Er is geen tekort aan verschillende soorten games. Meer nog, door de technologische vooruitgang in de gamesector is het aantal gamegenres de laatste jaren sterk toegenomen. Niet iedereen houdt van elk genre, maar er is voor elk wat wils.
Zijn er genres die beter passen voor (klein)kinderen? Waarvoor staan afkortingen als FPS, MMO of RTS? We beantwoorden deze vragen en overlopen enkele populaire gamegenres in vogelvlucht. Mis je bepaalde genres in dit artikel? Dat kan, we komen daar later op terug in een vervolgartikel.
Een eerste indeling in games is het onderscheid tussen singleplayer en multiplayer games. Singleplayer games worden slechts door één persoon gespeeld. In multiplayer games kunnen er meerdere mensen tegelijkertijd spelen, dat kan samen of tegen elkaar, individueel of in teamverband.
· First Person Shooters (FPS)
In deze games kijken spelers door de ogen van hun personage en het vizier van hun wapen. Dit geeft je de indruk alsof je zelf midden in de actie staat. Bewapen jezelf met een geweer, pijl en boog, zwaard, speer… en tracht je vijanden uit te schakelen en hiermee het spel uit te spelen. Deze games zijn vaak bijzonder intensief en vragen een hoge reactiesnelheid. Enkele bekende FPS-titels zijn de oorlogklassiekers Call of Duty: Black Ops Cold War en Medal of Honor: Above and Beyond, de futuristische toppers Destiny 2: Beyond Light en Overwatch en de survival horror games Doom Eternal en Bioshock. Dit zijn meestal games met een PEGI 16 of 18 leeftijdsclassificatie en dus niet geschikt voor jonge spelers.
· Role Playing Games (RPG)
Indien je er nog aan twijfelde, RPG staat niet voor really popular game maar voor role-playing game. RPG’s zijn meeslepende games waar je in uitgebreide en creatieve spelwerelden ondergedompeld wordt en uren, dagen of zelfs weken spelplezier aan hebt. Bij aanvang van de game kies je een personage dat je meestal volledig kan aanpassen naar je eigen wensen. Met je personage vertrek je op avontuur om talloze queestes te vervolledigen. Naarmate het spel vordert, wordt je held sterker door ervaringspunten, ook wel experience points of XP genoemd. Voorbeelden van RPG’s zijn Diablo 3, Xenoblade Chronicles 2 of de klepper van formaat -én van eigen Belgische bodem- Divinity: Original Sin II.
Goed om te weten
Twee populaire RPG-subgenres zijn de Japanse role-playing games (JRPG’s) zoals Pokémon of de Persona-reeks en massively multiplayer online role-playing games (MMORPG’s) zoals World of Warcraft: Shadowlands die gericht zijn op een online-ervaring met andere spelers van over de hele wereld.
· Strategy games
Denk maar aan bordspellen zoals schaken, Stratego en Risk. Strategy games vereisen strategisch denken en het nemen van strategische beslissingen om te slagen. De speler controleert bijvoorbeeld een leger of een ganse beschaving en moet vijanden veroveren, het land verder ontwikkelen of verdedigen tegen binnenvallende troepen. Deze games kunnen turn-based zijn waarbij spelers om de beurt acties uitvoeren, zoals Civilization VI, of het gaat om real-time strategy (RTS) waarbij de speler in real time controle krijgt over bijvoorbeeld een leger, zoals in de strategy game Starcraft 2: Wings of Liberty.
· Fitness- & dansgames
Zit het gevoel voor ritme je in het bloed? Warm je dansbenen dan maar op want fitness- & dansgames zijn leuk én goed voor de gezondheid, een ideale combinatie! Werk jezelf in het zweet door te boksen in Fitness Boxing 2: Rythm & Exercise of beweeg op de muziek in Just Dance 2024. Niet enkel jonge kinderen maar ook volwassenen kunnen hier urenlang speelplezier aan beleven.
· Simulatiegames
Dit zijn games die op een realistische manier een al dan niet bestaande wereld of activiteit nabootsen (of simuleren). Heb je al een vliegtuig willen leren besturen, een pretpark uitbaten, een boerderij uitbouwen, een sportclub managen of nog een tweede leven willen leiden in een virtuele wereld? Dit kan allemaal in een simulatiegame. Populaire voorbeelden zijn RollerCoaster Tycoon World, Microsoft Flight Simulator 2020, The Sims 4, Football Manager 2021 en Farming Simulator 20.
Wil je meer te weten komen over verschillende gamegenres? Bekijk dan zeker de volgende artikels in deze reeks. In het eerste deel verkennen we populaire genres zoals strategie- en simulatiegames. Het tweede deel behandelt onder andere battle royale- en fighting games. In deel drie ligt de focus op niche genres zoals roguelike-, trivia- en collectible card games. En tot slot, in het vierde deel bespreken we shoot ‘em ups, stealth-, survival horror-, tower defense- en hack and slash games.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…