Hieronder overlopen we de belangrijkste kenmerken van de Xbox Series X en S, de twee versies van de Microsoft-console.

 

Beide beschikken ze over een supersnelle SDD (solid state drive) waarmee je games supersnel opstarten, maar er zijn toch enkele grote verschillen. De Xbox Series X is ideaal voor de gamer die de nieuwste games in al hun glorie wil bewonderen. Wie geen 4K-televisie heeft en zijn games vooral digitaal downloadt, kan opteren voor de Xbox Series S. Opgelet: deze slankere variant bevat geen disclezer, dus het is niet mogelijk om je oudere schijfjes op deze console af te spelen. Dat maakt van de console wel de ideale partner voor Xbox Game Pass.

Met dit Netflix-achtige abonnement krijg je voor een vast bedrag per maand ongelimiteerd toegang tot een impressionante bibliotheek van downloadbare games. Dat is vooral interessant omdat alle games die door Microsoft worden gemaakt – van de nieuwste Halo tot de nieuwe Flight Simulator – vanaf release inbegrepen zijn. Naast de grote reeksen vind je er ook heel wat kleinere pareltjes. De selectie wordt geregeld uitgebreid waardoor de boodschap van Game Pass duidelijk is: met dit abonnement hoef je geen andere games meer te kopen.

Prijs-kwaliteit kan je momenteel geen betere deal vinden, maar je hoeft er niet direct een nieuwe Xbox voor te kopen. De service werkt ook op de oudere Xbox One en pc. Met andere woorden: Microsoft brengt zelf geen games meer uit die enkel op de nieuwe Xbox speelbaar zijn. De nieuwe Xbox-consoles zijn dan ook gericht op gamers die nog geen Xbox hebben om via die weg meer Xbox Game Pass-abonnementen te kunnen verkopen. Sommige titels zoals EA Sports FC en Assassin’s Creed kunnen (onder bepaalde voorwaarden) wel gratis worden geüpgrade naar de Xbox Series-versie.