Een overzicht van de verschillende types videogames voor in de klas
Een praktisch overzicht van videogames die je makkelijk in de klas kan integreren? Ontdek het hier: van educatieve games tot commerciële games. Elke game in dit overzicht kan nuttig zijn in een klascontext en we vertellen je waarom.
Games die specifiek zijn ontworpen om iets aan te leren, soms zelfs volgens de officiële leerplannen.
Deze wiskundegame voor het 1ste tot en met het 6de leerjaar zet sterk in op blended learning en bewegend leren. Kadet wisselt eenvoudig tussen papier en digitaal.
“Kadet behoort tot één van de makkelijkste videogames om in te zetten, vooral als je weinig ervaring hebt. Hij is specifiek ontwikkeld voor het onderwijs. Het grote voordeel van Kadet-games is dat ze rechtstreeks gekoppeld zijn aan de leer- en werkboeken. Dat maakt ze extra waardevol.” Lander Van der Biest
Deze virtual reality (VR)-ervaring is gericht op houtbewerking. Het project biedt een veilige, praktische en authentieke simulatie voor het werken met houtbewerkings-machines, zoals een freesmachine.
“Woodworks VR hebben we zelf ontwikkeld om in te spelen op specifieke schoolcontexten en leerdoelen. Het videospel focust sterk op veiligheid, het gebruik van beschermingsmiddelen en juiste procedures. VR maakt het mogelijk om leerlingen altijd en overal praktijkervaring te bieden, zelfs wanneer toegang tot machines beperkt is.” Michaël De Borre
Games die concepten onderwijzen maar niet strikt gericht zijn op de klas.
Playroom van SmartGames is een online platform met leuke games die het probleemoplossend denken, logisch redeneren en geheugen trainen.
“Dit platform is enorm sterk door de variatie aan games en moeilijkheidsniveaus. De games focussen op probleemoplossend denken, logisch redeneren, geheugen en computationeel denken, maar door de handige lesfiches krijg je als leerkracht nog meer inspiratie om de games in de klas te gebruiken.” Lander Van der Biest
Walk In My Shoes behandelt de vluchtelingenproblematiek en werd ontwikkeld door Caritas International, een Belgische ngo voor internationale solidariteit die slachtoffers van geweld, natuurrampen en armoede steunt.
”Als taalleerkracht is het enorm fijn om zulke verhalen te kunnen gebruiken als uitgangspunt. Wij gebruiken het bij ons op school in de projectweek als opstap voor een aantal activiteiten rond de problematiek en getuigenissen van mensen die moesten vluchten omwille van uiteenlopende redenen.” Jeroen Heremans
Deze game brengt de aangrijpende geschiedenis van Anne Frank tijdens WOII tot leven. Leerlingen kunnen de schuilplaats van Franks familie virtueel verkennen en meer leren over de bijbehorende uitdagingen en gevaren.
“Deze ervaring combineert geschiedenis met empathie en biedt een unieke manier om belangrijke thema’s zoals vrijheid, tolerantie en mensenrechten bespreekbaar te maken in de klas.” Michaël De Borre
Deze spellen zijn online luisterverhalen waarin raadsels verstopt zitten. Leerlingen moeten in groep luisteren naar het verhaal en op zoek gaan naar de juiste oplossingen van de raadsels.
“De eerste groep die een juist antwoord geeft, krijgt een punt. Het antwoord wordt door de leerkracht klassikaal ingegeven om het spel verder te zetten. Leerlingen zijn gemotiveerd, luisteren actief naar fictie, denken zelf na, én het spelen van een online escape game sluit aan bij de leefwereld van jongeren.” Ellen Vanderhoven
Met de videogame Silver wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (een partnerorganisatie van de Vlaamse overheid) de problematiek rond zelfdoding onder de aandacht brengen bij jongeren van 15 tot 19 jaar. Het spel is bedoeld als een nieuwe aanpak voor de preventie van zelfdoding bij jongeren.
Het integreren van game-elementen (punten, badges, ranglijsten…) in traditioneel leren.
Met deze interactieve tool kunnen leerkrachten makkelijk en snel speelse quizzen, polls en spelletjes creëren om leerlingen op een dynamische manier te betrekken bij de leerstof.
“Kahoot blijft een topper. Je moet het woord nog maar uitspreken en leerlingen zijn al enthousiast. Dezelfde spellings- en zinsleeroefeningen worden plots door iedereen met volle aandacht opgelost. Dit werkt zeer motiverend, je hebt onmiddellijk feedback van de hele klas en niet enkel van die ene leerling die antwoordt. Alle leerlingen denken mee met alle oefeningen en je kan achteraf de resultaten gebruiken om te differentiëren.” Ellen Vanderhoven
Inklestudios maakt CYOA-games (Choose Your Own Adventure). Het zijn games die de typische structuur gebruiken van rollenspellen (RPG’s).
“Jij kiest wat het personage als volgende stap zal doen. Inklewriter, de software waarmee hun games gebouwd worden, is openbaar. Ik gebruik die in mijn klas om sommige schrijfopdrachten interactiever te maken.” Jeroen Heremans
Mentimeter is een gamification platform om spelelementen te koppelen aan jouw lessen en bevat enorm veel mogelijkheden.
“Met Mentimeter kan je interactieve elementen zoals quizzen, woordwolken, leaderboards en meer toevoegen aan je bestaande lessen.” Lander Van der Biest
Zijn niet specifiek gemaakt voor schoollessen maar zijn wel nuttig wegens bijvoorbeeld historisch accuraat en verdienen daardoor een plaats in de klas.
Indiana Jones and the Great Circle
Deze game is losjes gebaseerd op de bekende filmreeks van Steven Spielberg en combineert historische fictie met een meeslepende zoektocht naar oude geheimen en werelderfgoed.
“Indiana Jones and the Great Circle biedt een boeiende kans voor godsdienst- én geschiedenisonderwijs dankzij de rijke religieuze en culturele symboliek in de game. Spelers verkennen heilige locaties zoals de Sixtijnse Kapel, de Sfinx van Gizeh en de Himalaya, waar religieuze en culturele iconen centraal staan. Deze plekken en hun symboliek kunnen inspirerende lesimpulsen bieden.” Liesbeth Last
Deze game daagt spelers uit om complexe Rube Goldberg-machines te bouwen door gebruik te maken van natuurkunde, logica en probleemoplossing.
“Crazy Machines 3 sluit perfect aan bij STEM-onderwijs, omdat het leerlingen inspireert om technische uitdagingen creatief op te lossen.” Michaël De Borre
Deze videogame bevat tal van interessante weetjes over insecten.
Leerlingen leren krijgen meer inzicht in de Griekse én Noorse mythologie.
Stimuleert de creativiteit en het inzicht voor ruimtelijke ordening.
Assassin’s Creed’s Discovery Tour
De videogame gidst de speler de wereld rond als een online museum waar ze meer leren over specifiek gebeurtenissen en de geschiedenis van delen op de wereld. Bekijk de lesfiche van Assassin’s Creed: Discovery Tour op Gamekunde hier (nederlands).
Hier moeten de leerlingen een zelfgebouwde ruimteraket het heelal in krijgen. Na elke mislukte lancering duiken ze in de blauwdrukken om te onderzoeken waar het fout is gegaan en hoe het de volgende keer beter kan. De game is een echte masterclass in fysica, en dankzij een samenwerking met NASA kunnen leerlingen deelnemen aan simulaties van echte ruimtemissies.
De historische nauwkeurigheid van dit type oorlogsgames leert spelers over de deelnemers en locaties van historische veldslagen.
Deze oorlogsgames belichten de menselijke kant van de oorlog. In This War of Mine moet de speler na zonsondergang op zoek naar eten en medicijnen om te overleven. De videogame is in thuisland Polen aanbevolen als studiemateriaal voor studenten sociologie, filosofie en geschiedenis.
Rollenspellen met veel tekst zijn geweldig voor het leren van een vreemde taal.
Please Touch The Artwork (Nederlands)
Leerlingen maken kennis met moderne kunst en het oeuvre van James Ensor. Met deze videogame krijgen leerlingen de kans om kunst te beleven, te ervaren en dieper na te denken over de betekenis ervan.
Het helpt de taalvaardigheid verbeteren omdat de leerlingen de videogame spelen door op het juiste moment zo snel mogelijk bepaalde woorden in te typen.
Pollinator Park is een educatieve VR-ervaring die mensen bewust maakt over de alarmerende achteruitgang van bestuivers.
Farming Simulator 25 neemt spelers mee naar een realistische landbouwervaring waarin ze hun eigen boerderij beheren. Met de nieuwste technologieën, moderne machines en een focus op duurzaamheid biedt het spel eindeloze mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren boeren.
Deze videogame biedt spelers de mogelijkheid om de ontwikkeling van een beschaving door verschillende historische tijdperken te leiden, wat inzicht geeft in de complexiteit van maatschappelijke evoluties. Door strategische keuzes te maken op vlak van economie, politiek, wetenschap en cultuur, leren spelers over de onderlinge afhankelijkheid van deze domeinen en de impact van beslissingen op lange termijn.
De introductie van een dynamisch systeem waarbij beschavingen evolueren naarmate nieuwe tijdperken aanbreken, scherpt het aanpassingsvermogen en de strategische vooruitziendheid bij spelers aan. Deze mechanismen stimuleren ook kritisch denken, en bieden een interactieve manier om historische processen en de gevolgen van leiderschap beter te begrijpen.