Welke criteria zijn er om een gamestoornis vast te stellen (of niet)? Een recente studie gebaseerd op de input van 30 internationale deskundigen evalueert de verschillende criteria die worden gebruikt om een gamestoornis te bepalen.
Recentelijk werden in de academische wereld al condities vastgelegd. Zo adviseerde de American Psychological Association (APA) in 2013 om 9 criteria te gebruiken om Internet Gaming Disorder (IGD) te categoriseren. De Wereldgezondheidsorganisatie overmatig erkent gamen als een stoornis in haar 11de herziening van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD-11) en kende criteria toe om zo’n stoornis te identificeren.
Maar volgens Joël Billieux, professor in de psychologie aan de Universiteit van Lausanne (UNIL), zijn er hoofdzakelijk twee determinerende criteria om een gamestoornis vast te stellen. Een eerste element is de functionele impact op het leven van de persoon. Dit omvat een onvermogen om in het dagelijkse leven te functioneren, bijvoorbeeld beroepsmatig of op sociaal vlak. Een ander belangrijk aspect is het verlies van controle, zoals meer of langer spelen dan verwacht of niet kunnen stoppen met spelen ondanks de mogelijke negatieve gevolgen.
Het criterium van de tijd die aan gamen wordt besteed, is niet noodzakelijk een aanwijzing van problematisch gamegedrag. “4 uur per dag spelen hoeft niet noodzakelijk een negatieve invloed te hebben op iemands dagelijkse leven, als het goed te combineren valt met andere activiteiten en geen belemmering vormt voor werk, studie en socialisatie. Voor bepaalde spelers die (veel) minder lang gamen, kan die activiteit hun dagelijkse leven wel al verstoren en negatieve gevolgen hebben”, geeft professor Billieux aan.
Wat dan met de manier waarop een game gespeeld wordt? Een game spelen op een bepaalde wijze is niet noodzakelijk een indicator van problematisch gamegedrag. Het herhaaldelijk spelen van dezelfde missies of het uitvoeren van zeer repetitieve activiteiten in een videogame kan resulteren in een specifieke beloning.
Ontdek wat een gamestoornis is, hoe het onstaat en welke stappen genomen kunnen worden om iemand met een gamestoornis te helpen.
Voor meer informatie of persoonlijke hulp kan je steeds terecht bij hulporganisaties zoals De Druglijn, Tele-Onthaal (106) of Mediawijs.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…