Er zijn tegenwoordig veel betalende videogame-abonnementen beschikbaar, waarmee je voor een vaste prijs per periode online samen kan spelen en toegang hebt tot een ruime selectie aan games. De diensten verschillen op een aantal punten, zoals de kostprijs, het aanbod en de features. We overlopen de belangrijkste abonnementen.

 

Xbox Game Pass

Met Xbox Game Pass biedt Microsoft streaming toegang tot honderden games, waaronder exclusieve games zoals Halo en Forza Horizon, maar ook belangrijke titels van andere uitgevers alsook indie games. De volledige EA Play-catalogus (zie hieronder) is ook inbegrepen in Xbox Game Pass. Streamen wil zeggen dat je de games niet hoeft te downloaden op je harde schijf, je speelt de games zuiver online via een internetverbinding. Meer informatie onderaan dit artikel.

 

Afhankelijk van de online game heb je voor online multiplayer verplicht een Xbox Live Gold-abonnement nodig, meestal voor betalende online games. Sommige free-to-play online games (zoals Fortnite en Apex Legends) vereisen dat niet. Xbox Live Gold is inbegrepen in Xbox Game Pass, maar je kan ook kiezen om alleen Xbox Live Gold te nemen. In dat geval heb je geen toegang tot games via streaming.

 

Xbox Game Pass is beschikbaar voor Windows-pc’s, Xbox One- en Xbox Series-consoles en kost € 12,99 per maand voor pc en Xbox of € 9,99 per maand voor ofwel pc, ofwel Xbox. Je kan de games ook streamen vanaf mobile Android devices (via de app) en Apple (via je browser). Een apart Xbox Live Gold abonnement kost € 6,99 per maand.

 

PlayStation Plus

Een PS Plus basisabonnement (Essential) biedt online multiplayer, maandelijks gratis games, fikse kortingen op games die je in de PlayStation Store koopt en in-game aankopen zoals skins, cosmetics, wapens en meer. Net als bij Xbox zijn er bepaalde online games waarvoor je geen betalend abonnement nodig hebt.

Een Extra abonnement voegt gratis te downloaden games (op je harde schrijf) toe. En een Premium abonnement biedt honderden games via streaming.

 

PS Plus is beschikbaar voor Windows-pc’s, PlayStation 4 en PlayStation 5. Een Essential abonnement kost € 9,99 per maand of € 59,99 per jaar. Extra en Premium abonnementen zijn duurder.

 

Nintendo Switch Online

Dankzij Nintendo Switch Online kan je online multiplayer spelen, heb je toegang tot een selectie van klassieke NES- en Super NES-games met nieuwe online functies en kan je back-ups maken van opgeslagen gegevens voor de meeste games. Net als bij PlayStation en Xbox zijn er bepaalde online games waarvoor je geen betalend abonnement nodig hebt.

 

Nintendo Switch Online is beschikbaar voor de Nintendo Switch-console en kost € 3,99 per maand, € 7,99 voor drie maanden of € 19,99 voor een jaarabonnement. Er is ook het Familielidmaatschap aan € 39,99 op jaarbasis, voor maximaal acht accounts.

 

EA Play

EA Play is een abonnement van Electronic Arts dat verkrijgbaar is voor PlayStation, Xbox en Windows pc’s en toegang biedt tot een groot aantal EA-games. Er is ook een EA Play Pro abonnement voor pc dat je toegang biedt tot de nieuwste EA-games voor anderen toegang krijgen. Bezitters van een Xbox of pc kunnen ook gratis toegang krijgen als ze lid zijn van Xbox Game Pass.

 

EA Play kost € 3,99 per maand of € 24,99 op jaarbasis. EA Play Pro kost € 14,99 per maand of € 99,99 voor een jaarabonnement.

Downloaden? Streamen?

Zorg er voor dat je voor online gamen en zeker voor het streamen van games over voldoende internet bandbreedte beschikt. Veel apparaten gebruiken bandbreedte thuis. Als iemand een film streamt, verbruikt dat snel zo’n 1GB data. Online videogames verbruiken makkelijk meer.

Voor één persoon online is 25 à 50 Mbps (de snelheid van je internetverbinding) voldoende, voor meerdere personen is 50 à 100 Mbps aanbevolen en voor razendsnel online gamen en downloaden met meerdere personen is eerder 100 à 150 Mbps de beste keuze.

Het downloaden van games vereist opslagruimte op je console, pc, tablet of smartphone.

Houd dus de opslagruimte op je toestel in de gaten als je nieuwe games downloadt. Als je geen ruimte meer hebt, verwijder games om plaats te maken voor nieuwe.

 

Na de beëindiging van een abonnement, kan je eerder gedownloade games niet meer spelen en uiteraard stoppen dan ook alle diensten van het abonnement.