Met meer dan 3 miljard gamers wereldwijd is het niet onbelangrijk om stil te staan bij de ecologische impact van deze populaire hobby. Hier delen we enkele tips om op een meer duurzame manier te gamen.

 

Games worden visueel steeds indrukwekkender maar dat vraagt ook krachtigere hardware. Vaak betekent dat ook dat er meer energie nodig is om die hardware aan te sturen. Wie dagelijks twee uur speelt, verbruikt met een Xbox Series X gemiddeld 225 kWh per jaar. Dit komt overeen met het jaarverbruik van sommige vaatwasmachines. De PS5 is zuiniger met 135 kWh en de OLED Nintendo Switch is – ‘dankzij’ minder krachtige hardware – de zuinigste met gemiddeld 6 kWh per jaar. Met deze tips kunnen gamers de impact van hun hobby op het milieu reduceren én bovendien wat geld besparen.

Gebruik energiezuinige hardware & instellingen

Wie een nieuwe game pc samenstelt, kiest best voor energiezuinige componenten (vooral de grafische kaart en de voeding spelen hier een rol). Bij het kiezen van een console is er geen keuze wat betreft interne componenten maar, in dat geval, kunnen gebruikers beroep doen op de ingebouwde ecomodus van deze systemen. Consoles hebben een instelling waarmee die bepaalt wat de console doet wanneer het apparaat niet actief draait. Zo kunnen automatische software updates en het opladen van controllers in de niet-actieve modus worden uitgeschakeld. Een console in stand-by modus, zorgt er dan misschien wel voor dat een game sneller kan worden opgestart, maar er is een negatieve impact op het milieu én de elektriciteitsrekening.

Recycleer of doneer

Wie een nieuw apparaat aanschaft, doet er goed aan om oude consoles en computers te recycleren in plaats van die zomaar weg te gooien. E-waste (elektronisch afval) is een steeds groter probleem. Geef het apparaat een tweede leven door het te doneren (bijvoorbeeld via de kringwinkel). Is een apparaat defect, doe dan beroep op Recupel om het netjes te recycleren.

Kies voor digitaal

Het is beter om te kiezen voor digitale games. Fysieke games vragen verpakking en transport. Door te kiezen voor digitale games kan de gamer meteen beginnen spelen en zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen. Een win-win!

Geef cloud games een kans

Met games in de cloud (bijvoorbeeld via PlayStation Plus Premium of Xbox Game Pass) is geen krachtige (en dus energievretende) thuisapparatuur nodig. De games draaien niet op lokale hardware, maar in energiezuinige datacenters. Zo kunnen zelfs de meest veeleisende games makkelijk gespeeld worden, bijvoorbeeld op een Raspberry Pi of een smartphone. Wie thuis bovendien gebruikmaakt van groene energie, kan echt duurzaam gamen.