Gamen op doktersvoorschrift: het is lang niet zo gek als het klinkt. De FDA (de Amerikaanse Food and Drug Administration) heeft voor het eerst een videogame goedgekeurd die kan ingezet worden ter behandeling van ADHD.

Het gaat om de mobiele game EndeavorRx die op speelse wijze het aandachtstekort bij kinderen van 8 tot 12 jaar met ADHD moet verminderen.

 

De game speelt zich af in de ijswereld Frigidus en kan nog het best worden vergeleken met Mario Kart. Met je personage scheur je door verschillende gebieden terwijl je door je mobiele apparaat te kantelen zoveel mogelijk doelen probeert te raken. Als aanvulling daarop komen er af en toe ook vogels in beeld, waarbij je enkel op het scherm mag klikken wanneer een vogel van een bepaalde kleur passeert. Niet alleen dient de speler zich dus te focussen op het vermijden van obstakels, maar ook op de vogels die voorbijvliegen.

 

Om in het therapeutische doel te slagen heeft EndeavorRx onder de motorkap een ingenieus algoritme dat de moeilijkheidsgraad dynamisch schaalt naargelang de prestaties van de speler. Op die manier kan het algoritme specifieke delen van het brein aanspreken, waardoor spelers leren om zich te focussen op een bepaalde taak terwijl ze andere stimuli laten passeren.

 

Een behandeling van een maand (5 dagen per week, ongeveer 25 minuten per dag) zou al voor zichtbare vooruitgang zorgen. Het verlengen van de behandeling met een extra maand kan tot verdere verbetering leiden, maar de FDA schrijft voor dat EndeavorRx niet op zichzelf gebruikt wordt. De game is een aanvulling op een breder therapeutisch programma dat onder andere medicatie bevat.

 

Met de opkomst van VR lijkt EndeavorRx zeker niet de laatste videogame te zijn die wordt ingezet ter behandeling van een verscheidenheid aan psychiatrische en medische aandoeningen. Het bedrijf achter EndeavorRx werkt ondertussen alvast aan een nieuwe game, ditmaal voor volwassenen die lijden aan depressie.