Een gezonde dosis gameplezier kan heel wat voordelen hebben. Zo kunnen jonge spelers al vroeg de basis leggen voor een tweede taal en andere werelden of tijdperken leren kennen.
Echter, als een speler te lang of te vaak gamet, kunnen er fysieke gevolgen zijn. Het is belangrijk om de balans tussen gamen en andere activiteiten in het dagelijks leven goed in de gaten te houden. Welke potentiële fysieke gezondheidsrisico’s zijn er en hoe kan je voorkomen dat een (klein)kind hier last van krijgt? Onderstaande tips helpen!
Overmatig gamen kan soms ten koste gaan van persoonlijke verzorging zoals genoeg bewegen, eten en slapen. Andere voorkomende klachten zijn verminderde hygiëne, oververmoeidheid, vermoeide ogen, verslechterd eetpatroon, slechte conditie of klachten aan gewrichten (hoofd, rug…).
Computer- of televisieschermen zijn nu eenmaal niet los te denken van een game-ervaring. Maar uren aan één stuk in een gamestoel blijven zitten en naar een scherm staren kan leiden tot oogklachten waaronder droge en vermoeide ogen. Kinderen hebben voldoende daglicht nodig voor de ontwikkeling van de ogen.
Tijdens het gamen kan een verkeerde zithouding en herhaaldelijke bewegingen leiden tot lichamelijke klachten. Denk aan hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn. Ook pijn in de vingers, armen of polsen komen wel eens voor door het langdurig gebruik van een controller (joypad) of keyboard en muis.
Hoe deze gezondheidsrisico’s beperken? Maak duidelijke afspraken over gametijd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een speler elke 45 minuten even 5 minuutjes pauzeert en de benen strekt. Waak er ook voor dat er niet tot ’s avonds laat gegamed wordt. Gamen tot in de vroege uurtjes kan leiden tot slaapproblemen, zoals een slechtere slaapkwaliteit en moeite met inslapen, doorslapen en zelfs slapeloze nachten.
Kijk ook na hoe tools voor ouderlijk toezicht toelaten om gametijd in te stellen. Hiermee bepaal je wanneer en hoe lang er gegamed wordt, terwijl het toestel de afspraken opvolgt.
Hou gamen in de woonkamer zodat je kan waken over de gametijd. Ook een belangrijk punt: practice what you preach, toon het goede voorbeeld. Het is moeilijk om iemand te verbieden om te lang te gamen wanneer je zelf bijvoorbeeld urenlang televisie kijkt.
Tot slot is een gezond gameritme van cruciaal belang om gezondheidsrisico’s te beperken. Een goed ritme biedt bovendien meer kans om een goede speler te worden. Gezonde spelers kunnen bijvoorbeeld betere inschattingen maken en hebben een betere reactiesnelheid.
Onze laatste tip: overtuig een (klein)kind dat een gezonde levensstijl tot betere gameresultaten leidt.
Bekijk ook:
Van spel naar herstel: de rol van games in de gezondheidszorg
Games vinden steeds vaker een plek binnen de gezondheidszorg en therapie,…
Hoe zorg je voor jezelf (en elkaar) tijdens het spelen van videogames?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…
Hoe vermijd je ongewenst game gedrag?
Videogames bouwen de mogelijkheid in om ongewenst online gedrag te rapporteren.…