Een spelconsole kopen: het wordt er met de komst van nieuwe toestellen niet eenvoudiger op. Hier zijn enkele tips om de console te kiezen die het beste past.

Gameconsoles zijn een hit, bijvoorbeeld onder de kerstboom, maar het is lastig kiezen als je door de dennenbomen het bos niet meer ziet. Laat ons wat orde in de chaos scheppen aan de hand van een paar simpele vragen.

Over welke leeftijd spreken we? 

Spelers tussen de 5 en de 10 doe je volgens ons nog steeds het meeste plezier met een Nintendo Switch, de hybride console van Nintendo die tegelijkertijd een thuis- en een draagbare console is. Kinderen tussen de 5 en de 10 hechten minder belang aan technologische hoogstandjes en de compacte Switch controller is geschikt voor kleinere handen. Deze hybride console kan na vier jaar nog steeds rekenen op heel wat goede titels, zoals Mario en Zelda, die enkel op deze console speelbaar zijn (al zijn sommige Nintendo games ook beschikbaar op mobile). Anderzijds bieden PlayStation en Xbox ook heel wat goede games voor deze doelgroep, dus pols anders even naar de voorkeur. Ook op jonge leeftijd kan iemand al z’n voorkeur van merk hebben.

Alleen of samenspelen? 

Veel games kan je met twee op hetzelfde scherm spelen. Spelers die vooral via het internet met hun vrienden willen spelen, zijn beter af met een PlayStation of Xbox. De games zien er op de krachtige consoles beter uit en zowel Sony als Microsoft hebben een prima online netwerk. Je kan gemakkelijk vrienden toevoegen en er zijn voldoende controle-opties om ervoor te zorgen dat een (klein)kind veilig het internet op kan. Voor de meeste games heb je naast de console een PlayStation Plus-lidmaatschap of Xbox Live Gold nodig om online te kunnen spelen. Voor de liefhebbers van Fortnite: op PlayStation en recent ook op Xbox kan je deze gratis game ook zonder abonnement spelen.

Zijn er al consoles?

Er is voor de gemiddelde gamer weinig reden om meteen de opvolger te kopen van de console die ze al hebben. Niet alleen is de stock van nieuwe consoles in de periode na de lancering erg beperkt, de nieuwste topgames verschijnen nog steeds op de huidige toestellen. Veel van die titels kunnen na de aankoop van een nieuwe console gratis worden geüpdate naar een versie die de extra rekenkracht en snelheid van de nieuwe console optimaal benut. Bovendien kan je heel wat oude games ook zonder upgrade (in dat geval ook zonder extra rekenkracht of snelheid) spelen op een nieuwe console. Dat heet backwards compatibility.

Veel verschillende games of vaak hetzelfde?

Nog geen consoles? Dan is het afwegen of vaak hetzelfde spel of net veel verschillende games gespeeld worden. In het laatste geval zit je met de Xbox Series S|X en een abonnement op de Netflix-achtige gamebibliotheek Xbox Game Pass, sowieso goed. In het andere geval is de PS5 met zijn exclusieve toptitels een betere keuze. Gaat het om slechts 1 of 2 consolegames per jaar, dan heb je misschien helemaal geen console nodig, maar eerder een topgame zo nu en dan op een mobile device?

Wat mag het kosten? 

Ten slotte: de prijskaartjes (op het moment van schrijven van dit artikel). Een Nintendo Switch kost € 299. Er is ook de OLED-versie aan € 349 en de Lite aan € 219. Voor een PS5 tel je € 499 neer voor de standaard editie met 4K Bluray-speler en € 399 voor de digitale versie, die evenwaardig is maar geen schijfjes slikt en waarop je dus enkel games online kan downloaden of streamen. De Xbox Series X kost € 499 en het kleinere broertje Series S € 299. Deze is minder krachtig dan de PS5 en de XSX, kan ook geen schijfjes lezen, maar is een uitstekende match met het Xbox Game Pass-abonnement.

Nog 2 gouden tips: houd winkelpromoties in de gaten (zoals seizoenskortingen of een console in pakket met een game voor een lagere prijs) en ook al zijn nieuwe consoles moeilijk verkrijgbaar, betaal nooit meer dan de winkelprijs op een veilingsite.