Ondanks een lancering in 2009 heeft Minecraft niet aan populariteit ingeboet. Met games op zowat elke console en mobiel toestel, een hele reeks spin-offs, een boekenreeks, speelgoed, een eigen jaarlijkse conventie, geruchten over een Minecraft-film… is Minecraft een cultureel fenomeen geworden. 

Mojang Studios lanceerde meer dan een decennium geleden de sandbox game Minecraft en zette met een simpel en origineel concept de gamewereld op zijn kop. Laat je creativiteit de vrije loop, maak je eigen wereld uit blokken, maak wat je maar wil en overleef zo lang mogelijk door onder meer huizen en wapens te bouwen. 

 

Maar is de survival-based sandbox game vandaag nog steeds relevant? Wel, met regelmatig nieuwe updates, nieuwe spin-offs, ontelbare creatieve werelden en maar liefst 140 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is de Minecraft-community alive and kicking.

 

Met Minecraft: Story Mode ontwikkelde Mojang Studios, in samenwerking met Telltale Games, een verhaalgedreven en episodische Minecraft-game bestaande uit twee seizoenen, elk met vijf afleveringen en extra DLC-pakketten. Hierin speel je als Jesse die samen met zijn vrienden op zoek gaat naar De Orde van de Steen (een bende legendarische avonturiers) om de Minecraft-wereld te redden.

 

In Minecraft Dungeons, een dungeons crawler met een Minecraft-jasje, verken je (alleen of met vrienden) de graslanden en rotsachtige gebieden van het uitgebreide Minecraft-universum en neem je het op tegen de Arch-Illager en zijn leger van zombies, skeletten en golems.

 

Voor de virtual reality-fans is Minecraft in VR te beleven op de PlayStation 4 en op Windows 10, via de Minecraft: Gear VR Edition. Daarenboven lanceerde Mojang Studios Minecraft Earth waarbij spelers kunnen interageren met de Minecraft-wereld en op interactieve wijze objecten kunnen bouwen.

 

Minecraft Education, een educatieve versie van de game, stelt leerkrachten in staat om op een leuke en interactieve manier les te geven waarbij ze hun leerlingen essentiële vaardigheden zoals teamwork, probleemoplossend denken en digitale basisvaardigheden (zoals coderen) aanleren. Het educatieve spel bevat opties die speciaal werden ontworpen voor leerkrachten om visuele en interactieve ondersteuning te bieden tijdens hun lessen.

 

De Minecraft-franchise omvat verschillende games, elk met een eigen PEGI-rating tussen 7 en 12. Alle Minecraft-games hebben de kenmerkende blokkerige visuele stijl en bevatten dus geen realistische beelden. Je kan de speelduur instellen via de parental control tools op het toestel waarop gespeeld wordt.

Ontdek welke spelmodes het meest geschikt zijn voor jonge kinderen in onze gameguide van Minecraft.