• Shoot ‘em up, of shmups (subgenre shooter)

De shoot ‘em up of shmup is een subgenre van de shooter-game. Hierin bestuur je een personage of voertuig, vaak een ruimteschip, dat hordes vijanden uitschakelt en aanvallen ontwijkt. Het genre wordt gekenmerkt door snelle actie, waarbij duizelingwekkende hoeveelheden projectielen en vijanden op het scherm verschijnen. De moeilijkheidsgraad is meestal hoog en de speler moet levels en aanvalspatronen van de vijanden uit het hoofd leren om verder te raken. De twee bekende varianten verschillen wat camerahoek betreft en kunnen een top-down- of horizontaal beeld hebben. Metal Slug, Gradius, Space Invaders en Geometry Wars zijn bekende shoot ‘em up-reeksen.

 

  • Hack and slash games (subgenre beat’em up)

Een subgenre van de beat ‘em up met nadruk op mêleegevechten, gevechten van dichtbij. In hack-and-slash games gebruik je wapens zoals zwaarden, speren, bijlen of gevechtswapens. De drie hoekstenen van een hack and slash game zijn de wapens, het gebruik van toetsencombinaties voor speciale aanvallen en het snelle tempo. Deze games zijn vaak ook open wereld games vanuit een derde-persoonsperspecief. God of War en Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order zijn hack and slash games.

 

  • Tower defense-games, vooral mobile games

Tower defense of TD is een subgenre van de strategiegame waarin je een grondgebied of bezitting moet verdedigen tegen vijandige veroveraars. In een TD game, vooral populair op mobiele toestellen, moet je er alles aan doen om te voorkomen dat slechteriken je rijkdom bestormen. Bouw obstakels en valkuilen en verdedig je nederzetting ten koste van alles. Strategisch inzicht en positionering van verdedigingselementen zijn essentieel om te overleven. Clash of Clans en Plants vs. Zombies zijn razend populaire reeksen.

 

  • Survival horror games

In een survival horror videogame is overleven de hoogste prioriteit. De game probeert je angst aan te jagen met een enge sfeer, schrikwekkende monsters, onverwachte jump scares, donkere doolhofachtige omgevingen en akelige scenes. De speler heeft minder onder controle dan in typische actiegames door beperkte munitie of wapens, gezondheid, snelheid of zicht. Puzzelelementen maken deel uit van de meeste survival horror games. De speler wordt ook uitgedaagd om voorwerpen te vinden die de weg naar nieuwe gebieden vrijmaken en puzzels op te lossen om verder te geraken. Resident Evil Village en Returnal behoren tot dit genre. Survival horror games zijn niet geschikt voor minderjarigen.

 

  • Stealth game

Populaire series als Metal Gear Solid, Hitman en Splinter Cell zijn stealth games. Dit zijn videogames, vaak rond spionage of contraterrorisme, waarin je stealthtechnieken moet gebruiken om tegenstanders te ontwijken of te verslaan. Je personage moet onopgemerkt blijven door zich te verbergen, te vermommen of rond te sluipen. Bij sommige stealth games kan je kiezen tussen een stealth aanpak of een directe aanval op vijanden.

Ontdek hier het eerste deel van deze reeks over videogame genres waarin we onder andere de FPSRPG en simulatiegame uitleggen. In het tweede deel van de reeks verkennen we genres als battle royale, fighting en casual games. In deel 3 leggen we de focus op vijf andere soorten: namelijk platformers, roguelike, trivia, graphic adventure en collectible card games.

 

Wil je meer te weten komen over verschillende gamegenres? Bekijk dan zeker de volgende artikels in deze reeks. In het eerste deel verkennen we populaire genres zoals strategie- en simulatiegames. Het tweede deel behandelt onder andere battle royale- en fighting games. In deel drie ligt de focus op niche genres zoals roguelike-, trivia- en collectible card games. En tot slot, in het vierde deel bespreken we shoot ‘em ups, stealth-, survival horror-, tower defense- en hack and slash games.