Details

Genre

Role Playing Game (RPG)

PEGI

Platformen

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Paper Mario: The Thousand-Year Door keert terug in een hedendaagse versie op de Switch, met vernieuwde graphics. Mario en zijn vrienden trekken op avontuur om de legendarische schat achter de Millenniumpoort te vinden.

 

Het is alweer twintig jaar geleden dat de originele Paper Mario: The Thousand-Year Door furore maakte op de legendarische Nintendo GameCube-spelconsole. De remake op de Switch blijft trouw aan het origineel wat speldesign en opzet betreft, maar presenteert ook onder meer opgepoetste graphics, een nieuwe gearrangeerde soundtrack, een verbeterd hintsysteem en een buizenkamer voor snel reizen naar voltooide gebieden.

Het verhaal gaat als volgt: Mario wordt door prinses Peach uitgenodigd om een verborgen schat te zoeken in Boevechem, een beruchte boevenstad. Bij aankomst ontdekt hij dat Peach verdwenen. Terwijl hij strijdt tegen verschillende vijanden, waaronder Bowser, probeert Mario de Millenniumpoort (The Thousand-Year Door, nvdr) te openen; om zo de schat te ontdekken, de wereld te redden én uiteindelijk Peach terug te vinden.

De game lijkt qua design op een geanimeerd pop-upboek. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, floepen en bewegen er papieren decorstukken en personages op en over het scherm. Dat prikkelt de fantasie van kinderen. Ze worden ook aangezet tot het zoeken en vinden van items, het ontdekken van verborgen paden en het oplossen van raadsels.

PEGI 7

Het wordt nergens echt breinkrakend moeilijk of frustrerend, maar gamers jonger dan zeven, spelen deze titel best onder begeleiding van een ouder(e broer of zus). Dat is ook nodig omdat ze bij het lezen van de Nederlandstalige (onder)titels en het interpreteren van dialogen tussen personages en de opdrachten best wat hulp kunnen gebruiken.

Er zitten (beurtelingse) gevechten en confrontaties met diverse kleurrijke vijanden verweven in de gameplay, maar alles blijft cartoonesk in de kindvriendelijke Mario-stijl die ondertussen zowat iedereen kent. Tot de verbeelding sprekend zijn ook de diverse vaardigheden van Mario (en andere personages) die te ontdekken zijn. Verander bijvoorbeeld in een papieren vliegtuigje om over afgronden te zweven, of vouw jezelf flinterdun om door nauwe gangetjes te sluipen. Mensen die destijds de originele game gespeeld hebben, worden door deze titel instant teruggekatapulteerd naar hun jeugd.