We weten dat het spelen van videogames goed kan zijn voor je mentale welzijn, maar ze kunnen ook helpen bij het verzachten van fysieke pijn. Dat is althans het resultaat van een onderzoek met jonge kankerpatiënten aan de Universiteit van Madrid.

 

Aangezien het pijnstillende effect van videogames reeds werd aangetoond bij andere, minder zware, klinische aandoeningen wilden de onderzoekers nagaan of dit ook het geval was voor jonge kankerpatiënten met mondslijmvliesontsteking, als gevolg van hun behandeling. Bijna de helft van alle kankerpatiënten die een chemokuur volgt, krijgt met deze pijnlijke aandoening te maken. Dient de patiënt eveneens bestraald, stijgt dit naar 89%.

Aan het onderzoek namen 20 kinderen van gemiddeld 11 jaar deel. Artsen bekeken de klinische gegevens van elk kind, de dag dat die een sessie van gemiddeld 2 à 3 uur speelden. Gegevens zoals pupilgrootte, hartslag, frequentie van gebruik van een pijnpomp en een zelf gerapporteerde pijnschaal van voor de speelsessie werden vergeleken met dezelfde gegevens na die sessie. De dag na de speelsessie noteerden de onderzoekers een significante daling van het dagelijkse morfinegebruik, de vraag naar bijkomende pijnstilling en de scores van pijnintensiteit.

Het aangetoonde pijnstillende effect wordt toegeschreven aan de invloed van het spelen van videogames op het parasympathische zenuwstelsel, dat is het onderdeel van ons zenuwstelsel waardoor ons lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Hoofdonderzoeker Dr. Mario Alonso Puig: “Wanneer een kind verdiept is in een favoriet videospel, denkt het niet langer aan angst en pijn. Door volledig door de game te worden opgeslorpt, zetten ze hun parasympathische zenuwstelsel aan het werk.”

Voor elk goed begrip: het spelen van videogames is geen magische oplossing voor kankerpatiënten. Kanker is een vreselijke ziekte die nog steeds elk jaar te veel slachtoffers eist en er kan niet voldoende aandacht zijn voor het ondersteunen van kankeronderzoek. Maar onder het motto “alle beetjes helpen” wilden we dit positieve effect van videogames op de pijnervaring van kankerpatiënten graag belichten.