·   Casual games

Een casual game richt zich tot de casual speler of tot een breed publiek terwijl een hardcore game eerder ontwikkeld is voor meer geroutineerde spelers. De casual videogamer speelt spontaan, op onregelmatige tijdstippen en is iemand die van een videogame geniet zonder er te veel tijd aan te besteden. Casual games hebben vaak vereenvoudigde regels, kortere spelsessies en geen al te steile leercurve. Verschillende genres kunnen gedefinieerd worden als casual games waaronder puzzle games als Bejeweled, strategy games als Diner Dash, bepaalde simulatie games als FarmVille of platformers als Crash Bandicoot 4: It’s About Time. Ook de immens populaire endless runner games als Temple Run en Super Mario Run, zijn meestal casual games. Hierin controleert de speler een personage die alsmaar door blijft lopen, rennen of springen en zo ver mogelijk door bepaalde levels probeert te geraken door obstakels te vermijden.

 

·   Battle royale

Een razendpopulaire online multiplayer game waarin alles draait om de overlevingsstrijd tussen tientallen, of soms honderden spelers. Iedere strijder begint met een minimale uitrusting en tracht alle tegenstanders in kolossale slagvelden uit te schakelen. De laatste speler of het laatste team dat overleeft en binnen de krimpende safe zone blijft, wordt gekroond tot winnaar. De laatste jaren werd het battle royale genre ontzettend populair met games als PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) en natuurlijk Fortnite en Fall Guys: Ultimate Knockout.

 

·   Sportgames

Sporten in teamverband, atletiek, extreme sporten en gevechtssporten, al dit en meer kan gesimuleerd worden in sportgames. De nadruk kan liggen op de beoefening van een sport, zoals de gekende EA Sports FC (FIFA)-reeks, of op strategische gameplay en zelfs sportmanagement zoals in Football Manager. Een aantal sportreeksen bootsen echte competities na met bestaande spelers en teams en worden bijgewerkt om de evoluties in de echte sportwereld te volgen. Populaire games zijn EA Sports FC, NBA 2K21 en PGA Tour 2K21.

 

·   Action adventure games

Een action adventure game bundelt actie en avontuurlijke elementen, vaak ook met puzzelelementen en bevat een meeslepende verhaallijn met een inventarissysteem en vaak talrijke personages. De actie en het tempo liggen meestal hoger dan bij traditionele adventure games. Enkele voorbeelden zijn Marvel’s Avengers, Immortals Fenyx Rising en A Plague Tale: Innocence.

 

·   Fighting games

De nadruk hier ligt op de intense strijd tussen een beperkt aantal spelers of tussen een speler en een niet-speelbaar personage, ook wel NPC (non playable character) genoemd. Vechters nemen het tegen elkaar op in knokpartijen totdat er één winnaar overblijft of de tijd is verstreken. Wedstrijden bestaan meestal uit verschillende rondes en worden uitgevochten in arena’s waarin de grenzen vastliggen. De speler kiest tussen verschillende personages, elk met speciale vaardigheden. Populaire voorbeelden zijn Soul Calibur, Tekken, Dead or Alive en Super Smash Bros. Ultimate.

 

Wil je meer te weten komen over verschillende gamegenres? Bekijk dan zeker de volgende artikels in deze reeks. In het eerste deel verkennen we populaire genres zoals strategie- en simulatiegames. Het tweede deel behandelt onder andere battle royale- en fighting games. In deel drie ligt de focus op niche genres zoals roguelike-, trivia- en collectible card games. En tot slot, in het vierde deel bespreken we shoot ‘em ups, stealth-, survival horror-, tower defense- en hack and slash games.

 

(Bron: Mediawijs)