te zien op de grond als vijanden worden neergeslagen en gedood. Spelers hebben de mogelijkheid om burgers en niet-vijandige personages te doden, waaronder geketende gevangenen in een kerker. In één scène kunnen spelers hersenen verwijderen uit de schedel van een vastgebonden personage.

Het spel bevat verschillende scenes met seksuele activiteiten en de speler kan er zelf voor kiezen om seksuele relaties te hebben met een druïde in beer-vorm. De woorden "fuck", "shit" en verscheidene scheldwoorden zijn te horen in het spel. Ook worden er personages afgebeeld met alcoholische dranken in de hand.

Baldur’s Gate 3 is een strategische, turn-based RPG met een steile leercurve. De spelelementen zijn gebaseerd op de regels van Dungeons & Dragons. Het spel vereist dat spelers voorraden beheren, strategieën plannen, verhaalkeuzes maken en de gevechtsmechanismen begrijpen. Mede daarom is de game enkel geschikt voor volwassenen die houden van een strategische en verhaal gedreven uitdaging.


Resident Evil 4

Resident Evil 4 (Remake) is een bloedstollende remake van de legendarische survival horror game uit 2005. De klassieker wordt verbeterd met gemoderniseerde graphics en besturing, evenals een vernieuwde verhaallijn, die zelfs de meest fanatieke fans van de originele game zal verrassen.

https://www.youtube.com/watch?v=OHmSjQyj644

Zes jaar na de gebeurtenissen van Resident Evil 2 wordt Raccoon City-overlevende Leon S. Kennedy naar een afgelegen en gruwelijk dorp in Spanje gebracht om de dochter van de Amerikaanse president te redden van een mysterieuze sekte, genaamd Los Iluminados.

De speler heeft een groot arsenaal aan wapens tot zijn beschikking, maar munitie is schaars, dus spelers moeten zeer zorgvuldig aan het werk gaan om heelhuids de game door te komen. Ook moeten complexe puzzels worden opgelost om verder te kunnen in het verhaal.

 

PEGI 18

Resident Evil 4 is niet geschikt voor spelers onder 18 jaar. Net als andere games in deze reeks bevat de game grof taalgebruik en shockerende beelden zoals onthoofdingen en geschreeuw van angst en pijn. De game zit vol geweld, bloed en explosies.

Met behulp van wapens, messen, explosieven en melee-aanvallen moet de speler de sekteleden en geïnfecteerde gedrochten verslaan. De donkere en sinistere sfeer, met veel angstaanjagende beelden, muziek en geluidseffecten, kan voor spelers erg verontrustend zijn.

Resident Evil 4 bevat in-game aankopen voor extra items zoals wapens, kostuums en upgrades.


Stray

In de charmante indiehit Stray kruipen spelers in de vacht van een verdwaalde kat die moet zien te overleven in een dystopische cyberpunk-wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=u84hRUQlaio

Samen met de vriendelijke drone B-12 voert de speler verschillende opdrachten uit voor de robots, om zo meer context te krijgen bij de geschiedenis van de mysterieuze spelwereld.

Qua gameplay is de game helemaal niet moeilijk om onder de knie (of poot) te krijgen en ook de puzzels vormen niet meteen een grote uitdaging. De eenvoudige missies bestaan meestal uit het verzamelen van items. Dat verloopt echter niet volledig zorgeloos, want spelers worden bedreigd door twee types vijanden: Zurks, een vorm van extra grote insecten en Sentinels, drones die naar de kat schieten wanneer deze in hun gezichtsveld komt. Het geweld wordt echter tot een absoluut minimum beperkt en de meest memorabele momenten zijn vooral het uithalen van kattenkwaad -zoals verfpotten omvergooien- en een schaakmatch verpesten -door op het speelbord te springen.

Deze game vereist geen nauwkeurige inputs van de speler, simpelweg de actieknop ingedrukt houden, is voldoende om de behendige kat elegant over obstakels te laten klimmen.

 

PEGI 12

In sommige segmenten is de kat gekwetst, maar er is nooit bloed te zien. De viervoeter kan wel degelijk sterven, maar wanneer dat gebeurt wordt het scherm even rood en wordt de videogame terug hervat vanaf het laatste opslagpunt.

De game heeft geen voice-over en spelers moeten dus aflezen, maar dankzij de ondersteuning van een grote diversiteit aan talen (zoals Nederlands en Frans) zou dat ook voor jongere spelers geen probleem mogen zijn.

Er zitten wat donkere thema’s verborgen in het spel -zoals verwijzingen naar het einde van de mensheid, maar die komen minder uitdrukkelijk naar voren en kunnen worden ontdekt door de omgeving te verkennen.


Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley is een kleurrijke avonturengame waarin je bekende Disney en Pixar figuren helpt om een kwaadaardige kracht te verdrijven. Vervul voor hen opdrachten en voer dagelijkse taken uit om het magische koninkrijk naar zijn vroegere glorie te herstellen.

https://youtu.be/9PpoGfIeAO0

Dreamlight Valley was ooit een droomwereld waar de Disney en Pixar personages in harmonie leefden. Tot er plots over het hele land doorns begonnen te groeien en beetje bij beetje de herinneringen aan deze wonderlijke plek wegvaagden. De hopeloze inwoners van Dreamlight Valley konden nergens anders heen en trokken zich terug achter gesloten deuren in het Dromenkasteel.

Het is aan jou als speler om de verloren verhalen weer op te graven, soms letterlijk, en zo de magie terug te brengen naar deze magische vallei. Maak een zelf ontworpen personage aan en verken de wondere Disneywereld. Je zal figuren zoals Goofy, Wall-E en De Kleine Zeemeermin helpen met gevarieerde opdrachten, zoals vissen vangen, stenen kapot slaan, gewassen oogsten en vooral de duistere doorns wegtoveren.

 

PEGI 3

Disney Dreamlight Valley is geschikt voor zelfs de jongste spelers. Er komt geen geweld in voor en de taken die je krijgt zijn simpel om uit te voeren, meestal met de druk van één knop. Om vooruit te komen in het spel, moet je wel specifieke opdrachten uitvoeren en hierbij kunnen de jongste spelers misschien wat hulp gebruiken, vooral omdat de game niet in het Nederlands beschikbaar is.

Sommige personages komen enkel buiten op vaste uren en dus moet je je speelsessies afstemmen naar hun schema, wat voor kinderen soms lastig kan zijn.

Disney Dreamlight Valley is een free to play videogame en is gratis speelbaar op alle platformen (betalende Early Access wordt vervangen door free-to-play in 2023) en biedt wel in-game aankopen aan waarbij spelers echt geld kunnen uitgeven voor cosmetische items zoals hoeden, T-shirts en andere kledij.


Clash Royale

In Clash Royale moet je op het juiste moment gevechtskaarten inzetten, de strijd aan gaan in de arena en je tegenstander te slim af zijn in dynamische realtime gevechten. Als speler probeer je een meesterstrateeg te worden en konings- en prinsessentorens van je tegenstanders neer te halen.

https://www.youtube.com/watch?v=Dgh2y5C_Xf0

Clash Royale is een competitief spel waarin je lid kan worden van een clan. Je kan vechten in epische clanoorlogen en deelnemen aan wereldwijde toernooien waarin je het opneemt tegen de beste spelers ter wereld. In een gevecht heb je twee torens die de vijand bombarderen en een hoofdtoren waarop je koning zit. Met gevechtskaarten, of de battledeck, stuur je eenheden de arena in.

Er zijn meer dan honderd unieke kaarten om te verzamelen en te upgraden, waaronder de iconische varkensruiter en de bekende troepen, spreuken en verdedigingswerken uit Clash of Clans. Door gevechten te winnen en nieuwe arena’s te bereiken, voeg je krachtige kaarten aan je verzameling toe.

Clash Royale is een free-to-play tower defense- en realtime multiplayergame, ontwikkeld en uitgebracht door Supercell, de studio achter de razendpopulaire mobiele games Clash of Clans en Brawl Stars.

 

PEGI 7

Het geweld in Clash Royale is mild, met een cartooneske visuele stijl en er is geen bloed te zien.

Het is een free-to-play videogame, wat betekent dat het gratis te downloaden en te spelen is. Het progressiesysteem is tijdrovend, maar door in-game aankopen kan dit proces versneld worden (door upgrades, personages en andere items met echt geld te kopen). Met de aankoop van een Pass Royale ontgrendel je elk seizoen nieuwe items, zoals torenskins, emotes en krachtige magische artefacten. Regel in-app aankopen via de toestel-instellingen.

Spelers nemen het online op tegen andere tegenstanders van over de hele wereld. Er is ook een in-game, ongemodereerde chatfunctie, waarmee spelers direct met elkaar kunnen communiceren. Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren. Om online gamen voor iedereen aangenaam te houden, is het van belang dat deze tools worden gebruikt. Hier vind je de link (in het Engels) die concreet beschrijft hoe je spelers kan blokkeren en/of rapporteren in Clash Royale.


Final Fantasy XIV: Endwalker

 

Final Fantasy XIV: Endwalker brengt het verhaal van het nu al jarenoude Final Fantasy XIV tot een episch einde. Beleef de climax van het Hydaelyn en Zodiark-verhaal en reis naar de uithoeken van Hydaelyn en zelfs naar de maan.

 

De Final Fantasy XIV-saga wordt na meerdere uitbreidingen afgesloten met deze vierde uitbreiding. Spelers ontdekken hoe mysterieuze goden dreigen de wereld te verwoesten. Bekende bondgenoten en voormalige vijanden die je in eerdere uitbreidingen hebt ontmoet, keren terug om de planeet te helpen redden. Het einde van de wereld is nabij en alleen samen kan je de hopeloosheid daarvan bestrijden.

 

Deze MMORPG bestaat uit grootse, vrij verkenbare werelden die je samen met duizenden andere spelers tegelijkertijd betreedt. Spelers verkennen fantasierijke locaties en omgevingen en ze doen mee aan een groot aantal missies en queesten, terwijl het verhaal zich ontvouwt.

 

Het vierde uitbreidingspakket voegt niet alleen nieuwe gebieden toe, maar verhoogt ook de levelcap (het maximaal haalbare niveau van je personage) naar level 90 en introduceert twee nieuwe personageklassen, Sage en Reaper.

 

PEGI 16

Endwalker is een Final Fantasy XIV-uitbreiding waarvoor Final Fantasy XIV Online Starter Edition (A Realm Reborn) vereist is om te kunnen spelen. Voor alle edities van de game, behalve de Free Trial, is een actief betalend abonnement vereist.

 

Hoewel spelers kunnen kiezen om zoveel mogelijk gevechten te vermijden, moet iedereen deelnemen aan een minimum aantal gevechten, waarbij dieren, fantasie wezen en menselijke vijanden worden gedood. Dat om een bepaald niveau te bereiken voordat spelers objecten kunnen maken en verhandelen. Spelers nemen deel aan gevechten met een grote verscheidenheid aan wapens, zoals zwaarden, speren, bijlen en magische spreuken.

 

De online multiplayer van dit spel bevat een chat-functie waarmee je via tekst met andere spelers kan communiceren. Bepaal hoe spelers online met anderen communiceren via de toestel-instellingen.


Far Cry 6

 

Als speler kom je terecht op het fictief Caribisch eiland Yara, waar dictator 'El Presidente' Antón Castillo de scepter zwaait en zijn zoon als troonopvolger ziet. Je kruipt in de huid van guerrillastrijder Dani Rojas, die het terreurregime van Castillo omver wil werpen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nzaHfpL2AdA

Far Cry 6 is de nieuwste game in de razendpopulaire Far Cry-reeks. Far Cry-games zijn open wereld games waarin de speler in de weelderige en wilde natuur wordt geplaatst en strijdt tegen één of meer despoten die een regio met ijzeren vuist regeren.

 

Spelers kunnen aan het begin van het spel kiezen om als de mannelijke of vrouwelijke hoofdrolspeler te spelen, zonder dat dit enige invloed op de verhaallijn van de videogame. Far Cry 6 biedt spelers een spelwereld die flink gevuld is met activiteiten. Zo kan je op schattenjacht gaan, racen, maar ook gewone burgers of guerrillastrijders helpen. Om het spel uit te spelen moet je checkpoints bevrijden, geleidelijk terrein winnen, de drie regio’s van Yara zien te bevrijden en een bikkelharde confrontatie aangaan met Antón Castillo en zijn handlangers.

 

PEGI 18

Far Cry 6 is gewelddadige game en is niet geschikt voor minderjarigen. Er zijn scènes van martelingen, executies, geweld tegen dieren, om er maar een paar te noemen. Er wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van scheld- en vloekwoorden en personages drinken alcohol en gebruiken af en toe drugs. Er zijn ook verwijzingen naar prostitutie, mensenhandel, slavenarbeid en andere criminele activiteiten.

 

De Season Pass kan worden aangeschaft, waarbij je toegang krijgt tot extra content waaronder nieuwe missies, personages en cosmetische voorwerpen.


Kerbal Space Program

 

In Kerbal Space Program heb je de leiding over het ruimteprogramma van het buitenaardse volk, de Kerbals. Deze schattige kleine groene wezentjes, die doen denken aan de minions uit de film Despicable Me, bewonen de planeet Kerbin. Dat is een planeet in een fictief sterrensysteem dat veel gelijkenis vertoont met ons zonnestelsel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0NSzBPxcTrA

Als speler sticht je kolonies om materialen te verzamelen en allerlei raketonderdelen te bouwen zoals motoren en brandstofblikken. Je bouwt ook ruimtestations en basissen om het bereik van je expeditie uit te breiden. Met behulp van een creatie-tool stel je deze onderdelen samen en kijk je of de Kerbals hun schepen in een baan om de aarde kunnen krijgen, naar één van de twee manen van Kerbin of zelfs naar een andere planeet.

 

De speler leert door trial and error. Veel lanceringen mislukken en eindigen in explosies. Je kan zelf ook in je ruimteschip kruipen en complexe manoeuvres uitvoeren. De videogame heeft ook een carrièremodus met een reeks missies, een beperkt budget om onderdelen te kopen en een personeelsmanager. Er is ook Wetenschap-spelmodus waarin je allerlei ruimte-experimenten uitvoert om nieuwe technologieën te ontwikkelen en meer te leren over ruimtevaart. Ideaal voor in de klas.

 

PEGI 3

Kerbal Space Program is een leerrijke simulatiegame voor wetenschapsminnende spelers met een liefde voor ruimtevaart. Ze leren de grondbeginselen van raketwetenschap en realistische, moderne ruimtevluchten. Spelers gebruiken hun creatieve geest om hun eigen ruimteschip te bouwen dat vliegt (of niet) op basis van realistische aerodynamica en natuurwetten.

 

De game heeft een steile leercurve, voornamelijk voor jongere spelers. Veel lanceringen eindigen in catastrofes en explosies. Meestal overleven de Kerbals het, maar soms verdwijnen ze. De overleden astronauten worden niet in beeld gebracht.


Pokemon Go

 

Met Pokemon Go verken je de echte wereld en ga je op zoek naar Pokemon in je omgeving. Zoals het populaire liedje luidt, Gotta catch ‘em all!, vang alle Pokemon en vul je Pokedex aan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2sj2iQyBTQs

Pokemon Go maakt gebruik van augmented reality en vereist een internetverbinding voor gps-tracking. Met behulp van je smartphonecamera komen Pokemon in je omgeving tot leven. Terwijl je door je buurt rondloopt, trilt je smartphone als er een Pokemon om de hoek loert. Richt en gooi een PokeBall met de juiste snelheid naar de kleine wezentjes om ze te vangen. Je moet alert blijven, anders ontsnappen ze.

 

Houd je omgeving in de gaten; sommige Pokemon verschijnen alleen in bepaalde omgevingen. Zo zal je water-type Pokemon bijvoorbeeld eerder bij meren en stranden aantreffen. Naarmate je een hoger level bereikt, kan je krachtigere Pokemon vangen om aan je Pokedex toe te voegen. Verzamel PokeBalls en andere items bij PokeStops openbare plaatsen zoals musea en historische monumenten.

 

PEGI 7

Pokemon Go is free-to-play met in-game aankopen. In de in-game winkel van Pokemon Go kan je premium items kopen met Pokecoins. Trainers kunnen tot 50 Pokecoins per dag verdienen of Pokecoins met echt geld kopen via de store.

 

Er is geen ingebouwde chatfunctie, maar het spel moedigt interactie met andere spelers in je omgeving aan. Spelers kunnen andere Pokemon Go-spelers in het echt tegenkomen terwijl ze buiten spelen. Probeer het zelf of loop, als ouder, een rondje mee terwijl je kind speelt en vragen stelt. Als je kind zonder jou naar buiten wilt, vraag dan een paar vrienden om mee te gaan?