De PS VR2 is een virtual reality headset voor de PlayStation 5. Wat is het, wat kan je ermee doen en voor wie is het bedoeld?

 

Wat is het?

 

De PS VR2 is een VR-headset die enkel werkt op PS5 spelconsoles, met heel wat nieuwe technologie die niet aanwezig was in het vorige model. Zo heb je nu twee 2000×2040 OLED-displays die gedetailleerde 4K HDR beelden aankunnen tot 120 fps (frames per seconden; de ververssnelheid van het beeld, wat bij VR heel erg belangrijk is om bewegingsziekte te vermijden).

 

De ingebouwde eye-tracking technologie volgt je ogen en weerspiegelt de beweging op je virtuele avatar. Hiermee weet de VR-headset ook welk stuk van het beeld scherper moet worden weergegeven. Deze technologie maakt het ook mogelijk om games met je ogen te besturen, wat een grote meerwaarde kan zijn voor de algemene toegankelijkheid van videogames. Zo is er bijvoorbeeld Before Your Eyes, een game die je enkel en alleen bestuurt door met je ogen te knipperen.

 

Verder is er een gezichtsveld van 110° en spelers kunnen hun hoofd gebruiken om de in-game camera te bewegen. Ook is de PS VR2 uitgerust met 3D-audiotechnologie, waarbij het lijkt alsof een pijl vlak langs je oren zoeft of een auto langs je rijdt.

 

Aankoppelen is ook makkelijker dan voordien. De eerste PS VR had een hele hoop kabels en een camera nodig, maar bij de PS VR2 dien je enkel via een USB-kabel de headset te verbinden met je PlayStation 5 en je bent klaar om te spelen.

 

Wat kan je ermee doen?

 

De PS VR2 is een toestel om Virtual Reality games te spelen. VR-videogames spelen vraagt vaak fysieke bewegingen van de speler, wat resulteert in een extra immersieve beleving. Ook hebben de controllers de laatste nieuwe snufjes zoals haptic feedback (gedetailleerde trillingen die bepaalde acties simuleren), schouderknoppen die dynamische weerstand geven en knoppen die aanrakingen kunnen detecteren.

 

Opgelet: De PS VR2 is niet compatibel met games en hardware van de vorige PS VR (PS4). Je kan je oude VR-games er dus niet op spelen en je kan de PS VR2 ook niet aansluiten op je PS4 spelconsole.

 

Moss, Tetris Effect Connected, Thumper en Pistol Whip zijn titels die eerder reeds verschenen op PS VR of andere headsets en die nu speciaal voor de PS VR2 opnieuw worden uitgebracht.

 

Qua nieuwe titels zijn het vooral paradepaardjes zoals Horizon: Call of the Mountain of de VR-versie van Gran Turismo 7 die aantonen waartoe deze nieuwe headset in staat is.

 

Voor wie?

 

Zoals andere VR-headsets wordt een leeftijd van 12 jaar of ouder aangeraden. Het is immers nog niet bekend welk effect VR kan hebben op een kind dat nog in ontwikkeling is. Verder moet je je ook steeds bewust zijn van je omgeving zodat je niemand raakt of geen schade aanricht in je woonkamer*.

 

VR leent zichzelf ook prima voor gebruik als hulpmiddel voor opleiding en heeft zelf unieke kwaliteiten die voor therapeutische doeleinden ingezet worden.

 

*Leuk om weten: je kan met één druk op de knop de camera activeren zodat je, ook met de headset op, toch de echte wereld ziet.